Ήταν πρωί, σχεδόν αξημέρωτα, γύρω στις 6, όταν οι σειρήνες στο πολιορκούμενο Κίεβο, άρχισαν και πάλι να κτυπούν δαιμονισμένα. Το τελευταίο διάστημα όλο και συχνότερα κτυπούν οι σειρήνες. Κτυπούν ασταμάτητα. Είχε γίνει, βλέπετε, συνήθεια ο ήχος της σειρήνας και δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν της έδιναν και τόση σημασία, βασίζονταν στην αντιπυραυλική προστασία που είχε η πόλη και δεν κατέβαιναν καν στα καταφύγια. Αυτή τη φορά όμως οι σειρήνες κτυπούσαν γιατί το Κίεβο δεχόταν πυραυλική επίθεση. Ένας πύραυλος (από ρωσικό πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων) έπληξε μια εννεαόροφη πολυκατοικία στην περιοχή Όμπολον, μόλις μερικά χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου. Δύο αθώοι άμαχοι σκοτώθηκαν και 12 ακόμη τραυματίστηκαν. Η καταστροφή του κτηρίου ήταν ολοκληρωτική, ενώ είχαν υποστεί ζημιές και τα γύρω κτήρια. Πρόκειται μια εργατική περιοχή η οποία δεν έχει κάποια στρατιωτική εγκατάσταση που να δικαιολογεί επίθεση.

Και όταν έφθασαν τα συνεργεία διάσωσης, τότε συνέβη το εξής σοκαριστικό. Οι ένοικοι της κατεστραμμένης από ρωσικό πύραυλο πολυκατοικίας ζήτησαν από τους πυροσβέστες να στρέψουν τις σκάλες τους προς την πολυκατοικία για να μπορέσουν να εισέλθουν στα σπίτια τους. Η εικόνα ήταν συναρπαστική, ανατριχιαστική, θα έλεγα. Έβλεπες ηλικιωμένους, γυναίκες ακόμα και παιδιά να σκαρφαλώνουν στις σκάλες της πυροσβεστικής για να ξαναμπούν στα βομβαρδισμένα σπίτια τους και να πάρουν από αυτά όχι κάτι πολύτιμο, αλλά χαρτιά, έγγραφα, ταυτότητες και διαβατήρια για να αποδεικνύουν στα μπλόκα ότι είναι Ουκρανοί. Μια γυναίκα με το κοριτσάκι της καθόταν σαν χαμένη μπροστά στα πυροσβεστικά και έκλαιγαν. Ουδείς, βλέποντας αυτές τις εικόνες μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Κίεβο. Χθες, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μίλτος Σακελλάρης το είχαν βομβαρδίσει για δεύτερη φορά όταν μια οβίδα έπεσε στην Κορινάφκα (ίσως το πιο κοντινό προάστειο του Κιέβου). Δεν πρόλαβαν τα αντιπυραυλικά συστήματα να την ανακόψουν. Προκλήθηκε από την έκρηξη ένας κρατήρας. Ο βομβαρδισμός του Κιέβου έχει αρχίσει. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα οι Ρώσοι βομβάρδισαν και το εργοστάσιο «Αντόνοφ». Στρατιωτικός στόχος, είπαν. Ήταν όμως το εργοστάσιο που επί εποχής της Σοβιετικής Ένωσης έβγαζε τα μεταγωγικά αεροσκάφη, αυτά τα βομβαρδιστικά που μπορούσαν να μεταφέρουν ακόμα και πυρηνικά. Ήταν το εργοστάσιο που κατασκεύασε το μεγαλύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολιτικής Αεροπορίας, το «Αντόνοφ», το οποίο και αυτό κατέστρεψαν οι Ρώσοι.

Ο Δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο πρώην μποξέρ, πρωταθλητής βαρέων βαρών άνθρωπος που στάθηκε δίπλα στους Ουκρανούς, μια διεθνή προσωπικότητα, φθάνει αμέσως στο σημείο της έκρηξης. Τρέχει να αγκαλιάσει κόσμο, να δώσει κουράγιο, να πει το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία», να δηλώσει ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πόλη μας και ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος για να ζήσουμε, εδώ είναι η ώρα μας, εδώ είναι οι γειτονιές μας.

