Καθώς ο πολιτικός χρόνος μετρά αντίστροφα (απομένουν πλέον 17 μήνες από την εκπνοή της συνταγματικής προθεσμίας για τις εκλογές), το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής μετατοπίζεται στην οικονομία και στην επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που περιμένουν με αδημονία οι επιχειρήσεις, άνεργοι και εργαζόμενοι που πλήττονται από τα κύματα της πανδημίας και του πληθωρισμού, για να αναγεννηθούν.

Δικαίως, λοιπόν, οι οικονομικοί υπουργοί τρέχουν για να προκηρύξουν διαγωνισμούς, να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά εμπόδια και παράλληλα να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η χώρα έχει δεσμευθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσει επιδοτήσεις και φθηνά δάνεια για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές λειτουργούν, κατά μια έννοια, ως «προαπαιτούμενα» για να έρθουν τα χρήματα και η υλοποίησή τους κρίνεται πιο δύσκολη ακόμη κι από την προκήρυξη των ίδιων των έργων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος  Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Θεόδωρος Σκυλακάκης προχωρούν τις διαδικασίες για να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις για
τις οποίες η χώρα έχει δεσμευθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσει επιδοτήσεις και φθηνά δάνεια για τα
προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Μεταρρυθμίσεις

Οπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί πλήθος μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

1. Ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση του Εργατικού Δικαίου.

2. Το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.

3. Η μεταρρύθμιση στη διαχείριση αποβλήτων, με νέα νομοθεσία για την υλοποίηση βιώσιμων χώρων υγειονομικής ταφής και κέντρων ανακύκλωσης, ένα ζήτημα που απασχολεί δεκαετίες τη χώρα χωρίς να έχει επιλυθεί.

4. Η κωδικοποίηση και η απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.

5. Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

6. Η ανάπτυξη του νομικού πλαισίου φορολογικών, οικονομικών και αδειοδοτικών κινήτρων για συνεργασίες και συνενώσεις επιχειρήσεων.

Αγώνας δρόμου για τα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων | tovima.gr

Τα περισσότερα από αυτά εκκρεμούν από την εποχή των μνημονίων με μεγαλύτερη εκκρεμότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων και από την πορεία τους θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των αρμοδίων υπουργών.

Στον παράλληλο αυτόν δρόμο η κυβέρνηση προχώρησε στην ένταξη 55 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ στο Ταμείο με την προσδοκία ότι στο τέλος του 2022 θα έχουν ωριμάσει και θα δοθούν προκαταβολές για την υλοποίησή τους στην αγορά και επιδοτήσεις στα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που είναι και το μεγαλύτερο πρόγραμμα του πακέτου, αφού θα απορροφήσει 1,35 δισ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο των πόρων που θα διατεθούν εντός του 2022.

Πέραν τούτου, τα κυριότερα από τα 55 νέα έργα που εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2.0» είναι τα εξής:

Πράσινη μετάβαση

l Πράσινα ταξί – αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων ταξί με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά, μηδενικών εκπομπών (40,01 εκατ. ευρώ).

l Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) – Επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής του απόδοσης (56,43 εκατ. ευρώ).

l Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Σχέδιο Προστασίας Δασών (50 εκατ. ευρώ).

l Ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου και Γραμμή Μεταφοράς 400kV ΚΥΤ Κουμουνδούρου – ΚΥΤ Κορίνθου (30,10 εκατ. ευρώ).

l Κατασκευή 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (23,56 εκατ. ευρώ).

l Αυτοτελείς μελέτες για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ) σε τουλάχιστον 50 Δημοτικές Ενότητες (8,08 εκατ. ευρώ).

Για την απασχόληση

Για την αύξηση της απασχόλησης και κυρίως την αντιμετώπιση της ανεργίας η κυβέρνηση ενσωμάτωσε στο Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικές δράσεις για την εκπαίδευση, την έρευνα αλλά και τη στήριξη του ΟΑΕΔ. Οι κυριότερες είναι:

l Μεταρρύθμιση του συστήματος Clawback και συμψηφισμός των επιστροφών που καλούνται να δώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα διαγνωστικά κέντρα τους με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες (250 εκατ. ευρώ).

l Προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης (148,68 εκατ. ευρώ).

l Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές υψηλής ανεργίας (119,70 εκατ. ευρώ).

l Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για ειδικές ομάδες πληθυσμού, με δυσκολία ανεύρεσης εκ νέου εργασίας (111,23 εκατ. ευρώ).

l Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης (επαγγελματική κατάρτιση) σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες (101,74 εκατ. ευρώ).

