Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει σήμερα με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απειλή αυτού του τελευταίου να ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η συνδιάλεξη θα γίνει στις 11:30 (ώρα Παρισιού· στις 12:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η οποία διευκρίνισε πως ο κ. Μακρόν θα βρίσκεται στο φρούριο Μπρεγκανσόν, μια από τις κατοικίες των γάλλων αρχηγών του κράτους στην Κυανή Ακτή, όπου θα παραμείνει λίγες ημέρες, καθώς η σημερινή ημέρα είναι αργία στη Γαλλία.

Οι απειλές της Τουρκίας

Η Άγκυρα διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας, αφού υποδέχθηκε διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η Τουρκία προκαλεί πρόβλημα στο NATO με την απειλή να εναντιωθεί στην επέκταση του, μετά την υποβολή αιτημάτων από τα δύο κράτη να ενταχθούν στην ατλαντική συμμαχία που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα αιτήματά τους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υποστηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Φινλανδία ειδικά μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

Παζάρι

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, που φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα τούρκων εξορίστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε αυτονομιστές κούρδους αντάρτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Αξιώνει από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να προχωρήσουν άμεσα σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την «παρουσία σε οργανωτικό, χρηματοδοτικό και μιντιακό επίπεδο των τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του προέδρου Ερντογάν.

Οι όροι του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά ανταλλάγματα προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και την έκδοση στην Τουρκία συνολικά 40 ατόμων από τις δύο αυτές χώρες, 28 από τη Σουηδία και 12 από τη Φινλανδία.

Αυτοί που ζητά η Τουρκία να εκδοθούν, ανάμεσα σε άλλους, είναι μέλη του PKK και Γκιουλενιστές. Η Τουρκία, επίσης, ζήτησε να αρθούν όλες οι κυρώσεις των δύο χωρών προς την Άγκυρα.

Να τονίσουμε ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν κατά τη συνάντησή του χθες με φινλανδούς και σουηδούς αξιωματιούχους, έριξε τα «πυρά» του και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι να προχωρούν σε επίσημο ή ανεπίσημο εμπάργκο όπλων. Αυτό θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Τέλος, ο Καλίν ζήτησε χρονοδιάγραμμα για να υπάρξει απάντηση από τις ηγεσίες των δύο χωρών και τόνισε ότι δεν βιάζεται για να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.