Οποιαδήποτε πιθανή επαφή ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει βαριές συνέπειες, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το Κρεμλίνο, μετά τη δήλωση την περασμένη εβδομάδα της Βαρσοβίας ότι θα πρέπει να αποσταλεί ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ιδέα της Πολωνίας είναι απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

«Οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα στα στρατεύματά μας και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει σαφείς συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης σήμερα τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες όσον αφορά την συμμετοχή της Ρωσίας στην Ομάδα των Είκοσι (G20), αλλά σημείωσε ότι ορισμένες δυνάμεις εμμένουν στις κυρίαρχες απόψεις τους.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι αξιολογούν αν η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει στους κόλπους της G20, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις πηγών στο Reuters.

Οι ποινές κάθειρξης για σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων

Το Κρεμλίνο σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή νέου νόμου, βάσει του οποίου μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών σε δημοσιογράφους για σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων, μετά την έναρξη ποινικής έρευνας κατά ενός εξέχοντα δημοσιογράφου.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την συγκεκριμένη περίπτωση του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ, κατά του οποίου οι αρχές άσκησαν χθες ποινική δίωξη για σκόπιμη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση του Νεβζόροφ, ο Πεσκόφ είπε ότι ο νέος νόμος πρέπει να εφαρμοστεί εξαιτίας αυτού που περιέγραψε ως «έντονο πόλεμο πληροφόρησης» που διεξάγεται κατά της Ρωσίας.