l Πρόγραμμα προετοιμασίας/προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18 έως 30 ετών, σε εργασιακό περιβάλλον του ιδιωτικού τομέα για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας (68,04 εκατ. ευρώ).

l Πρόγραμμα υποστήριξης ανέργων και εργοδοτών που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με αξιοποίηση ειδικών, εργασιακών συμβούλων (54,72 εκατ. ευρώ).

l Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας του ΟΑΕΔ, με έμφαση στις γυναίκες (49,88 εκατ. ευρώ).

l Ψηφιοποίηση του ιστορικού (αρχείου) ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ (33,23 εκατ. ευρώ).

l Μετασχηματισμός των Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ένα ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας και εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας – ΑΡΙΑΔΝΗ (31 εκατ. ευρώ).

l Προώθηση της ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας (34 εκατ. ευρώ).

l Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, δηλαδή λειτουργία σύζευξης των χαρακτηριστικών των ανέργων με τα χαρακτηριστικά των ζητούμενων θέσεων εργασίας (2,70 εκατ. ευρώ).

l E-learning και ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού περιεχομένου (ΟΑΕΔ). Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης (868.000 ευρώ).

l FMIS: Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης ΟΑΕΔ, το οποίο περιλαμβάνει υποσυστήματα διαχείρισης προμηθειών και μισθοδοσίας και προβλέπει διαλειτουργικότητα με τα λοιπά Πληροφοριακά Συστήματα του Οργανισμού (260.400 ευρώ).

l HRM: Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού ΟΑΕΔ, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: παρακολούθηση οργανογράμματος φορέα, παρακολούθηση όλων των κατηγοριών προσωπικού, τίτλους σπουδών ή άλλων τυπικών προσόντων κ.λπ. (186.000 ευρώ).

Τουριστικές επενδύσεις

l Αναβάθμιση της υποδομής τουριστικών λιμένων (161 εκατ. ευρώ).

l Ορεινός τουρισμός. Θα αναπτυχθούν περαιτέρω οι εγκαταστάσεις ορεινού και χειμερινού τουρισμού (χιονοδρομικά κέντρα) και παράλληλα θα εκσυγχρονιστεί η κείμενη νομοθεσία ανέγερσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των σχετικών υποδομών (56,57 εκατ. ευρώ).

l Προγράμματα επανακατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων για 18.000 απασχολουμένους στον τομέα του τουρισμού (43,97 εκατ. ευρώ).

l Τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών (28,46 εκατ. ευρώ).

l Καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός. Το έργο αφορά την προστασία και προώθηση του υποβρύχιου περιβάλλοντος (22,05 εκατ. ευρώ).

l Διαχείριση προορισμών. Σχετίζεται με τη βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών, μέσω της σύστασης και λειτουργίας Τοπικών/Περιφερειακών Οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμών και παρατηρητηρίων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης (18,45 εκατ. ευρώ).

l Προσβάσιμες παραλίες. Ανάπτυξη περίπου 250 παρεμβάσεων ημι-μόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα (17,21 εκατ. ευρώ).

l Αγροτουρισμός και γαστρονομία. Ανάπτυξη ενός Δικτύου Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού που θα λειτουργεί ως θεματικός Οργανισμός Διαχείρισης/Μάρκετινγκ Προορισμού της χώρας για τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό (17,18 εκατ. ευρώ).

l Αποκατάσταση βορείου περιβόλου Κάστρου Μυτιλήνης (2,59 εκατ. ευρώ).

l Εκφάνσεις μνημειακής ζωγραφικής (εργασίες αποκατάστασης τριών ναών και συντήρηση των τοιχογραφιών, των εικόνων και των λίθινων μελών) στη Χίο (1,47 εκατ. ευρώ).

l Αποκατάσταση και ανάδειξη τεμένους Κουρσούμ Καστοριάς – διατηρητέο μνημείο (1 εκατ. ευρώ).

l Αποκατάσταση Βυζαντινού Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως και συντήρηση των τοιχογραφιών του (800.000 ευρώ).

l Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας Καστοριάς (300.000 ευρώ).

€13,4 εκατ. για «αντι-γραφειοκρατικά» προγράμματα

l Επανεξέταση του χωροταξικού σχεδιασμού, βελτιστοποίηση της οργάνωσης και διοίκησης των δικαστηρίων, επικαιροποίηση και απλούστευση των δικαστικών διαδικασιών (2,31 εκατ. ευρώ).
l Ανάπτυξη νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για το Γενικό Χημείο του Κράτους (1,49 εκατ.).
l Οργανωτική μεταρρύθμιση των δύο σιδηροδρομικών φορέων, ΟΣΕ και ΕΡΓΑ – ΟΣΕ (6,20 εκατ. ευρώ).
l Ψηφιοποίηση φακέλων δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (3,35 εκατ. ευρώ).

