Ενα ακόμη πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών, τους αμερικανούς Δημοκρατικούς και τον πρόεδρο Μπάιντεν επεφύλασσε την περασμένη Τετάρτη η αμερικανική Γερουσία: με ψήφους 51 κατά και 49 υπέρ (επί συνόλου 100) απερρίφθη πρόταση νομοσχεδίου των Δημοκρατικών με σκοπό να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Η πρόταση νομοσχεδίου ήταν προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να εκτονώσει την κρίση που σοβεί με αφορμή το ενδεχόμενο ακύρωσης της ιστορικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1973, η οποία καθιστά ομοσπονδιακό το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

Κίνηση μεγάλης συμβολικής σημασίας

Εν όψει και των κρίσιμων εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να απαντήσει σε αυτή την αποτυχία με μια κίνηση ρίσκου αλλά μεγάλης συμβολικής σημασίας: από προχθές Παρασκευή, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διορίστηκε η πολιτική επιστήμων Καρίν Ζαν-Πιερ, 44 ετών, μαύρη ομοφυλόφιλη Αμερικανίδα με καταγωγή από την Αϊτή. Επί κυβέρνησης Τραμπ, γνωστού για τις ρατσιστικές και μισογυνικές εξάρσεις του, ο διορισμός αξιωματούχων με τα χαρακτηριστικά της Ζαν-Πιερ θα ήταν αδιανόητος. (Η ίδια η Ζαν-Πιερ δήλωνε το 2018, «είμαι ό,τι σιχαίνεται ο Τραμπ: μαύρη, ομοφυλόφιλη και μητέρα».) Ομως αυτό είναι η Αμερική: η Ζαν-Πιερ ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο, όπως το ενσάρκωνε και η Τζεν Ψάκι, η προκάτοχός της στο αξίωμα, η οποία είναι ελληνικής καταγωγής: στις ΗΠΑ υπάρχουν ευκαιρίες και χώρος για όλους, αρκεί να τις διεκδικήσεις.

Οι αϊτινοί γονείς και οι σπουδές

Γεννημένη στη Μαρτινίκα από αϊτινούς γονείς, η Ζαν-Πιερ μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Κουίνς της Νέας Υόρκης σε ηλικία πέντε ετών. Η μητέρα φρόντιζε ηλικιωμένους και ο πατέρας της ήταν οδηγός ταξί. Ως παιδί η ίδια φρόντιζε τα δύο μικρότερα αδέλφια της καθώς οι γονείς έλειπαν πολλές ώρες στη δουλειά τους. Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης και κατόπιν συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Προσελήφθη στην ομάδα του Ομπάμα

Η πρώτη προεκλογική εκστρατεία στην οποία συμμετείχε ήταν του γερουσιαστή Τζον Εντουαρντς, ο οποίος διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2004. Το 2008 συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα και άμα τη εκλογή του, προσελήφθη στην ομάδα του στον Λευκό Οίκο. Για την εμπειρία της ως εργαζόμενη στον Λευκό Οίκο επί Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θεωρεί μεγάλη τιμή που την επέλεξαν. «Και ήταν θαυμάσιο που δεν ήμουν η μόνη ομοφυλόφιλη εργαζόμενη στην ομάδα του προέδρου Ομπάμα: ο πρόεδρος δεν προσλάμβανε εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, προσλάμβανε ικανούς και πεπειραμένους ανθρώπους οι οποίοι τύχαινε να είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».

Επικεφαλής του επιτελείου της Χάρις

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 ήταν εκπρόσωπος σε εθνικό επίπεδο της MoveOn, οργάνωσης για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ το 2020 διετέλεσε επικεφαλής του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις όταν εκείνη επελέγη ως υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν. Μέχρι πρότινος, η Ζαν-Πιερ, η οποία έχει εργαστεί και ως πολιτική αναλύτρια στα δίκτυα MSNBC και NBC, ήταν αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Τον Μάιο του 2021 έγινε η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα μετά από δεκαετίες – η τελευταία ήταν η Τζούντι Σμιθ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επί Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου – η οποία ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για λογαριασμό του προέδρου Μπάιντεν. Επίσης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του Μπάιντεν, εκείνη ενημέρωνε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

Ερωτηθείσα από τους «Νew York Times» αν φανταζόταν ποτέ ότι μια μαύρη Αμερικανίδα όπως η ίδια θα έφτανε τόσο ψηλά, απάντησε ότι δεν αμφέβαλε για τον εαυτό της, ότι εργάστηκε σκληρά για να επιτύχει τον στόχο της, ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του αξιώματος της, την ιστορική σημασία του διορισμού της και το μήνυμα που μέσω αυτού στέλνει η κυβέρνηση στα μαύρα παιδιά της Αμερικής.

Μαύρες γυναίκες σε μείζονα αξιώματα

Η επιλογή της Ζαν-Πιερ, σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC, υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην τοποθέτηση μαύρων γυναικών σε μείζονα αξιώματα, αρχής γενομένης από τη Χάρις στο αξίωμα της αντιπροέδρου, της δικαστού Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και της Σούζαν Ράις στη θέση της επικεφαλής του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής.

Το αξίωμα ωστόσο της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου είναι από τη φύση του πολύ προβεβλημένο καθώς αποτελεί το πρόσωπο της κυβέρνησης στις ΗΠΑ και τον κόσμο. Και για πρώτη φορά το πρόσωπο αυτό θα είναι το πρόσωπο μιας μαύρης νέας ομοφυλόφιλης γυναίκας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ

Oι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν άμεσα στον διορισμό της Ζαν-Πιερ. Πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά της, θυμήθηκαν ένα tweet της, το 2020, στο οποίο υποστήριζε ότι οι Ρεπουμπλικανοί και ο υποψήφιός τους Μπράιαν Κεμπ είχαν «κλέψει» τη νίκη από τη Στέισι Αμπραμς, υποψήφια των Δημοκρατικών για το αξίωμα του κυβερνήτη της Τζόρτζια στις εκλογές του 2018. «Μήπως αυτοί οι ισχυρισμοί της νέας εκπροσώπου του Μπάιντεν αποτελούν επίθεση στη δημοκρατία μας;» αναρωτήθηκε στο Τwitter η Κέλι Λόφλερ, Ρεπουμπλικανή πρώην γερουσιαστής της Τζόρτζια, απηχώντας το διχαστικό κλίμα στις ΗΠΑ, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η δημοσιογράφος σύζυγος και η επτάχρονη κόρη

Η Καρίν Ζαν-Πιερ ζει στην Ουάσιγκτον με τη σύντροφό της Σουζάν Μαλβό και την επτάχρονη κόρη τους. Η Μαλβό, βραβευμένη δημοσιογράφος του CNN, έχει διατελέσει και ανταποκρίτρια του Λευκού Οίκου. Με αφορμή τα νέα καθήκοντα της Ζαν-Πιερ και προκειμένου να αποφευχθεί ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, το CNN ανακοίνωσε ότι η Μαλβό θα εξακολουθήσει να καλύπτει διεθνείς και εσωτερικές ειδήσεις και πολιτιστικά θέματα αλλά όχι την αμερικανική πολιτική. Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο: η διάσημη γαλλίδα δημοσιογράφος Αν Σενκλέρ εγκατέλειψε για μεγάλο διάστημα τη δημοσιογραφία, όταν το 1997 o τότε σύζυγός της Ντομινίκ Στρος-Καν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ζοσπέν.