Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας έστειλαν ένα αεροσκάφος για να εκτιμήσει το εύρος των ζημιών που έχουν προκληθεί στα γειτονικά νησιά Τόνγκα έπειτα από την τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα, την ώρα που το μικρό αυτό κράτος του Ειρηνικού ενδέχεται να παραμείνει χωρίς τηλεπικοινωνίες για δύο εβδομάδες.
Η έκρηξη του Σαββάτου ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε ως την Αλάσκα, ενώ προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο έπληξε πολλές χώρες από την Ιαπωνία ως τις ΗΠΑ. Δύο άνθρωποι πνίγηκαν στο Περού από τα ασυνηθιστα κύματα.
Σημαντικές ζημιές αλλά χωρίς νεκρούς ή τραυματίες
Η Νέα Ζηλανδία έστειλε νωρίς σήμερα το πρωί ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος για “μια αρχική εκτίμηση των επιπτώσεων στην περιοχή και τα νησιά με χαμηλό υψόμετρο”, αλλά οι πληροφορίες φτάνουν με το σταγονόμετρο.
Εξάλλου τα νησιά Τόνγκα δέχθηκαν και την προσφορά της Αυστραλίας να στείλει ένα αεροσκάφος, σύμφωνα με την Καμπέρα. Παράλληλα οι αυστραλιανές αρχές προετοιμάζονται να στείλουν “βασικά ανθρωπιστικά είδη”.
Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας επεσήμαναν ότι η καταστροφή έχει προκαλέσει “σημαντικές ζημιές” στα νησιά Τόγνκα, αν και προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί νεκροί ή τραυματίες στο αρχιπέλαγος.
Πλοία και βράχια στις ακτές
“Το τσουνάμι είχε σημαντικές επιπτώσεις στις βόρειες ακτογραμμές της Νουκουαλόφα”, πρωτεύουσας της Τόνγκα, “με πλοία και μεγάλους βράχους να πέφτουν στις ακτές”, δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.
Από την πλευρά του ο Αυστραλός υπουργός αρμόδιος για την περιοχή του Ειρηνικού Ζεντ Σισίλγια επεσήμανε ότι, βάσει των αρχικών πληροφοριών, δεν υπάρχουν πολλά θύματα από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι και πρόσθεσε ότι η αυστραλιανή αστυνομία έχει επισκεφθεί παραλίες της Τόνγκα και έχει κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, με “σπίτια πεταμένα γύρω”.
“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ζημιές”, τόνισε ο υπουργός, μιλώντας σε αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ σημείωσε ότι το αεροδρόμιο της Τόνγκα φαίνεται να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.
Ο Σισίλγια πρόσθεσε ότι μια Βρετανίδα φέρεται να αγνοείται.
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Τόνγκα στην Αυστραλία, ο Κέρτις Τουιχαλανγκίνγκιε, ζήτησε υπομονή καθώς οι αρχές της χώρας του εκτιμούν τι είδους βοήθεια χρειάζονται.
Εξάλλου η Τόνγκα ανησυχεί για το ενδεχόμενο η παράδοση βοήθειας να εισάγει την επιδημία covid-19 στο νησί, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αναφέρει κρούσματα.
“Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ένα νέο κύμα, ένα τσουνάμι covid-19”, επεσήμανε. Οποιαδήποτε βοήθεια σταλεί στην Τόνγκα θα παραμείνει σε καραντίνα, εξήγησε και είναι πιθανό το ξένο προσωπικό να μην λάβει άδεια να αποβιβαστεί στο νησί.
Αποκομμένη από τον κόσμο
“Η Νουκουαλόφα είναι καλυμμένη από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας, αλλά πέρα από αυτό η κατάσταση είναι ήρεμη και σταθερή”, τόνισε η Άρντερν, αφού επικοινώνησε με την πρεσβεία της χώρας της στην Τονγκα.
Το αρχιπέλαγος όμως έχει ανάγκη από πόσιμο νερό διότι “η τέφρα το μόλυνε”.
Παράλληλα το αρχιπέλαγος παραμένει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
“Ίσως χρειαστούν έως και δυο εβδομάδες για να αποκατασταθούν (οι τηλεπικοινωνίες). Το πιο κοντινό πλοίο για την επιδιόρθωση των καλωδίων βρίσκεται στο Πορτ Μόρεσμπι”, δήλωσε ο Ντιν Βεβέρκα διευθυντής του δικτύου Southern Cross Cable Network αναφερόμενος στην πρωτεύουσα της Παπούας Νέας Γουινέας, που βρίσκεται περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα μακριά από την Τόνγκα.
Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι που βρίσκεται σε ακατοίκητο νησί του αρχιπελάγους της Τόνγκα εξερράγη το Σάββατο. Αμέσως μετά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας και ακολούθησε ένα μεγάλο κύμα.
Κύματα ύψους 1,2 μέτρου έπληξαν την πρωτεύουσα της Τόνγκα, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, αφήνοντας πίσω τους πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ πέτρες και τέφρα έπεφταν από τον ουρανό.
Οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο Διαδίκτυο διακόπηκαν περίπου στις 6.40 μ.μ. τοπική ώρα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αδύνατη η επικοινωνία με τους 105.000 κατοίκους της νησιωτικής χώρας.
“Βαθιά ανήσυχος για τους κατοίκους της Τόνγκα”, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επεσήμανε ότι ο οργανισμός του είναι έτοιμος “να στηρίξει την κυβέρνηση και να της προσφέρει βοήθεια”.
Η Unicef ετοιμάζεται εξάλλου να στείλει έκτακτη βοήθεια στην Τονγκα σε συντονισμό με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Πνιγμοί στο Περού
Περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Περού, δύο γυναίκες πνίγηκαν σε παραλία της περιοχής Λαμπαγέκουε, στο βόρειο τμήμα της χώρας λόγω των “ασυνήθιστων κυμάτων” που προκλήθηκαν μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα.
Η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με κύματα ύψους 1,74 μέτρου να παρατηρούνται στη Χιλή και μικρότερα κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού, από την Αλάσκα ως το Μεξικό. Κύματα ύψους 1,2 μέτρου έπληξαν την Ιαπωνία.
Η πόλη Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια πλημμύρισε από παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν από το τσουνάμι, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν από την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.