Πρόγραμμα ύψους €400 εκ. για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας

Εκτός από τα ψηφιακά έργα στα υποθηκοφυλακεία και τη Δικαιοσύνη προχωρούν και τα άλλα ψηφιακά έργα που έχει αναλάβει και δρομολογήσει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
l Η ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας. Αφορά τους φακέλους των αδειών δόμησης (159,89 εκατ. ευρώ).
l Επιχορήγηση του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) για την ανάπτυξη νέου εθνικού υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για τα επόμενα 5 έτη (23 εκατ. ευρώ).
l Διασύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού Enterprise Resource Planning (ERP) της Γενικής Κυβέρνησης με το Εθνικό Δίκτυο Ηλεκτρονικού Τιμολογίου (2,30 εκατ. ευρώ).

Ερχεται το e-κράτος  στα υποθηκοφυλακεία και στη Δικαιοσύνη

«Το 2022 είναι το έτος των δημοπρασιών του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάνω από το 90% των έργων που έχουμε προβλέψει πρέπει να δημοπρατηθούν εντός του 2022 και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να επιτευχθούν τα πάρα πολύ σκληρά χρονοδιαγράμματα». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του στο Digital Economy Forum του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνίας Ελλάδας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Λίγες ημέρες αργότερα, την περασμένη Τρίτη έκλεισε το παράθυρο υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου που έχει προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας.
Οι πληροφορίες από τη διοίκηση του Κτηματολογίου αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα έντονο και συμμετείχαν πέντε κοινοπραξίες εταιρειών.
Η αποσφράγιση των προσφορών, αναμένεται τη Δευτέρα. Με ορίζοντα τριετίας και διαρθρωμένη σε πέντε επιμέρους τμήματα, η συμφωνία-πλαίσιο για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου συνιστά το «μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης» στην ιστορία της χώρας. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων που τηρούνται στα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας και την ένταξή τους στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου, ούτως ώστε τα πάντα να είναι προσβάσιμα ηλεκτρονικά, με γρήγορο, απλό και ασφαλή για τις συναλλαγές τρόπο.

Τρία κομβικά έργα
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν ακόμη τρία κομβικά έργα:
1. Η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης σχέσεων με πολίτες και επιχειρήσεις (γνωστό ως CRMS).
2. Το νέο πληροφορικό σύστημα για τους δημόσιους διαγωνισμούς.
3. Η ψηφιακή Δικαιοσύνη. Στο κομμάτι του e-Justice προβλέπεται η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών για την κατάθεση δικογράφων, αιτήσεων και ευρύτερα για κάθε είδους συναλλαγή με τα δικαστήρια. Παράλληλα, στον τομέα της Δικαιοσύνης θα υλοποιηθούν και άλλα έργα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των δικαστηρίων, όπως η απομαγνητοφώνηση για τα πρακτικά των αστικών και ποινικών δικών.

«Εξυπνες πόλεις»
Ωστόσο, το μεγάλο έργο του επόμενου μήνα είναι οι «έξυπνες πόλεις», ένα έργο στο οποίο επενδύουν πάρα πολλά τόσο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και οι δήμοι όλης της χώρας.
Το πρώτο σκέλος του έργου αφορά τους 16 μεγαλύτερους σε πληθυσμό δήμους συν τα Τρίκαλα (που ήδη διαθέτουν ανεπτυγμένες ψηφιακές υποδομές) και θα παρέχουν τη δυνατότητα σε κάθε δημοτική αρχή να επιλέγει μέσα από ένα «μενού» ψηφιακών έργων εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες και στους στόχους κάθε πόλης. Σημειώνεται ότι όλοι οι υπόλοιποι δήμοι θα ενταχθούν στο ίδιο πρόγραμμα μέσα στους επόμενους μήνες, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ακόμη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εντός του 2022, αναμένεται η δημοπρασία για το «Σύζευξις ΙΙ» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα, η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρείται ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει «game changer» για την αγορά, καθώς δίνει την ευκαιρία στη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων να αναβαθμίσουν την υποδομή και τη λειτουργία τους με χαμηλό ή μηδενικό κόστος, ώστε να μπορούν να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους και να ανταγωνιστούν ακόμα και «μεγάλους παίκτες» στον τομέα τους. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει πλήθος δυνατοτήτων, όπως η ανάπτυξη e-shop, η διεύρυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού για τις δικαιούχους επιχειρήσεις.