Βήματα σταδιακής άρσης των μέτρων στην εστίαση και στα γήπεδα σχεδιάζουν κυβέρνηση και ειδικοί, με βάση την πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.
Όλα βέβαια θα κριθούν την Τετάρτη στην συνεδρίαση της επιτροπής λοιμοξιωλόγων, που θα καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση, η οποία θα πάρει και τις αποφάσεις και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις.
Εφόσον λοιπόν συνεχιστεί η πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας κι αύριο, την Τετάρτη αναμένεται να αποφασιστεί η πρώτη χαλάρωση των μέτρων και από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου να προχωρήσει η απελευθέρωση της μουσικής στην εστίαση, ενώ θα αυξηθούν και οι θεατές στα γήπεδα.
Αυτά τα δυο σημεία χαλάρωσης προανήγγειλε και ο Θάνος Πλεύρης. «Η βούληση γενικώς είναι της κυβέρνησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πάντοτε βέβαια με γνώμονα τη δημόσια υγεία, να επανέλθουμε στην κανονικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
- Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – SARS-CoV-3 προ των πυλών; Τι λένε οι επιστήμονες – Ποιος ο ρόλος της «Ο»
Πλήρης άρση μέτρων σε δεύτερο στάδιο
Η πλήρης άρση των μέτρων αναμένεται από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, οπότε και θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στην διασκέδαση πράγμα που σημαίνει ότι θα επιστρέψουν και τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ.
Αυτά θα συζητηθούν ην επόμενη εβδομάδα οπότε και θα διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο κανόνων.
«Άρα αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε με τα μέτρα ως έχουν, από Δευτέρα επανέρχεται η μουσική και από τον επόμενο μήνα πάμε στην άρση των υπολοίπων μέτρων» αναφέρει αναλυτικά το ρεπορτάζ του Star.
Παράλληλα η κυβέρνηση τονίζει οι ενήλικες στους 7 μήνες από τη δεύτερη δόση ή στους 3 μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση καθώς διαφορετικά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και θα χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.
Αρχίζουν οι εμβολιασμοί με τέταρτη δόση στην Ελλάδα
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, ανοίγει την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού με την τέταρτη δόση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι στιγμής η τέταρτη θα χορηγείται στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σε σχετική ερώτηση, η τέταρτη δόση θα γίνεται τρεις μήνες μετά την προηγούμενη δόση.
«Διευκρινίζουμε πάλι ότι είναι άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή από νοσήματα και ειδικές θεραπείες και σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Δε χορηγείται ενισχυτική δόση σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι η ενισχυτική δόση μετά τον βασικό εμβολιασμό των ατόμων αυτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι όσοι εντάσσονται στην υποχρεωτικότητα εξαιρούνται του διοικητικού προστίμου.
«Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω» λέει ο Μπουρλά
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, εμφανίζεται αισιόδοξος, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του, σύντομα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω… είμαστε σε καλή θέση να το πετύχουμε αυτό την άνοιξη, χάρη σε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», διαβεβαίωσε ο CEO της Pfizer.
Προ ημερών ο ίδιος είχε σημειώσει ότι «ο ιός δεν θα φύγει, θα παραμείνει ίσως για μια δεκαετία. Είναι ενδημικός, έχει την ικανότητα να δημιουργεί παραλλαγές για τις οποίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχίσει να συνυπάρχει με την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια».
«Τα εμβόλια και η φυσική ανοσία δεν διαρκούν πολύ. Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον: η ανοσολογική απόκριση διαρκεί μερικούς μήνες. Για αυτό έχω κάνει την πρόβλεψη ότι θα χρειαστούμε μια σειρά από τρεις δόσεις και στη συνέχεια έναν ετήσιο επανεμβολιασμό, για να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ανοσίας. Φαίνεται όμως ότι είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης, πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό» πρόσθεσε.
Κανονικότητα το… Πάσχα
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα επισήμανε στο Open πως την Άνοιξη τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα, ωστόσο ακόμη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισαγωγές ακόμη στα νοσοκομεία είναι πολλές.
Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η κα. Γκάγκα επισήμανε πως δεν έχει εξαφανιστεί τελείως, καθώς καθημερινά υπάρχει ένας αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών από την συγκεκριμένη παραλλαγή.
«Πιστεύω πως θα κάνουμε κανονικά Πάσχα, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε περισσότερα προβλήματα», τόνισε.
Όσον αφορά τα σχολεία, η κα. Γκάγκα επισήμανε πως δεν φαίνεται να έχουμε περισσότερα κρούσματα επειδή το τακτικό testing βοηθά και έτσι ελέγχεται όλη η οικογένεια.