Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για ακόμη μία φορά προτίμησε να προτάξει τη λογική και όχι την κομματική του ιδιότητα. Μιλώντας στη Βουλή για τα μέτρα ενίσχυσης κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο συμπαθής Ευκλείδης δήλωσε: «Δεν θα μπω στη συζήτηση αν είναι ψίχουλα ή όχι! Οποια μέτρα γίνονται για να βοηθήσουν τον κόσμο που υποφέρει είναι καλό! Δεν θεωρώ ότι επαρκούν» είπε χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο αυτόν πήρε απόσταση από την επίσημη κομματική γραμμή, η οποία μιλούσε για ψίχουλα και λοιδορούσε τις κυβερνητικές επιλογές. Η διαφοροποίηση Τσακαλώτου τροφοδότησε άμεσα «κουτσομπολιά» που τον έφεραν να έχει έρθει σε επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τα σχετικά θέματα. Η στήλη όμως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Οπως είναι και σε θέση να γνωρίζει πως ο κ. Στουρνάρας επικροτεί κάθε πολιτική η οποία είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη εν μέσω πολεμικής σύρραξης και «κρατάει πυρομαχικά» και για την επόμενη μέρα. Θιασώτης της υπεύθυνης δημοσιονομικής στάσης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο Ευκλείδης, αλλά και ο οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Λιάκος. Και αυτό είναι αξιοπρόσεκτο, διότι ο κ. Λιάκος δεν συμμετέχει στον σχηματισμό «Ομπρέλα», όπως ο κ. Τσακαλώτος, αλλά συγκαταλέγεται στους «Προεδρικούς». Με απλά λόγια, η λογική είναι λογική και όποιος τη διαθέτει στον ΣΥΡΙΖΑ την υπερασπίζεται, εφόσον διαθέτει την παρρησία.

Κατασχέσεις στην Ελλάδα σε ρώσους ολιγάρχες

Υπήρξε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ρώσων ολιγαρχών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Η απάντηση στο ερώτημα είναι «ναι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμεύσει, αλλά έως τώρα μόνον καταθέσεις, όχι ακόμα ακίνητη περιουσία». Εάν ρωτάτε σε πόσους Ρώσους έχουν δεσμευθεί οι καταθέσεις τους, σας πληροφορώ ότι είναι πάνω από δέκα και ο έλεγχος συνεχίζεται. Οπως με πληροφορούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα μας δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ακολουθεί τις οδηγίες που δόθηκαν από την Κομισιόν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην Τράπεζα της Ελλάδος δόθηκε μια λίστα με 893 φυσικά πρόσωπα και με 60 νομικές οντότητες (διάβαζε εταιρείες και οργανώσεις) που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις. Η λίστα μεταβιβάστηκε στην αρμόδια Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και στις τράπεζες, οι οποίες όχι μόνον άρχισαν τον έλεγχο, αλλά άρχισαν και τις πρώτες κατασχέσεις καταθέσεων. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Αρχή δεν αποκαλύπτουν ούτε τα ονόματα αυτών που οι καταθέσεις κατασχέθηκαν, ούτε το συνολικό ποσό των χρημάτων που έχουν κατασχεθεί. Το μόνον που αφήνουν να διαρρεύσει είναι ότι πρόκειται για κατασχέσεις εκατομμυρίων.

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει και το  όνομα του Αλεξάντερ Μικέεφ. Ποιος είναι αυτός, θα πείτε. Πρόκειται για τον CEO της Rosobonoexport, κρατικής εταιρείας εξαγωγών στρατιωτικών προϊόντων. Τώρα πιθανόν να αναρωτηθείτε τι σχέση έχει αυτός με την Ελλάδα. Η Rosobonoexport είναι η μία από τις τρεις ελληνικού ενδιαφέροντος καταχωρίσεις στη λίστα των κυρώσεων καθώς έχει εμπορικές συναλλαγές με το Ελληνικό Δημόσιο και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ελέγχονται ακόμα δύο ιδιώτες Ρώσοι που φέρονται να έχουν περιουσία στην Ελλάδα.