Τις γειτονιές του Κιέβου τις σφυροκοπούν τώρα οι Ρώσοι. Κτυπούν ακόμα και πολυκατοικίες την ώρα που ο κόσμος κοιμάται. Αλλά όσο ανατριχιαστικό κι αν ακούγεται όλα αυτά δεν σκιάζουν τους Ουκρανούς. Η ζωή τους, παρά τους βομβαρδισμούς, συνεχίζεται. Να, πάρτε για παράδειγμα το ξενοδοχείο «Πρεμιέρ Παλλάς», στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου ακόμα σερβίρει κανονικό ζεστό φαγητό. Βλέπεις τους κατοίκους να πηγαίνουν εκεί, να τρώνε, να συνομιλούν ακόμα και να καπνίζουν την ώρα που οι σειρήνες δεν σταματούν να κτυπούν.

***
Πίσω από τις κάμερες στην Κωνσταντινούπολη

Ήταν φιλόξενοι αυτή τη φορά οι Τούρκοι με τους Έλληνες στη Κωνσταντινούπολη. Τόσο φιλόξενοι (και χαμογελαστοί) που ακόμα και δώρα αντάλλαξαν ή που προθυμοποιήθηκαν να συμβάλλουν στην φυγάδευση Ελλήνων ομογενών από την Ουκρανία. Ήδη, βοήθησαν μια Ελληνίδα από την Χερσώνα να βγει έξω από την εμπόλεμη περιοχή, όπως είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος γνώριζε και για το τι συμβαίνει με τον Μανώλη Ανδρουλάκη, το Έλληνα πρόξενο στην Μαριούπολη. Γνώριζε φερ΄ειπείν πως είναι ο μοναδικός δυτικός διπλωμάτης που παραμένει στην πολιορκούμενη και βομβαρδιζόμενη από τους Ρώσους πόλη.

Αυτή τη φορά στην ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής ήταν όλα διαφορετικά. Καμία σχέση με την ελληνοτουρκική συνάντηση πριν περίπου ένα χρόνο με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, όπου υπήρξε όξυνση των σχέσεων, φραστικές επιθέσεις και μπαράζ προκλήσεων. Υπήρξε, (και λόγω των συνεπειών του πολέμου) η συναντίληψη για πολλά θέματα, αλλά σε ορισμένα ουσιώδη ζητήματα (όπως Κυπριακό, casus belli, ενεργειακά, Αιγαίο κτλ.) οι δύο πλευρές κράτησαν τις θέσεις τους.

Όσοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ερντογάν, εκείνο το μεσημέρι της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, διαπίστωσαν (για άλλη μια φορά), όπως μου είπαν, πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει πλήρη επαφή με του τι γίνεται, ούτε άρρωστο τον είδαν, ούτε τίποτα. Το πρόσωπό του πάντα το ίδιο, έτσι ανέκφραστο, χωρίς να εκδηλώνει τα συναισθήματά του, σαν να φορούσε… μάσκα. Απλώς αυτή τη φορά χαμογελούσε κάπως περισσότερο.

Φιλόξενοι, λοιπόν οι Τούρκοι, όχι μόνον με το καυτό τσάι (σε αυτά τα διαφανή ποτήρια που δεν έχουν χερούλι, ούτε πιατάκι) που πρόσφεραν στον κ. Μητσοτάκη, ούτε με το λαβράκι με αλάτι και τον χαλβά από στραγάλι που ο Πρωθυπουργός είπε στον κ. Ερντογάν πως ήταν εξαιρετικά, αλλά με τον τρόπο που υποδέχθηκαν τους επισκέπτες τους. Όχι όμως σε όλους. Για παράδειγμα δεν πρόσφεραν ούτε ένα τσάι (αν και ήταν παγωνιά) ούτε ένα ποτήρι νερό στους δύο διερμηνείς έναν Έλληνα και ένα Τούρκο) που ήταν επί τρεις ώρες μαζί με τους ηγέτες.

