Ανταπόκριση, Βρυξέλλες.

Το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται να είναι το δυσκολότερο και πιο απρόβλεπτο κομμάτι της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά σήμερα το απόγευμα  (17.30 ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Όπως είναι αναμενόμενο, η παρουσία του Τζο Μπάιντεν, του πρώτου Αμερικανού Προέδρου που προσκαλείται να παραστεί με φυσική παρουσία σε μία Σύνοδο Κορυφής, θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο, καθώς η συζήτηση που θα έχει με τους «27» θα αποτελέσει αναμφίβολα έναν ισχυρό συμβολισμό ενότητας, αλλά δεν αποκλείεται να αναδείξει και τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με τα επόμενα βήματα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία – Ετοιμότητα στο ΝΑΤΟ αλλά και διαφωνίες εντός ΕΕ για τα επόμενα βήματα

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να προσέλθει στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περίπου στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) το απόγευμα της Πέμπτης και πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου θα έχει μία σύντομη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ. Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης, θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και (επίσης στο αρχηγείο της Συμμαχίας) η συνάντηση των ηγετών του G7. Οι εξελίξεις επί του πεδίου, η υποστήριξη προς την Ουκρανία και οι διεθνείς επιπτώσεις της σύγκρουσης (και οι επιπτώσεις των κυρώσεων) θα είναι τα τρία βασικά θέματα της ατζέντας σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. Αργότερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μιλήσει, μέσω video link, με τους «27», ενώ νωρίτερα θα έχει απευθυνθεί και στους G7.

Οι κυρώσεις, οι διαφωνίες

Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι στους κόλπους της Ένωσης υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο των κυρώσεων. Πολλές χώρες επιθυμούν να δουν τις επιπτώσεις των τεσσάρων πακέτων μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, πριν περάσουν σε ένα πέμπτο. Στο σημείο αυτό, κομβική είναι η ολιστική εφαρμογή των μέτρων τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από τρίτες χώρες (και φυσικά από κράτη που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αν και όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες). Ορισμένα άλλα κράτη-μέλη θέλουν μεγιστοποίηση των κυρώσεων και εφαρμογή τους με απαγόρευση εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Στο επίκεντρο το ενεργειακό

Το ενεργειακό θα απασχολήσει τους ηγέτες την Παρασκευή όπως σημείωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητο ζήτημα, καθώς αρκετά κράτη-μέλη ανησυχούν ότι η επέκταση των κυρώσεων προς την οδό της απαγόρευσης της εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα απειλήσει με σοβαρή ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία. Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή πλευρά αναμένεται να επισημάνει προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι υπάρχει διαφορά στο ζήτημα αυτό μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, καθώς η δεύτερη είναι πιο εκτεθειμένη. Η συζήτηση της Παρασκευής αναμένεται να περιστραφεί γύρω από το έγγραφο επιλογών που κατέθεσε η Κομισιόν την Τετάρτη για να απαλυνθούν οι πιέσεις που ασκεί η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην ενέργεια. «Υπάρχει συμφωνία στο ότι κάτι δεν πάει καλά στην αγορά ενέργειας, αλλά όχι συμφωνία στο τι είναι αυτό που δεν πάει καλά» τόνισε χαρακτηριστικά. Η ανησυχία που υπάρχει σε κοινοτικούς κύκλους είναι μήπως ληφθούν αποφάσεις που θα προκαλέσουν μία αρνητική αντίδραση στην αγορά, αλλά πάντως όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Όπως είναι γνωστό, η Αθήνα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση έξι σημείων στο σημείο αυτό, ώστε να ελεγχθεί η συνεχής άνοδος των ανατιμήσεων. Παράλληλα, ως προς το ζήτημα της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προτάσεις της Κομισιόν για αποτελεσματικότερη και έγκαιρη αποθήκευση αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα, ενώ τάσσεται και υπέρ σε μία κοινή προμήθεια αερίου – πρόταση άλλωστε που ο κ. Μητσοτάκης είχε καταθέσει από το περασμένο φθινόπωρο.

Το μπλόκο στην ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάτι δραματικά καινούριο αναφορικά με το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Με το ζήτημα αυτό ασχολήθηκαν οι «27» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών στις 10-11 Μαρτίου και πλέον αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.