Η οβίδα, ο δήμαρχος Κιέβου και ο Πούτιν

Οταν έσκασε την Παρασκευή στις 8 το πρωί η ρωσική οβίδα σε συγκρότημα πολυκατοικιών, στην οδό Προσπέκτ Σβομπόντια στην πυκνοκατοικημένη συνοικία του Κιέβου Ποντόλ, από τους πρώτους που έφθασαν στη βομβαρδισμένη περιοχή ήταν ο δήμαρχος της πολύπαθης πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. Οι σειρήνες ακόμα ηχούσαν και προειδοποιούσαν νέο χτύπημα, ο καπνός από την οβίδα δεν είχε ακόμα διαλυθεί και από τον κρατήρα που άνοιξε ακόμα έβγαινε φωτιά. Ο δήμαρχος κατέβηκε από το μαύρο θωρακισμένο μεγάλου κυβισμού Τογιότα του, συνοδευόμενος από τον αδελφό του και τέσσερα μέλη της φρουράς του και κοίταζε το απίστευτο και συνάμα τραγικό θέαμα που άφησε πίσω της η ρωσική οβίδα. Και στις εννέα πολυκατοικίες που έσκασε μπροστά τους η οβίδα σημειώθηκαν ζημιές. Ηταν ωσάν να εξαϋλώθηκε η πρόσοψη και των εννέα. Εβλεπες από τον δρόμο το εσωτερικό των σπιτιών. Και το τραγικότερο; Ενας αθώος ηλικιωμένος πολίτης σκοτώθηκε και 92 τραυματίσθηκαν. Ο δήμαρχος πήγε κατευθείαν σε μια πολυκατοικία, όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε παιδική χαρά. Οι τραμπάλες, οι κούνιες και οι τσουλήθρες κάηκαν, η υπεύθυνη της παιδικής χαράς, μια 45χρονη Ουκρανή, έκλαιγε. Δίπλα ακριβώς από την παιδική χαρά λειτουργούσε ένα σχολείο, ευτυχώς δεν είχαν προλάβει τα παιδάκια να έρθουν σε αυτό. Από τύχη δεν γέμισε εκείνη την Παρασκευή το σχολείο με παιδάκια, γιατί η οβίδα το ισοπέδωσε. Οι Ρώσοι συνήθως βομβαρδίζουν τις πόλεις στις 5 τα ξημερώματα. Αυτή τη φορά καθυστέρησαν, έριξαν την οβίδα στις 8 το πρωί, τα μαθήματα άρχιζαν στις 8.30 π.μ.

«Ψυχάκιας, είναι ψυχάκιας ο Πούτιν» είπε σε κάποια στιγμή ο δήμαρχος, κοιτάζοντας τα ερείπια και μιλώντας με δύο έλληνες δημοσιογράφους που ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στην περιοχή, βοηθώντας τον κόσμο να βγει έξω από τα σπίτια. Τι είδους οβίδα όμως ήταν αυτή, με τόση τρομακτική δύναμη πυρός; Ποιος ξέρει. Αυτό όμως που όλοι γνωρίζουν στο Κίεβο είναι ότι βομβαρδίστηκε μια κατοικημένη περιοχή, χωρίς να υπάρχει κοντά κανένας στρατιωτικός στόχος: «Καθημερινώς διαπιστώνομε ότι οι Ρώσοι χτυπούν μη στρατιωτικούς στόχους, γεμάτους από αθώους πολίτες» είπε ο δήμαρχος την ώρα που οι σειρήνες της πόλης άρχισαν και πάλι να ουρλιάζουν προειδοποιώντας για νέο χτύπημα. Ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην μποξέρ, πρωταθλητής βαρέων βαρών, βρίσκεται από την πρώτη ημέρα του πολέμου παντού. Τον συναντάς στα οδοφράγματα, στα καταφύγια, στα νοσοκομεία, δίπλα στους τραυματίες. Βαθιά θρησκευόμενος, συχνά τον βλέπουν να κάνει τον σταυρό του με αυτά που αντικρίζει. Προσφάτως προσκάλεσε τον Πάπα να επισκεφθεί το Κίεβο εφόσον, όπως του έγραψε στην επιστολή, «πιστεύουμε ότι η παρουσία των παγκόσμιων θρησκευτικών ηγετών στο Κίεβο είναι το κλειδί για να σωθούν ζωές και να ανοίξει ο δρόμος προς την ειρήνη στην πόλη μας, τη χώρα μας, και όχι μόνο».