***
Πώς και πού κόλλησε covid Πρωθυπουργός;

Προτού πάει στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός έκανε το τεστ. Ήταν αρνητικό. Όταν όμως επέτρεψε, την επόμενη ημέρα το πρωί, είχε κάποια ελαφρά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα μπούκωμα. Έκανε τεστ, βγήκε θετικό, αλλά ήθελε να κάνει και μοριακό. Δεν αισθανόταν, βλέπετε ασθενής με Covid. Ήθελε να βεβαιωθεί. Περιμένοντας τα αποτελέσματα από το μοριακό τεστ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι και μίλησαν για την πολιορκία της Μαριούπολης με τους χιλιάδες ομογενείς εκεί, αλλά και με τον μοναδικό δυτικό διπλωμάτη, τον Μανώλη Ανδρουλάκη, που έμεινε στην πολύπαθη πόλη, χωρίς νερό, τροφή (μόνον για τρεις ημέρες), χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το μοριακό δεν άργησε να έρθει και ήταν και αυτό θετικό. Εικάζεται ότι ο Πρωθυπουργός κόλλησε τον ιό στις Βερσαλλίες. Τόσος κόσμος ήταν εκεί, τόσους πολλούς συνάντησε, τόσες χειραψίες έκανε. Αυτό το υπολόγισε με τις μέρες που έκανε να εκδηλωθεί ο ιός. Με το που επιβεβαιώθηκε πως ήταν θετικός στον κορωνοϊό, έγιναν οι παρακάτω κινήσεις: Πρώτα απ΄όλα ειδοποιήθηκαν όλοι όσοι είχαν έρθει επαφή μαζί του στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Μητροπολίτες στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης είχε προσφάτως περάσει τον κορωνοϊό, όπως και ο Ερντογάν. Δεύτερον όσοι ταξίδευσαν μαζί του στην Πόλη, ειδοποιήθηκαν σχετικά, όπως οι δύο κυρίες του διπλωματικού του γραφείου (Ελένη Σουρανή και Άννα- Μαρία Μπούρα), ο κ. Νικολαΐδης του υπουργείου Εξωτερικών που λόγω της γνώσης του στα τουρκικά αξιοποιήθηκε και ως διερμηνέας, τα μέλη της ασφάλειας του Πρωθυπουργού, αλλά και άλλοι. Για να ξέρετε ο κ. Νικολαΐδης έκανε το τεστ, την Δευτέρα το πρωί, προτού αναχωρήσει για νέα αποστολή για την Ουάσιγκτον και ήταν αρνητικός.

Τώρα, πιθανόν να πείτε, τι γίνεται στην χώρα μας όταν ο Πρωθυπουργός είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid; Άρχισε να ενημερώνει τηλεφωνικά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν. Θα παραμείνει στο σπίτι του για το διάστημα που προβλέπεται από τις καραντίνες και θα εργάζεται από εκεί. Αλλά, χάνει το ταξίδι στην Πέμπτη στη Ρώμη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία). Κι όμως είναι σημαντική αυτή η σύνοδος αφού θα εξετασθεί η κοινή στάση των χωρών αυτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

***
Πιο γκουρμέ νηστήσιμο δεν γίνεται

Πόσο γκουρμέ μπορεί να είναι ένα νηστήσιμο γεύμα προς τιμή της Ιεράς Συνόδου, μεσούσης της Σαρακοστής; Πιο γκουρμέ δεν γίνεται; Να, πάρτε για παράδειγμα το γεύμα που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Αυτά τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, η φάβα, τα καλαμαράκια τηγανητά και τα φασολάκια που προσφέρονταν τα προηγούμενα έτη αποτελούν παρελθόν. Το γεύμα επιμελήθηκε ο σεφ του Προεδρικού Βασίλης Μπέκας (ο αθόρυβος σεφ, που με εντολή της ΠτΔ, ετοιμάζει και γεύματα για αστέγους και για άτομα που έχουν ανάγκη) και σας το παρουσιάζω ευθύς αμέσως. Πρώτο πιάτο: Σούπα λαχανικών βελουτέ με πέρλες από αστακό, αρωματισμένη με θυμάρι. Κύριο πιάτο: Γαρίδες σχάρας με λαχανικά, πουρέ παντζαριού και σάλτσα από κρόκο Κοζάνης. Εν συνεχεία καλαμάρι γεμιστό με χόρτα εποχής σε σάλτσα από φρέσκια ντομάτα με δυόσμο. Επιδόρπιο: Κυδώνι ψητό στο φούρνο με γλυκό κρασί Σάμου και ζελέ φρούτων. Ακολούθησε για τους Αγίους Πατέρες καφές. Υπήρξαν βεβαίως και τα κρασιά που προσφέρθηκαν: Λευκό άσπρο και μαύρο, Κτήμα Χρυσοχόου 2020, Λευκό Βιβλία Χώρα, Κτήμα Βιβλία Χώρα 2019. Γλυκό κόκκινο κρασί «Αποσπερίτης», Οινοποιητική Λειψών 2014.

Το κύριο θέμα συζήτησης, στο Προεδρικό, εκείνη την Κυριακή στη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας ήταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με την Πρόεδρο της Δημοκρατία και τους Αγίους Πατέρες να συζητούν για την ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας και τα προβλήματα που δημιουργεί το Ρωσικό πατριαρχείο. Συζητήθηκε ακόμα το προσφυγικό ρεύμα από την Ουκρανία και πως θα ανακουφιστούν οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα. Η Εκκλησία, ειπώθηκε, είναι έτοιμη να βοηθήσει.

