Όλες τις επιστημονικές εξελίξεις αλλά και τις εκτιμήσεις τους για την τέταρτη αναμνηστική δόση ανέλυσαν οι καθηγητές της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την πανδημία.

Η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, αποκάλυψε πως σύντομα θα ληφθεί απόφαση για τέταρτη δόση και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Ακόμη είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε η κα. Λάγιου ενώ επισήμανε πως η τέταρτη δόση «δεν προστατεύει κάποιον από την ικανότητα να μεταδίδει, αλλά προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερη σε ηλικία από το να κολλήσουν βαριά».

Όσον αφορά τα παιδιά, διευκρίνισε πως η επιτροπή εμβολιασμών έχει αποφασίσει μόνο αναμνηστική τρίτη δόση σε ειδικές κατηγορίες παιδιών και επισήμανε πως λίγες είναι ακόμη οι χώρες που έχουν αποφασίσει το αντίθετο.

Το κριτήριο για τέταρτη δόση θα είναι η αποτελεσματικότητά της

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι για τον γενικό πληθυσμό» ανέφερε από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτική ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής, επεσήμανε πως το κριτήριο για 4η δόση είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σε αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πρόσθεσε πως «ακόμη και αν υπάρχει 100% εμβολιασμός, οι άνθρωποι που θα είναι στη ΜΕΘ θα είναι εμβολιασμένοι. Γι΄αυτό ανεβαίνει το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ, επειδή έχει ανέβει και το ποσοστό των εμβολιασμένων».

Τσιόδρας: Περιορισμένα τα δεδομένα

Τέλος, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων, κ. Τσιόδρας επισήμανε πως οι συγκρίσεις των εμβολιασμένων πρέπει να γίνονται με το σωστό τρόπο.

«Κάποια κράτη προχωρούν στον εμβολιασμό με 4η δόση κυρίως σε εμβολιασμένους αλλά έχοντας περιορισμένα δεδομένα. Προβλέπω πως θα είναι μία συνεχής συζήτηση».