Γιατί χρειαζόταν άλλη μια επιτροπή;

Τσιόδρας – Σε αυτή την επιτροπή θα είναι επικεφαλής - ΤΑ ΝΕΑ

Δεν θα πρωτοτυπήσω εάν επαναλάβω τη ρήση: «Πώς λύνεται ένα πρόβλημα στην Ελλάδα; Συστήνεις μία επιτροπή!». Και μετά τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους ή, το σύνηθες, μένουν στάσιμα. Χωρίς να θέλω να προεξοφλήσω δυσλειτουργίες, αυτό μου θύμισε η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τη συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που θα παρέχει στον Οργανισμό τεχνική καθοδήγηση και υποστήριξη σε όποιο πεδίο του ζητείται, ενώ θα συγκαλείται κατά περίπτωση για την εξέταση και διατύπωση τεχνικών συστάσεων επί ζητημάτων που κρίνονται ως κρίσιμα για τη δημόσια υγεία. Αποτελείται από δεκαέξι μέλη-καταξιωμένους επιστήμονες. Ωσάν να μην έχουμε εδώ καταξιωμένους επιστήμονες και χρειαζόμαστε άλλους, «εισαγόμενους». Και να σκεφτείτε ότι  στο υπουργείο Υγείας λειτουργεί εδώ και χρόνια η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) ως επιστημονικό, συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο, η οποία υποστηρίζει τον υπουργό Υγείας και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας στην άσκηση του έργου τους, βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης στο πλαίσιο και στις προτεραιότητες που τίθενται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τη δημόσια υγεία. Αποτελείται από είκοσι ένα μέλη με ιδιαίτερο επιστημονικό και κοινωνικό κύρος, όπως για παράδειγμα ο Σωτήρης Τσιόδρας και η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ. Το ερώτημα, λοιπόν, εύλογο: Γιατί ακόμη μία επιτροπή ενώ ήδη υπάρχει άλλη; Αυτός ο «παράξενος πολλαπλασιασμός», να συστήνονται επιτροπές επί επιτροπών για να λύνουν τα προβλήματα άλλων επιτροπών, θα δώσει ποτέ «γινόμενο»; Η διάψευση θα είναι η καλύτερη, για τη δημόσια υγεία, απόδειξη.

***

Για τον γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη ήταν δύσκολες οι συνθήκες απομάκρυνσής του από τη συνεχώς βομβαρδιζόμενη και πολιορκούμενη πόλη. Είχε μείνει εκεί όπου διαβιούν περισσότεροι από 100.000 ομογενείς, τελευταίος από όλους τους δυτικούς διπλωμάτες, αφήνοντας το προξενείο ανοικτό, όταν τα άλλα προξενεία έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Με τις πρώτες οβίδες που έπεσαν και για να παραμείνει το προξενείο ανοικτό, μετακόμισε σε πιο ασφαλή περιοχή, στο κτίριο του ΟΑΣΕ. Εκεί το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να υψώσει την ελληνική σημαία, την οποία έφερε μαζί του από την Ελλάδα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να φύγει από τη Μαριούπολη, όπου σε κάθε γωνιά της υπήρχε και ένα οδόφραγμα, όπου οι οβίδες έπεφταν συνεχώς. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν ανηλεώς ακόμα και ένα θέατρο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο χιλίων και πλέον αμάχων. Αυτό έγινε την ημέρα που ο πρόξενος πήρε εντολή να φύγει με βοήθεια από τον ΟΑΣΕ. Πέρασε μέσα από μάχες, από κατεστραμμένα χωριά, από γκρεμισμένα γεφύρια. Αλλά ο πρόξενος με καταγωγή από την Κω, με γυναίκα από το Καζακστάν, πατέρας ενός παιδιού, με άριστη γνώση της ρωσικής γλώσσας, τα κατάφερε και βρέθηκε σε οδό διαφυγής: «Ηταν τεράστια η καταστροφή που άφησαν οι ρωσικές οβίδες» ήταν τα πρώτα λόγια που είπε μόλις έφθασε για διανυκτέρευση κοντά στο Ουμάν.