Θεσμικές και πολιτικές παρενέργειες είχε η προβολή του βίντεο με τον μαχητή του Τάγματος Αζόφ που προβλήθηκε εν μέσω της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η ύπαρξη του επίμαχου βίντεο όπως και εκείνου που ακολούθησε με τον μασκοφόρο μαχητή ελληνο-ουκρανικής καταγωγής, έγινε γνωστή δέκα λεπτά πριν την σύνδεση με το Κίεβο και ήταν μαγνητοσκοπημένο.

Η αναφορά στο Τάγμα Αζόφ προκάλεσε «παγωμάρα» στην αίθουσα της Ολομέλειας ενώ υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις με τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Γιάννης Γκιόλας) να αποχωρούν, όπως και ο μοναδικός βουλευτής του ΜέΡΑ 25 που παρέστη τυπικά Γιώργος Λογιάδης.

Ακόμα και κυβερνητικοί κύκλοι δεν έκρυβαν αργότερα ότι η επίμαχη αναφορά «θόλωσε το νόημα» της ομιλίας Ζελένσκι, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη». Ωστόσο, χαρακτήρισε «εξοργιστική και ανέντιμη» την «χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή».

«Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: Μεγάλο λάθος

Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες οι οποίοι ζήτησαν ένα σχόλιό του με τον ίδιο εμφανώς δυσαρεστημένο να δηλώνει: «Ήταν μεγάλο λάθος αυτό που έγινε».

Μάλιστα οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν το λάθος αφορά την ουκρανική πλευρά ή την ελληνική επανέλαβε την φράση ότι «ήταν μεγάλο λάθος αυτό που έγινε».

Τσίπρας: Ιστορική ντροπή

Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μέσω twitter δήλωσε ότι «η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση», αποδίδοντας την «απόλυτη ευθύνη» στον πρωθυπουργό, ο οποίος «μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή». Όπως πρόσθεσε «η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη», αλλά σημείωσε ότι «οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Ωστόσο, δεν αποχώρησαν όλοι οι βουλευτές του κόμματος σαν ένδειξη αντίδρασης, ενώ περιορίστηκαν να μην χειροκροτήσουν και να μην εγερθούν μετά την λήξη της ομιλίας Ζελένσκι, κατά το παράδειγμα των βουλευτών της ΝΔ που σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον ουκρανό πρόεδρο, ενώ από το ΚΙΝΑΛ κάποιοι εγέρθηκαν και κάποιοι όχι.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που προκάλεσε η εμφάνιση του «μαχητή» του Τάγματος Αζόφ, η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου στο περιστύλιο, ο οποίος επισήμανε το γεγονός ότι «ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο και μας έφερε δύο ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας μίλησε εκ μέρους του Τάγματος του Αζόφ, αλλά το αντιπαρέρχομαι για να πω το βασικό: σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο ακούστηκε μια φωνή εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας».

Εξηγήσεις ζητά το ΚΙΝΑΛ

Εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ζήτησε η γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη λέγοντας ότι «αυτό που μας κατέστη γνωστό στην Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ. Ζελένσκι και μόνο» και ότι «το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση». Ενώ ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από άλλο πρόσωπο, και αναφέρομαι σε μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε εξαιρετικά δυσάρεστα».

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «ακούσαμε με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας», ωστόσο επισήμανε ότι «από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ», κάνοντας λόγο για «μεγάλο ατόπημα». Ο δε κ. Φίλης αναφερθείς στην αποχώρησή του από την αίθουσα δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός», σημειώνοντας πάντως ότι «η συμπαράστασή μας προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη Ρωσική εισβολή είναι δεδομένη».

Έντονη αντίδραση ΚΚΕ: «Ντράπηκε και η ντροπή»

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο δεν παρέστη καν στην ομιλία του κ. Ζελένσκι: «Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις», δήλωσε ο Περισσός κάνοντας λόγο για «απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ». «Αυτοί που κάνουν τώρα ότι αιφνιδιάζονται, κοροϊδεύουν τον λαό», δήλωνε ο Θανάσης Παφίλης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ενώ το ΜέΡΑ 25 σχολίασε ότι «αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα». Όσον αφορά την Ελληνική Λύση που απουσίαζε εξ αρχής από την αίθουσα, ειπώθηκε ότι «η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προέκυψαν ήταν αν είχε ενημερωθεί η ελληνική πλευρά ότι μαζί με την απευθείας ομιλία του Ουκρανού προέδρου θα μεταδίδονταν και τα δυο μαγνητοσκοπημένα βίντεο με τους ελληνο-ουκρανικής καταγωγής μαχητές.

