Ήταν παράξενος ο θόρυβος που ακούστηκε στην κεντρική πλατεία του συνεχώς βομβαρδιζόμενου Κιέβου. Δεν έμοιαζε ούτε με σειρήνα, ούτε με ήχο βομβαρδιστικού, ούτε με αυτόν τον ανατριχιαστικό ήχο που κάνουν τα ρωσικά βλήματα όταν πέφτουν πάνω σε πολυκατοικίες σκοτώνοντας αθώους πολίτες, την ώρα μάλιστα που κοιμούνται. Ήταν ήχος ελικοπτέρου, πρωτόγνωρος ήχος για την ουκρανική πρωτεύουσα από τότε που οι Ρώσοι άρχισαν την πολιορκία και τους βομβαρδισμούς. Ένα ελικόπτερο (πολιτικό χωρίς σήματα και άλλα διακριτικά) φάνηκε στον ουρανό του Κιέβου και οι σειρήνες δεν ήχησαν. Τα αντιπυραυλικά συστήματα της πόλης παρέμειναν εκείνη την ώρα ανενεργά. Τα ουκρανικά αντιαεροπορικά TOR-M1 «κοίταζαν» προς τον ουρανό, αλλά δεν σημάδευαν. Ήταν ωσάν να φρουρούσαν με τις κάνες τους το ελικόπτερο. Τι συνέβη; Το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε μια πλατεία, μακριά από τα καλώδια, κοντά σ΄ένα οδόφραγμα και ένας άνδρας βγήκε από μέσα. Φορούσε στολή διασώστη, κάτι σαν στολή νοσοκόμου. Και ξαφνικά όλοι τα έχασαν.

Δύο μητέρες κρατώντας τα βρέφη στην αγκαλιά τους, τυλιγμένα με κουβέρτες, έκαναν την εμφάνισή τους ανάμεσα στα συρματοπλέγματα. Με γρήγορες κινήσεις μπήκαν στο ελικόπτερο που ο έλικάς του δεν είχε προλάβει καν να σταματήσει. Ήταν η πρώτη ανθρωπιστική αερογέφυρα ζωής από την Ουκρανία προς την Ρουμανία που στήθηκε από μια ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ. Μια αερογέφυρα για να σωθούν δύο βρέφη, μόλις 10 ημερών, που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Μαζί με τα βρέφη μπήκαν στο ελικόπτερο και οι μητέρες τους. Λίγη ώρα αργότερα το ελικόπτερο προσγειωνόταν με ασφάλεια στη Ρουμανία. Οι Ρουμάνοι γιατροί αντικρύζοντας τα δύο παιδιά πανηγύριζαν. Τα οδήγησαν αμέσως σε θερμοκοιτίδες, σε νοσοκομείο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

***
Στόχευαν εργοστάσιο, πέτυχαν το ΜΕΤΡΟ

Έγινε πλέον αιματηρή αυτή η συνήθεια των Ρώσων. Να κτυπούν, δηλαδή, με πυραύλους τα ξημερώματα, την ώρα που οι κάτοικοι του Κιέβου κοιμούνται. Και πολλές φορές κτυπούν στο ψαχνό. Σε σπίτια, σε πολυκατοικίες, σε πάρκα, ακόμα και σε παιδικές χαρές ή δίπλα σε μαιευτήρια. Καταστρέφουν, ισοπεδώνουν, αφήνουν πίσω τους θύματα και ερείπια. Συνεπείς στο περίεργο ραντεβού τους στις 5 τα ξημερώματα έριξαν την Τρίτη ένα πύραυλο στο ΜΕΤΡΟ του Κιέβου. Ήθελαν να κτυπήσουν ένα εργοστάσιο στο διπλανό κτίριο, εργοστάσιο που ράβει στρατιωτικά ενδύματα και απέτυχαν. Ο θόρυβος της ρουκέτας που έσκασε στο ΜΕΤΡΟ ήταν τρομακτικός. Σε μικρή απόσταση από τα ξενοδοχεία «Κοζάσκι» και «Ιντερκοντινένταλ», όπου μένουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Πετάχτηκαν από τα κρεββάτια τους, δεν ήξεραν τι συμβαίνει, ήταν βλέπετε και το «κέρφιου» και δεν μπορούσαν να βγουν έξω. Αλλά όταν ξημέρωσε είδαν την καταστροφή. Το κτίριο που καιγόταν, τον κόσμο που προσπαθούσε να φύγει, τις μανάδες με τα παιδιά τους αγκαλιά. Συγκλονιστικές στιγμές, ενός πραγματικού πολέμου. Ένας ηλικιωμένος Ουκρανός είχε στρώσει το στρώμα του κοντά στα ερείπια. Ήταν ακόμα πρωί, το στρώμα ήταν ότι του απέμεινε. Όταν έπεσε η ρωσική ρουκέτα στο σπίτι του, έσπασαν τα πάντα. Εξαϋλώθηκαν πόρτες, παράθυρα, έπεσαν τοίχοι, κολώνες, τα πάντα. Έτσι βρήκε πιο εύκολα τον δρόμο για να βγει έξω. Ένας ακόμα δημοσιογράφος όμως δεν τα κατάφερε: Νεκρός στον πόλεμο της Ουκρανίας έπεσε ο εικονολήπτης του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Pierre Zakrzewski έπεσε νεκρός από πυρά που δέχτηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, κοντά στο Κίεβο.

