Η αποστροφή του Αντρέι Μασλόφ ότι «οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. έτσι αποκαλούν την εισβολή στην Ουκρανία) μέχρι να πετύχουν τους στόχους τους» δεν προσδιόρισε με σαφήνεια τις επιδιώξεις επί του πεδίου. Η αποσαφήνιση ήρθε μερικές ώρες αργότερα από… το Μέγαρο των Ηλυσίων. Μετά τη συνομιλία των Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν, το περιβάλλον του πρώτου εκτίμησε ότι η Ρωσία στοχεύει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα υποστήριξε ότι η Μόσχα θα «βάλει τέλος στον πόλεμο εναντίον του Ντονμπάς», διευκρινίζοντας ότι η επιτυχία των ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το εάν το Κίεβο αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους. Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον κ. Μασλόφ, οφείλει να αναγνωρίσει την ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, να δεχθεί την αποστρατιωτικοποίηση (έγινε λόγος και για καθορισμό ποια όπλα δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφός της) και την «αποναζιστικοποίησή» της. Μετά τη «σύγκρουση», η Μόσχα εκτιμά ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να καθορίσουν το μέλλον τους, μια «απόφαση όλων των λαών και των κατοίκων στο έδαφος της Ουκρανίας».

Η Ρωσία, ανέφερε, έκανε ότι ήταν δυνατό «για να επιλυθεί η ενδοουκρανική κρίση με διπλωματικά μέσα» και για να τερματιστεί «η γενοκτονία των κατοίκων του Ντονμπάς, εκ μέρους του καθεστώτος του Κίεβου». Για τον ίδιο, «η ανεύθυνη πολιτική της δύσης» οδήγησε την κατάσταση στα άκρα, ενώ υποστήριξε, ότι η Ρωσία δεν αποσκοπεί στην κατοχή των ουκρανικών εδαφών.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική μέγγενη σε πόλεις «κλειδιά», λιμάνια και εργοστάσια ενέργειας

Ευρωατλαντικά

Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, ο πρέσβης σημείωσε ότι η συμμαχία μετέτρεπε την Ουκρανίας σε προγεφύρωμα εναντίον της Ρωσίας. «Πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος της Ουκρανίας διεκδίκησε την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Για τη Ρωσία αυτή η κατάσταση αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι μια πραγματική απειλή όχι μόνο για τα συμφέροντά μας αλλά και για την ύπαρξη του κράτους μας. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή για την οποία έγινε επανειλημμένα λόγος. Λέγαμε ότι εάν δεν εισακουστούμε η δύση θα είναι υπεύθυνη για τις συνέπειες. Όλες οι προσπάθειές μας για εποικοδομητικό διάλογο δεν καρποφόρησαν. Ακόμα και την ύστατη προσπάθεια για νομικές εγγυήσεις ασφαλείας οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τις απέρριψαν».

Στο ερώτημα γιατί η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας αποτελεί απειλή για την ρωσική ασφάλεια, η απάντησε αφορούσε την ουκρανική οικονομία που -κατά την Μόσχα- δεν είναι προετοιμασμένη για να συμμετάσχει στην ΕΕ. «Μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, η ουκρανική οικονομία που ήταν ισχυρή και ανεπτυγμένη, καταστράφηκε».

Ελληνορωσικές σχέσεις
Το ψυχρό κλίμα που επικρατεί εκ νέου στις ελληνορωσικές σχέσεις πιστοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Η διπλωματική επικοινωνία θα διατηρηθεί κανονικά. Στο μέλλον οι σχέσεις μας θα αποκατασταθούν. Τώρα είναι αδύνατο να πούμε πότε θα γίνει αυτό. Λόγω παραδοσιακών, ιστορικών, πνευματικών σχέσεων θα αποκατασταθεί η συνεργασία. Αλλά η πορεία αυτή θα είναι χρονοβόρα» επισήμανε ο κ. Μασλόφ.

Σχολιάζοντας το διάβημα που του επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για το θάνατο Ελλήνων ομογενών στον Σαρτανά, είπε: «Εμείς δώσαμε τις διευκρινίσεις μας που βασίστηκαν στις επίσημες πληροφορίες που δεχτήκαμε από ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με την τραγωδία στο Σαρτανά. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι εκείνη την τραγική μέρα τα ρωσικά αεροσκάφη δεν επιχειρούσαν στην περιοχή. Και ότι στις 26 Φεβρουαρίου ουκρανοί εθνικιστές του ναζιστικού τάγματος Αζόφ χτύπησαν περιοχές του Σαρτανά και σχολείο Μαριούπολης με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών».

Παρόλα αυτά, είπε, ότι η επικοινωνία μεταξύ ελληνικού ΥΠΕΞ και Ρωσικής πρεσβείας είναι πολύ εποικοδομητική. «Η διπλωματία και οι πρεσβείες είναι τα εργαλεία παντός καιρού. Επειδή οι σχέσεις μεταξύ χωρών μπορεί να είναι πολύ άσχημες. Και στην πολιτική ατμόσφαιρα πότε πότε βλέπουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Για αυτό διατηρούμε τη συνεργασία με το ΥΠΕΞ».

Ανάρτηση
Σχετικά με την ανάρτηση της Ρωσικής πρεσβείας η οποία μίλησε για «παπαγάλους» και έκανε υποδείξεις σε πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, σχολίασε ότι «δεν ήταν πιο σκληρή από τις αβάσιμες καταγγελίες κατά της Ρωσίας που βλέπουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά media». Σε ερώτηση του «Βήματος» εάν η συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν λάθος, στρέφοντας (σε επίπεδο κοινής γνώμης) ακόμα και αυτούς που συμπαθούσαν την Ρωσία εναντίον της, ο κ. Μασλόφ απάντησε πως «η αντίληψη μας σχετικά με τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετική, από την άποψη που κυριαρχεί στη δύση. Η συμπεριφορά των κυβερνήσεων και των μαζικών μέσων χειραγωγείται από μια μεγάλη χώρα. Και οι άλλες χώρες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Ακόμα, χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. «οι προμήθειες είναι λάδι στην φωτιά. Οι πολιτικοί της ΕΕ που εμπλέκονται στις προμήθειες θανατηφόρων όπλων θα είναι υπεύθυνοι. Δεν μπορούν να μην κατανοούν είναι εν δυνάμει συνέπειες».

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Η στιγμή του βομβαρδισμού στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το Ουκρανικό «για να μη διαταράξω διμερείς μας σχέσεις». «Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη» πρόσθεσε, «δεν διαφέρουν πολύ από τις δηλώσεις των άλλων ηγετών των χωρών της ΕΕ. Δεν μας εξέπληξαν αυτές οι δηλώσεις. Μέλος ΝΑΤΟ και ΕΕ η Ελλάδα. Τι άλλο έπρεπε να περιμένουμε από την Ελλάδα. Υπάρχει πειθαρχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Ανησυχία
Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση, η Ρωσική Πρεσβεία κάλεσε τους Ρώσους πολίτες «να είναι σε επαγρύπνηση, να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να επικοινωνούν άμεσα με τις ελληνικές αρχές επιβολής του νόμου «για πιθανές απειλές, προβοκάτσιες και ενέργειες». Τέλος, γινόταν λόγο για ««πρωτοφανή αντιρωσική ρητορική από Έλληνες αξιωματούχους και προπαγανδιστική εκστρατεία που ξεκίνησε στα τοπικά ΜΜΕ κατά της Ρωσίας».