Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Σιρίν Άμπου Άκλεχ πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από Ισραηλινούς στρατιώτες την ώρα που έκανε ρεπορτάζ στην Δυτική Όχθη. Η 51χρονη δημοσιογράφος του Al Jazeera ήταν γνωστή σε όλον τον αραβικό κόσμο για τα ρεπορτάζ της στην Παλαιστίνη εδώ και 30 χρόνια. Η ίδια είχε και αμερικανική υπηκοότητα και η είδηση της δολοφονίας της είναι κεντρική σε όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα του κόσμου.

Χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκε στη Ραμάλα συνοδεύοντας τη σορό της ενώ κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες αραβικές χώρες. Το Al Jazeera με ανακοίνωσή του κατηγορεί το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τη δολφονία και ζητά να αποδοθούν ευθύνες. Ανακοινώσεις εξέδωσαν μια σειρά από διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστεία, αλλά και δημοσιογραφικές οργανώσεις. ΕΕ., ΗΠΑ, Κίνα, αραβικές χώρες επίσης εξέδωσαν ανακοινώσεις για τη δολοφονία της.

Τι υποστηρίζει το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του δέχτηκαν πυρά και εξετάζει το ενδεχόμενο ο θάνατος της Σιρίν να οφείλεται σε πυρά από Παλαιστινίους. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν όπως είναι φυσικό αντιδράσεις ενώ στη συνέχεια το Ισραήλ ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να διενεργήσουν από κοινού έρευνα.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής αρνήθηκε το αίτημα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου μια ερώτηση. Από πότε ο εγκληματίας έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέρος στην έρευνα εναντίον του θύματός του; Απορρίπτουμε και αρνούμαστε τη συμμετοχή οποιουδήποτε Ισραηλινού σε αυτού του είδους την έρευνα. Πρέπει να οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο. Καλούμε το Διεθνές Δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα για τη δολοφονία της Σιρίν και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Παλαιστινίων».

Επίσης, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την παλαιστινιακή υπόθεση και τα ισραηλινά εγκλήματα.

Ο Λουίς Μιγκέλ Μπουένο, εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε στο Twitter ότι είναι «σοκαρισμένος» από τη δολοφονία της Αμπού Ακλέχ, ενώ έκανε τη δουλειά της κάνοντας ρεπορτάζ για τις ισραηλινές επιδρομές στην Τζενίν. «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της και ζητάμε να διεξαχθεί ταχεία και ανεξάρτητη έρευνα για να προσαχθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη», ανέφερε.

Έφοδος στο σπίτι της

Νωρίτερα σήμερα Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της Σιρίν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατέσχεσαν παλαιστινιακές σημαίες και απαγόρευσαν σε όσους ήταν συγκεντρωμένοι να τραγουδούν τραγούδια της Παλαιστίνης. Βίντεο που δημοσίευσε το Al Jazeera δείχνει φίλους και μέλη της οικογένειας να φωνάζουν στην ισραηλινή αστυνομία να φύγει από το σπίτι.

Ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο δήλωσε ότι οι πενθούντες κατάφεραν να απωθήσουν τις δυνάμεις έξω από το σπίτι, που ωστόσο παραμένουν στην περιοχή.