***
Ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης της Μαριούπολης

Ήταν ο μοναδικός δυτικός διπλωμάτης που έμεινε στην βομβαρδιζόμενη Μαριούπολη. Όταν όλοι οι άλλοι διπλωμάτες εγκατέλειπαν την πόλη. Αλλά για τον πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη, έναν διπλωμάτη με γυναίκα από το Καζακστάν και που μπορεί να ομιλεί την ρωσική μαζί με την ουκρανική γλώσσα, δεν είχε τεθεί κανένα ζήτημα εξόδου ή διαφυγής από την πόλη. Οι δεκάδες χιλιάδες ομογενείς που βρίσκονταν στην περιοχή τον χρειάζονταν. Υπήρχε βεβαίως και η εντολή από την Αθήνα να μείνει πάση θυσία το προξενείο ανοικτό, αλλά είτε έπαιρνε αυτή την εντολή είτε όχι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν αποφασισμένος να μείνει. Με οποιοδήποτε κόστος. Όταν άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες οβίδες στην Μαριούπολη, μετέφερε το προξενείο σε ασφαλέστερο μέρος, μέσα σε ένα δάσος σε κτίριο του ΟΑΣΕ. Ύψωσε έξω από το κτίριο μια τεράστια ελληνική σημαία (την οποία είχε φέρει μαζί του από την Ελλάδα) για να την βλέπουν όλοι από μακριά και να καταλαβαίνουν ότι εκεί στο κτίριο του ΟΑΣΕ βρισκόταν η Ελλάδα. Φρόντισε και απομάκρυνε μαζί με τον πρέσβη Κωστελένο όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους (αλλά και ομογενείς όσοι θέλησαν) από την Μαριούπολη. Οι περισσότεροι έως εκείνη την ημέρα κοιμόντουσαν στο καταφύγιο του προξενείου μαζί με τα κράνη και τα αλεξίσφαιρά τους. Και έμεινε εκεί, μόνος, στα ερείπια, χωρίς ρεύμα, χωρίς κινητό τηλέφωνο, χωρίς τροφή, χωρίς κάποιον να τον φυλάει. Έως και ο Ερντογάν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του, όταν συζήτησε το θέμα με τον Πρωθυπουργό. Αλλά τώρα μέσα στα ερείπια της Μαριούπολης ήρθε η στιγμή να φύγει. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές βρισκόταν σε εξέλιξη από τον ΟΑΣΕ επιχείρηση απομάκρυνσής του. Σε ποιο προορισμό; Η οδός διαφυγής προς τα δυτικά, κρατείται επτασφράγιστο μυστικό για λόγους ασφαλείας.

***
Νέα συνάντηση υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας

Δείτε τώρα τι συμβαίνει. Μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (οποίος να σημειώσω ότι από την Κυριακή δεν έκανε καμία από αυτές τις προκλητικές του δηλώσεις) ζήτησε να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Προφανώς για να συνεχίσουν τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το ραντεβού κλείστηκε και θα γίνει σήμερα (Τετάρτη) στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ. Κύριο θέμα της Συνόδου ο πόλεμος στην Ουκρανία και πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να βοηθήσει τους πολιορκούμενους Ουκρανούς.

