Η Ομικρον δοκίμασε τις αντοχές του Αλέξη Τσίπρα, παρότι τριπλά εμβολιασμένος. Οπως ο ίδιος μετέδωσε, βασανίστηκε από τριήμερο πυρετό, πόνους στα κόκαλα και ένα γενικευμένο αίσθημα κόπωσης που κράτησε άλλες δύο ημέρες. Γι’ αυτό και απηύθυνε νέα έκκληση προς τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν έστω την ύστατη ώρα. Κατά τα λοιπά, η απομόνωση του στοίχισε και αποθεραπευόμενος ένιωθε κλεισμένος στο κλουβί. Σύμφωνα με τις διηγήσεις φίλων του, πλέον δεν κρατιέται. Βλέπει το πολιτικό παιχνίδι να ανάβει, αναγνωρίζει ότι άφησε χώρο στον Νίκο Ανδρουλάκη και υπόσχεται δράση στο προσεχές διάστημα. Οπως όλα δείχνουν, έχουν ωριμάσει μέσα του οι κινήσεις ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο θα διεξαχθεί στους πρώτους μήνες του έτους, θα λάβει από αυτό συγκεκριμένη εντολή, ώστε να οδηγήσει απερίσπαστος από εσωτερικές αντιπαραθέσεις και αμφισβητήσεις την παράταξη της Αριστεράς στις εκλογές κατά το δυνατόν διευρυμένη. Οι φίλοι του αποδέχονται ότι καθυστέρησε, αλλά τον δικαιολογούν ότι κινείται με τους δικούς του ρυθμούς. Και επιμένουν πως πλέον βρίσκεται σε θέση μάχης. Μάλιστα μεταφέρουν προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμος για δυναμική εκλογική εκστρατεία, ικανή να ξεπεράσει τους υφιστάμενους δημοσκοπικούς συσχετισμούς. Υπενθυμίζουν επιπλέον την κούρσα που έκανε το καλοκαίρι του 2019, όταν όλοι τον είχαν τελειωμένο και έφτασε να λάβει το 32% των ψήφων. Θα το επαναλάβει με μεγαλύτερη ένταση, λένε οι δικοί του, και θεωρεί ότι θα ανατρέψει την τρέχουσα εντύπωση και εικόνα του υποχωρούντος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά μας εκμυστηρεύθηκαν και είπαμε να σας τα μεταφέρουμε για να γνωρίζετε τι πρεσβεύει και η άλλη πλευρά του πολιτικού παιγνίου.

Ετοιμάζουν αριστερή… διαΝΕΟσις

Δεν γνωρίζουμε αν σχετίζεται με τη διάθεση έντονης κινητοποίησης του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αλλάξει την ατμόσφαιρα για τον ίδιο και το κόμμα του, αλλά δεν σας κρύβουμε ότι το συνδυάσαμε. Και εξηγούμεθα. Ο άλλοτε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προτίθεται να συγκροτήσει ένα «προοδευτικό» ινστιτούτο μελετών, μια κατ’ αναλογίαν «κεντρο-αριστερή» διαΝΕΟσις, έναν κύκλο δηλαδή, ένα φόρουμ συνάντησης ιδεών και προσώπων, ικανών να αναλύσουν τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα και να επεξεργαστούν επιμέρους πολιτικές για την οικονομία, την κοινωνία, τους νέους κ.ο.κ. Ο κ. Σακελλαρίδης δεν μας έκρυψε ότι θα ηγείται της όλης προσπάθειας και ακόμη πως θα χρηματοδοτηθεί από τον «ψηφιακό» εκδότη κ. Δημήτρη Μάρη, ο οποίος ήταν, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ευνοϊκά διακείμενος απέναντι στον κ. Τσίπρα. Προσεχώς μάλιστα το εκκολαπτόμενο Ινστιτούτο θα διενεργήσει την πρώτη του μεγάλη έρευνα προκειμένου να διερευνήσει τις συνέπειες της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία, την οργάνωση και εποπτεία της οποίας θα έχει ο ερευνητής κ. Γεράσιμος Μοσχονάς.

Η ιδέα για τράπεζα μικροπιστώσεων

Ο Πρωθυπουργός πάντως είναι αφοσιωμένος στην οικονομία. Προσβλέπει στο τέλος της πανδημίας και ελπίζει ότι στους επόμενους μήνες θα έχει την ευκαιρία να ρίξει στο τραπέζι το μεγάλο χαρτί της οικονομίας, δηλαδή τον πακτωλό των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, που κατά την άποψή του μπορούν να αλλάξουν κατά τρόπο εντυπωσιακό τις συνθήκες στη χώρα και να μεταβάλουν άρδην τις προσδοκίες και τις διαθέσεις των πολιτών. Ηδη στη βάση αυτών των προοπτικών προανήγγειλε τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης προπαρασκευάζει συστηματικά την ενίσχυση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, δέχεται επισκέψεις επενδυτών και ακούει με προθυμία ιδέες και δυνατότητες που κομίζουν οι συνομιλητές του. Τελευταία, προς έκπληξή του, τον επισκέφθηκε ο ολλανδός μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ κ. Χένρι Χόλτερμαν και αφού του εξέθεσε τα σχέδια της κατασκευαστικής, του ανέπτυξε την ιδέα σύστασης μιας τράπεζας μικροπιστώσεων, η οποία θα υποστηρίζει καταρτισμένους νέους στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρηματικών σχημάτων. Οπως μας μεταφέρθηκε αρμοδίως, ο Ολλανδός θέλει να συγκροτήσει μια μοντέρνα τράπεζα η οποία θα χρηματοδοτεί ενδιαφέρουσες νεανικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες χωρίς να απαιτεί εμπράγματες εξασφαλίσεις, καθώς γνωρίζει ότι συνήθως δεν υπάρχουν. Αντί εγγυήσεων έναντι της όποιας δανειοδότησης θα διεκδικεί συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, προσβλέποντας σε κεφαλαιακά κέρδη από την πρόοδο και ανάπτυξη των νέων σχημάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για προηγμένα σχήματα venture capital που συναντώνται κυρίως σε πιο δημοκρατικά και ανοιχτά πιστωτικά συστήματα όπως των ΗΠΑ, τη δυναμική των οποίων γνωρίζει από πρώτο χέρι ο κ. Μητσοτάκης.

