Εκχύλισμα από τον κορμό ενός δέντρου που ενδημεί στην Ινδία (Neem ή ινδική πασχαλιά) φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ενάντια στον SARS-CoV-2. Αυτό έδειξε μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Εκπαίδευσης και Ερευνας Kolkata.

Ενάντια σε πολλές ιικές πρωτεΐνες των κορωνοϊών

H μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Virology» έδειξε ότι συστατικά του κορμού του δέντρου Neem μπορούν να στοχεύσουν ένα μεγάλο εύρος ιικών πρωτεϊνών των κορωνοϊών, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2.

Το «θεραπευτικό» δέντρο Neem

To δέντρο Neem είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία όπου και ενδημεί για τις αντιπαρασιτικές, αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητές του. Εκχύλισμα από τον κορμό του δέντρου έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ελονοσίας, των ελκών του στομάχου και του εντέρου, για τις δερματοπάθειες και πολλές άλλες νόσους.

Ενα φάρμακο για πολλές παραλλαγές

«Στόχος αυτής της έρευνας είναι η ανάπτυξη θεραπείας που θα βασίζεται στο δέντρο Neem και θα μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης μετά τη μόλυνση με κορωνοϊούς» ανέφερε μια εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, η δρ Μαρία Νάγκελ, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας και Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο

και προσέθεσε: «Ελπίζουμε ότι δεν θα απαιτείται η συνεχής ανάπτυξη καινούργιων θεραπειών κάθε φορά που αναδύεται μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2. Oπως ακριβώς λαμβάνουμε πενικιλλίνη για τον στρεπτόκοκκο, έτσι οραματιζόμαστε τη λήψη ενός φαρμάκου βασισμένου στο Neem για την COVID. Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή χωρίς φόβο για νοσηλεία και θάνατο».

Πειράματα σε ζωικά μοντέλα…

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του εκχυλίσματος από τον κορμό του δέντρου Neem ενάντια σε κορωνοϊούς στο εργαστήριο. Οι ειδικοί του Kolkata στην Ινδία μελέτησαν το εκχύλισμα σε ζωικά μοντέλα και έδειξαν ότι διαθέτει αντι-ιικές ιδιότητες ενάντια στον SARS-CoV-2. Με χρήση υπολογιστικών μοντέλων οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι το εκχύλισμα θα προσδένεται σε διαφορετικά σημεία της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 αποτρέποντας την είσοδο του ιού στα κύτταρα.

… και σε ανθρώπινα κύτταρα των πνευμόνων

Στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο το εργαστήριο της δρος Νάγκελ δοκίμασε τη δράση του εκχυλίσματος σε ανθρώπινα κύτταρα των πνευμόνων τα οποία είχαν εκτεθεί στον SARS-CoV-2. Οπως φάνηκε, ήταν εξίσου αποτελεσματικό ως προληπτική θεραπεία για την αποφυγή μόλυνσης ως και κατασταλτική θεραπεία η οποία μείωνε τον πολλαπλασιασμό του ιού μετά τη μόλυνση.

Νέοι θεραπευτικοί δρόμοι

«Το επόμενο βήμα στην έρευνά μας είναι να εντοπίσουμε τα συγκεκριμένα συστατικά του εκχυλίσματος που διαθέτουν αντι-ικκές ιδιότητες. Καθώς τα συστατικά αυτά προσδένονται σε διαφορετικές περιοχές του SARS-CoV-2 πιστεύουμε ότι το εκχύλισμα θα είναι αποτελεσματικό ενάντια στις αναδυόμενες παραλλαγές του ιού που εμφανίζουν μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα» σημείωσε η δρ Νάγκελ και συμπλήρωσε: «Στη συνέχεια θα προσδιορίσουμε τη δοσολογία που θα χρειάζεται να χορηγείται σε μορφή αντι-ιικού φαρμάκου ενάντια στις λοιμώξεις από τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε νέους θεραπευτικούς δρόμους ενάντια στην εξελισσόμενη πανδημία

δίνοντας υπόσχεση για αποτελεσματική αντιμετώπιση των μελλοντικών στελεχών του SARS-CoV-2 που θα αναδυθούν.