***
Πρώτη μέρα καραντίνας για τον Πρωθυπουργό

Πρώτη ημέρα καραντίνας του Πρωθυπουργού στο σπίτι του και όσοι επικοινώνησαν μαζί του διαπίστωσαν απλώς μια μικρή βραχνάδα στην φωνή του. Ούτε πυρετό, ούτε βήχα, ούτε δυσκολία στην αναπνοή. Συνεχίζει από το σπίτι του με τηλεδιάσκεψη να εργάζεται. Μίλησε χθες με πολλούς υπουργούς, αλλά και με τους Ιταλούς για τη διάσκεψη των χωρών του Νότου (Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) που θα γίνει την Παρασκευή (θα την παρακολουθήσει και θα κάνει παρεμβάσεις με τηλεδιάσκεψη) με θέμα την κοινή ενεργειακή πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

***
Τα στρατόπεδα της ακρίβειας

Δύο διαφορετικές απόψεις εκφράζουν οι βουλευτές της ΝΔ στο θέμα της ακρίβειας. Σε αυτούς που θέλουν εδώ και τώρα μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και σε αυτούς που θέλουν να δοθούν επιδόματα. Οι δεύτεροι μάλιστα, στις συζητήσεις που έκαναν στην Βουλή ήρθαν προετοιμασμένοι (με κομπιουτεράκια παρακαλώ). Έλεγαν λοιπόν ότι από τον φόρο στα καύσιμα το κράτος εισπράττει 5-6 δισ. ευρώ. Εάν μειωθεί ο φόρος, έλεγαν (αφού συμβουλεύονταν τα κομπιουτεράκια τους) κατά 0,20 λεπτά, τότε το κράτος θα χάσει περί τα 1,5 δισ. ευρώ ίσως και 2 δισ. ευρώ. Και το σημαντικότερο; Ουδείς θα «αισθανθεί» την μείωση, αφού οι τιμές μπορούν, ανά πάσα στιγμή πάλι αυξηθούν. Οι βουλευτές που ήθελαν μείωση του φόρου έλεγαν ότι πολλές χώρες της ΕΕ το έχουν ήδη κάνει (έφεραν παράδειγμα την Κύπρο και την Πορτογαλία) και είπαν μάλιστα ότι θα πρέπει να δοθεί έξτρα βοήθεια και στους ταξιτζήδες. Τι λέτε να γίνει;

***
Η μέση ημερήσια διαδρομή των Ελλήνων

Μαθαίνω λοιπόν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ένας οργασμός συσκέψεων (σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο) για το πώς θα αντιμετωπισθεί η ακρίβεια. Σε λίγες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν μέτρα. Δηλαδή ένας συνδυασμός μέτρων που θα περιλαμβάνει και ενίσχυση του εισοδήματος (σε χαμηλόμισθους) και αύξηση του εισοδήματος (πάλι σε χαμηλόμισθους) και ειδική μέριμνα για τα καύσιμα. Έχουν κάνει, σας λέω, τους υπολογισμούς τους. Μου λένε ότι ακόμα και την μέση ημερήσια διαδρομή των Ελλήνων έχουν υπολογίσει. Πώς; Δεν έμαθα. Εκείνο που μου είπαν είναι ότι ορισμένοι βρήκαν πως η μέση ημερήσια διαδρομή των περισσότερων Ελλήνων είναι κάπου στα 45 χιλιόμετρα. Λέτε να είναι έτσι;

***
Η Ελένη, ο Σταύρος και ο Μενέντεζ στην Ουάσιγκτον

Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, τέτοιες ημέρες με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται. Ξεχώρισα μια συνάντηση που είχε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την αναπληρώτρια κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Ελένη Κουνελάκη, την πρώτη Ελληνοαμερικανίδα που έχει εκλεγεί σε αυτήν την θέση. Συζήτησε μαζί της τους δεσμούς με την Ελλάδα, την υποστήριξη στα εθνικά θέματα και ιδίως για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης στην Ουάσιγκτον και με ένας άλλον Έλληνα, τον Σταύρο Λαμπρινίδη πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ. Είναι πώς να το κάνουμε τιμή για την χώρα μας ένας Έλληνας να εκπροσωπεί την ΕΕ στις ΗΠΑ και να διεξάγει τον ευρωατλαντικό διάλογο. Στη συνάντηση που είχε με τον Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ο κ. Βαρβιτσιώτης του εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδας για το καθοριστικό του ρόλο στη θέσπιση νόμου, που αναγνωρίζει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου που προωθεί την σταθερότητα στην περιοχή

