Τεράστια θα είναι η οικονομική επιβάρυνση της κλιματικής μετάβασης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, τις τράπεζες αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες, τόνισε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), σαν αποτέλεσμα των στοιχείων που προέκυψαν από τα πρώτα stress tests που επικεντρώνονταν στοχευμένα στις επιπτώσεις από την απεξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα και την στροφή της σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Συγκεκριμένα υποστήριξε πως οι συνδεόμενες με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση απώλειες μπορεί να κυμανθούν στα 209 έως και στα 334 δισ. στερλίνες μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, αναλόγως και με το πόσο γρήγορα θα δράσει η κυβέρνηση για την στροφή της οικονομίας σε πολιτικές μηδενικών ρύπων.
Κατά την βρετανική κεντρική τράπεζα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό για να απορροφήσει τις ζημιές αυτές, αν και στην περίπτωση του πιο δυσμενούς σεναρίου κάποιες από τις απώλειες θα επιβαρύνουν τελικά τους καταναλωτές.
Σημαντικές απώλειες
«Η κλιματική αλλαγή αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε απώλειες για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ακόμη και στο σενάριο βάσει του οποίου οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα αναλάβουν ριζική και έγκαιρη δράση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Σαμ Γουντς, επικεφαλής της Prudential Regulation Authority (που εποπτεύει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες) της Τράπεζας της Αγγλίας.
Τα αποτελέσματα των stress tests έχουν σαν στόχο επίσης να ενθαρρύνουν τους κυβερνώντες να καταστήσουν πιο σαφείς και τους κανονισμούς που θα οδηγήσουν την οικονομία προς την κατεύθυνση του μηδενικού αποτυπώματος, κάτι που απαιτεί μια ριζική μεταστροφή των επενδύσεων από ρυπογόνες εταιρείες σε λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή και πυρηνικής ενέργειας.
Το πόρισμα της Τράπεζας της Αγγλίας επισημαίνει πως οι απώλειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι πολύ χαμηλότερες, εάν η μετάβαση στην πράσινη οικονομία γίνει πιο οργανωμένα και με ένα σαφέστερο θεσμικό πλαίσιο.
Η BoE απέφυγε να ανακοινώσει τα στοιχεία που αφορούσαν μεμονωμένα τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Στόχος, εξάλλου, της άσκησης ήταν να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα κενά.
Πάντως, σύμφωνα με τον οίκο αξιολογήσεων της Fitch Ratings, τα πράσινα βρετανικά stress tests ήταν από τα πιο σκληρά παγκοσμίως, θέτοντας πολύ απαιτητικά στάνταρ, σε σχέση για παράδεγειγμα με αυτά που διεξήγαγε πέρυσι η Γαλλία.