Σύμφωνα με πηγές της Βουλής, αυτό γνωστοποιήθηκε στην Ελληνική πλευρά δέκα λεπτά μόλις πριν την σύνδεση με την πλατφόρμα μέσω της οποίας είχε κανονιστεί η διαδικτυακή σύνδεση με τον κ. Ζελένσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την όλη διαχείριση –της σύνδεσης και των μεταφράσεων- είχε αναλάβει ιδιωτική ελληνική εταιρεία, στην οποία εστάλησαν από την ουκρανική πλευρά τα δυο βίντεο, η προβολή των οποίων είχε συμπεριληφθεί στην ομιλία Ζελένσκι ο οποίος και τις προανήγγειλε.

Οι δε μεταφράσεις έγιναν ως εξής: υπήρχαν δυο μεταφραστές στο εξωτερικό (Λονδίνο) οι οποίοι μετέφραζαν από τα Ουκρανικά στα Αγγλικά και δυο μεταφραστές στο εσωτερικό (Αθήνα) οι οποίοι μετέφραζαν από τα Αγγλικά στα Ελληνικά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές του Κοινοβουλίου, το δίλημμα που τέθηκε όταν έγινε γνωστό ότι θα προβληθούν και τα δυο επίμαχα βίντεο, το περιεχόμενο των οποίων δεν ήταν γνωστό σε κανέναν παρά μόνον στους Ουκρανούς, ήταν αν θα επιτρεπόταν η προβολή τους, όπως και έγινε ή δεν θα μεταδιδόταν και η ομιλία Ζελένσκι, καθώς ήταν ενσωματωμένα στο περιεχόμενό της τα δυο επίμαχα μηνύματα.

Διάσκεψη των Προέδρων

Στην Διάσκεψη των Προέδρων η κυρία Γεροβασίλη άσκησε δριμεία κριτική προς την πλευρά του Προέδρου της Βουλής ότι «δεν ήλεγξαν το περιεχόμενο των βίντεο», σημειώνοντας ότι θα έπρεπε στο τέλος της διαδικασίας ο Πρόεδρος να εκφράσει την δυσαρέσκειά του, αν και είπε ότι «κατανοούμε την λογική του αιφνιδιασμού», όμως σημείωσε ότι «αυτοί που είχαν το βίντεο ήξεραν το περιεχόμενό του». Μάλιστα μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σημείωσε ότι προφανώς γνώριζε ο κ. Ζελένσκι το περιεχόμενο των ομιλιών των δυο μαχητών.

Πηγές της Βουλής μιλούσαν αρχικά για «προϊόν διερμηνείας και όχι μετάφρασης» της επίμαχης αναφοράς αναμένοντας σε κάθε περίπτωση τα επίσημα κείμενα ώστε να διαπιστωθεί ακριβώς η επίμαχη αναφορά του «μαχητή» του Τάγματος Αζόφ.

Τασούλας: Ανάξιο να υπονομεύσουμε τα βασικό μήνυμα

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τασούλας εστίασε στην Διάσκεψη των Προέδρων και στην ενημέρωσή του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στην «μεγάλη εικόνα», όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να παρέμβουμε στην παρουσίαση του κ. Ζελένσκι και ούτε είχαμε τον χρόνο», επιμένοντας ότι ο ίδιος «δεν θα συμβάλλει στο να υπονομευθεί και να αλλοιωθεί η μεγάλη εικόνα», η οποία, κατά τον ίδιο, «δικαιώνει την πρωτοβουλία να προσκληθεί να μιλήσει ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων».

«Είναι ανάξιο να υπονομεύσουμε τα βασικό μήνυμα που είναι ότι μια χώρα σφαγιάζεται και εκφράζει το μήνυμά της για βοήθεια και αλληλεγγύη», είπε ο κ. Τασούλας στους δημοσιογράφους, κάνοντας πάντως λόγο για «αχρείαστη παρέμβαση» όσον αφορά το βίντεο των μαχητών («προφανώς θα μπορούσε να μην εμφανιστεί», είπε χαρακτηριστικά), δηλώνοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να αλλοιώσουμε» την σημασία της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, «ενός πολιορκούμενου αρχηγού κράτους που δέχεται επίθεση και ζητάει την βοήθειά μας». «Σέβομαι την μεγάλη εικόνα και μένω σε αυτήν», τόνισε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Βουλής.