***
Οι Ελληνίδες ρεπόρτερ στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι πολεμικές ανταποκρίσεις από την Ουκρανία έχουν, ένα το έχετε πρατηρήσει, και άρωμα γυναίκας. Όλο και περισσότερες Ελληνίδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, είτε στις πολιορκούμενες πόλεις του Κιέβου και της Οδησσού, είτε στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία και την Ρουμανία. Φορώντας ένα κράνος και με το αλεξίσφαιρο γιλέκο (ακόμα και όση ώρα κοιμούνται) τρέχουν, να καλύψουν τα πολεμικά γεγονότα, δίπλα σε άνδρες συναδέλφους τους. Όπως λέει η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου (που ήταν επικεφαλής της βοήθειας που, έστειλαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία), οι Ελληνίδες ανταποκρίτριες πολέμου έχουν κάνει (και κάνουν) εξαιρετική δουλειά. Ωστόσο όπως αποκαλύπτει η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δεν είναι η πρώτη φορά που Ελληνίδες δημοσιογράφοι βρέθηκαν σε μάχη. Η πρώτη Ελληνίδα πολεμική ανταποκριτής ήταν η Θάλεια Φλώρα Καραβία που είχε καλύψει, με κίνδυνο της ζωής της, τις μάχες στους βαλκανικούς πολέμους, αλλά και τις μάχες τον ελληνοιταλικό πόλεμο. Αυτή ήταν που έδειξε το δρόμο για όλο και περισσότερες Ελληνίδες στα πολεμικά μέτωπα.

Σε αυτόν τον πόλεμο οι Ελληνίδες ρεπόρτερ στο ρωσο- ουκρανικό μέτωπο είναι πολλές. Μαζί με τους άνδρες συναδέλφους της μεταδίδουν από την κόλαση του πολέμου. Κάτω από δύσκολες συνθήκες. Άφοβες, με επαγγελματική συνέπεια, στέλνουν με τους επίσης άφοβους επαγγελματίες Έλληνες εικονολήπτες τους, εικόνες από άρματα μάχης, κατεστραμμένα κτίρια, μπαίνουν μέσα στα καταφύγια, στα νοσοκομεία με τους τραυματισμένους, στέκονται δίπλα στην Ουκρανή μάνα πρόσφυγα που θέλει να επιστρέψει, χωρίς καν να κοιτάξει ή να προβλέψει δίοδο διαφυγής, τη στιγμή που στο Κίεβο και στην Οδησσό ο ρωσικός κλοιός σφίγγει. Οι ρεπόρτερ, από την Ελλάδα (άνδρες και γυναίκες) πολεμικοί ανταποκριτές στην Ουκρανία, κάνουν , παρά τις αντιξοότητες εξαιρετική δουλειά.

Παρά τον πόλεμο, παρά το κρύο (έφθασε κάποια στιγμή τους μείον 10 βαθμούς) η απεσταλμένη του MEGA, Βελίκα Καραβάλτσιου, καταγράφει σπαρακτικές εικόνες προσφυγιάς στο σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τα έχουν διασχίσει τις ημέρες αυτές που διαρκεί ο πόλεμος. Και άλλες Ελληνίδες από άλλα κανάλια βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία. Για την ΕΡΤ, οι ανταποκρίσεις από το μέτωπο είναι γυναικεία υπόθεση: Η Ευτυχία Πενταράκη, η Ανδριάνα Μαγγανιά, η Αλεξία Καλαϊτζή, η Ελβίρα Κρίθαρη και η Κάτια Αντωνιάδη κάνουν το δικό τους ρεπορτάζ από το Κίεβο και άλλες περιοχές. Η νεότερη Ελληνίδα ρεπόρτερ η Έλλη Κασόλη (ΣΚΑΙ), μόλις 25 ετών, από την Οδησσό φορώντας πάντα το κράνος της καταγράφει τις προετοιμασίες των Ουκρανών να αντιμετωπίσουν την ρωσική εισβολή. Να μην ξεχάσουμε την Olga Rudenko, Ουκρανή ρεπόρτερ με περίσσιο θάρρος βρίσκεται στην «καρδιά» των γεγονότων Ή την θαρραλέα Ρωσίδα δημοσιογράφο που ύψωσε αντιπολεμικό πλακάτ μέσα σε ρωσικό στούντιο τηλεόρασης και έως αυτή την ώρα, αγνοείται η τύχη της.