***
Στο Πατριαρχείο έφαγαν λαχανόσουπα

Την ίδια μέρα στο Φανάρι, ο Πατριάρχης πρόσφερε στην Ειδική Τραπεζαρία του Πατριαρχείου το γεύμα με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ήταν την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός γευμάτιζε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Το γεύμα στο Πατριαρχείο, ήταν λιτό (βεβαίως νηστήσιμο) πλην όμως νοστιμότατο. Ξεκίνησε με καναπεδάκια με ελιές και ντομάτα ακολούθησε (πρώτο πιάτο), μια ελαφριά ζεματιστή λαχανόσουπα (ότι έπρεπε για τον χιονιά που επικρατούσε στην Κωνσταντινούπολη) και κύριο πιάτο ήταν μια μακαρονάδα με τηγανιτές γαρίδες. Εν συνεχεία ήρθε το γλυκό και βεβαίως ο καφές με το απαραίτητο λουκούμι.

***
Όταν η ΠτΔ συνάντησε την Αλεξάνδρα από την Ουκρανία στα Εξάρχεια

Μια συγκινητική στιγμή, από αυτές που μόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μπορεί να «προκαλέσει», έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας στα Εξάρχεια. Εκεί όπου τα τελευταία 10 χρόνια λειτουργεί ένα μικρό ουκρανικό μπιστρό. Η συνάντηση της Προέδρου με δημοσιογράφους κυλούσε όμορφα όταν η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, η κυρία Αλεξάνδρα από την Ουκρανία διηγήθηκε την ιστορία της. Με τρεμάμενη φωνή έλεγε για τη θέρμη με την οποία τη δέχθηκαν πριν από 20 χρόνια οι Έλληνες, ευχαριστώντας τη χώρα μας και για όλα όσα κάνει τώρα με τον πόλεμο. Η κυρία Σακελλαροπούλου, δακρύζοντας από συγκίνηση για όσα άκουγε είπε στην κυρία Αλεξάνδρα: «Η αγάπη και το καλό βρίσκονται παντού».

***
Τα αναμνηστικά νομίσματα που φέρνουν υδροφόρες

Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, η Επιτροπή Ελλάδα 2021, θα παραδώσει στην Πυροσβεστική 10 υδροφόρα οχήματα 4Χ4. Η δωρεά γίνεται ως υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει η Επιτροπή, να διαθέσει τα έσοδά της από το Νομισματικό Πρόγραμμα (από τις 23 Αυγούστου έως το τέλος του έτους) στη θεραπεία των πληγών που άφησαν πίσω τους οι φωτιές του περσινού καλοκαιριού. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος.

***
Γραμμή παραγωγής τανκς στην Ελλάδα

Να ξέρετε ότι την περίοδο (του πολέμου στην Ουκρανία), η Αθήνα έχει αρχίσει εξαιρετικά προχωρημένες διαβουλεύσεις με το Βερολίνο για τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής των αρμάτων μάχης στην Ελλάδα. Δηλαδή, όπως μου λέει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι μια ιστορική συγκυρία που πρέπει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί και συνδυάζεται με την απόφαση της Γερμανίας να εξοπλιστεί. Καταβάλλεται δηλαδή προσπάθεια ώστε άρματα μάχης (ανάμεσά τους και τα Λέοπαρντ) να κατασκευάζονται στην Ελλάδα: «Δύο χρόνια το παλεύω αυτό», λέει ο υπουργός με την προσθήκη ότι θα κατασκευάζονται σε γραμμή παραγωγής άρματα μάχης στην χώρα μας. Όχι μόνον θα κατασκευάζονται τανκς αλλά η ίδια μονάδα θα μπορεί να αναβαθμίσει και τα περίπου 700 Λέοπαρντ του Στρατού Ξηράς που ανήκουν σε διάφορες εκδοχές αυτού του τύπου (όπως LEO 2A4 και LEO 1A5). Το θέμα είναι πού θα δημιουργηθεί αυτό το εργοστάσιο αρμάτων; Είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στον Βόλο λένε οι πηγές, κάτι που δεν αποφασιστεί στο μέλλον. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το όλο εγχείρημα αποτελεί μια πρωτοβουλία της Αθήνας, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο επισκευής, συντήρησης , αναβάθμισης και κατασκευής των γερμανικών αρμάτων μάχης, τα οποία υπάρχουν στο οπλοστάσιο συνολικά 20 χωρών στον κόσμο, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στην Ευρώπη (ανάμεσά τους και η Τουρκία).