Η ευκαιρία της νέας ΚΑΠ

Αλλά δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός που κινεί υποθέσεις και οραματίζεται αναγεννητικές πολιτικές. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης, για παράδειγμα, παρότι είναι ενθουσιασμένος με το πιο πολιτικό πόστο του, δεν ξεχνά την εμπειρία από τη θητεία του στο υπουργείο Γεωργίας. Στον ενάμιση χρόνο της επαφής του με τον αγροτικό κόσμο απέκτησε δεσμούς και έγνοια. Τις προάλλες μιλούσε για τις ευκαιρίες αναγέννησης της ελληνικής γεωργίας από τους καινούργιους στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σημείωνε κυρίως την ευρωπαϊκή στροφή προς τις βιολογικές καλλιέργειες, η οποία θα λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και θα υποστηριχθεί από πλήθος νέων πόρων. Ηδη υπάρχει εμπειρία από τα μέχρι τώρα εφαρμοζόμενα προγράμματα βιολογικής γεωργίας. Εξατομικευμένα όπως είναι έως τώρα δεν εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Γι’ αυτό η νέα ΚΑΠ προέβλεψε τη δημιουργία γεωγραφικών ζωνών βιολογικής καλλιέργειας με σκοπό σε βάθος χρόνου το 50% της γεωργικής παραγωγής να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας βιολογικής γεωργίας. Κατά τον κ. Βορίδη, υιοθετούμενη αυτή η στροφή θα φέρει πλήθος πόρων στην ελληνική γεωργία και νέα προϊόντα με άλλη αξία, καλύτερες τιμές και ξεχωριστή παρουσία στις διεθνείς αγορές. Αν μάλιστα συνδυαστεί με τα νέα προγράμματα ευφυούς γεωργίας με χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και δυνατοτήτων, ίσως να ανοίξει μια νέα φάση για τον πάντα ζηλευτό πρωτογενή τομέα.

Μόνο ο φόρτος εργασίας

Ισως να αδικήσαμε τον κ. Μάρκο Βερέμη την περασμένη Κυριακή συνδέοντας την αποχώρησή του από το Υπερταμείο με το επενδυτικό όχημα «Φαιστός» και το 5G. Τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το Υπερταμείο διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίστανται θέματα ασυμβιβάστου, παρά η αποχώρησή του συνδέεται αποκλειστικά με τον φόρτο εργασίας και το πλήθος των επαγγελματικών υποχρεώσεων του κ. Βερέμη. Εκθείαζαν μάλιστα το ήθος και την προσφορά του και επέμεναν ότι χαίρει εκτίμησης τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Προς επίρρωση των παραπάνω, μάλιστα, σημείωναν ότι προσεχώς δύο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, που θα στρέψουν τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας προς τη χώρα μας, θα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του κ. Βερέμη.

Το μυστήριο «Τζορτζ Τσούνης»

Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται η έγκριση (ή μη) της τοποθέτησης του Τζορτζ Τσούνη ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, που θα αποτελέσει πολιτικό διορισμό κατά το προηγούμενο του επίσης Ελληνοαμερικανού Μάικλ Σωτήρχου, παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο κ. Τσούνης, που εφόσον έρθει στην Αθήνα θα βάλει… τέλος στη «βασιλεία» του Τζέφρι Πάιατ, εμφανίστηκε, όπως σημείωναν καλά ενημερωμένες πηγές, πολύ καλύτερα προετοιμασμένος σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχε διεκδικήσει να λάβει ξανά το αξίωμα του πρεσβευτή – τότε στη Νορβηγία. Δεν λείπουν πάντως όσοι θεωρούν ότι η τοποθέτηση Τσούνη δεν αποτελεί το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Αθήνα, ενώ και κύκλοι της Ομογένειας είχαν προσπαθήσει για κάτι καλύτερο. Οι αισιόδοξοι όμως επιμένουν ότι η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές και ο κ. Τσούνης ίσως αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη.

***

O Aλμπερτ Μπουρλά αντιμετωπίζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως «ο μάνατζερ της πανδημίας». Το CNN τον ανακήρυξε «επιχειρηματία της χρονιάς» επειδή κατάφερε να εκτινάξει τα κέρδη της Pfizer στα 36 δισ. δολάρια και να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές της. Το 2021 ο πολυεθνικός φαρμακευτικός όμιλος που διευθύνει πούλησε κοντά στα 2,5 δισ. εμβόλια παγκοσμίως και προγραμματίζει να διαθέσει παγκοσμίως άλλα 4 δισ. εμβόλια εφέτος. Ο ίδιος απολαμβάνει τη διεθνή δημοσιότητα που εξασφάλισε, υπερπροβάλλοντας τις επιλογές ρίσκου που ανέλαβε όταν εγκαίρως εμπιστεύθηκε την έρευνα της BioNTech επί της τεχνολογίας του mRNA. Και μαζί κομπάζει για τις συμφωνίες που επέτυχε απευθείας με ηγέτες ισχυρών χωρών του δυτικού κόσμου. Παραλείπει ωστόσο να αποδεχθεί ότι αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό την ανάγκη ολόκληρου του πλανήτη, εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο ένα επιστημονικό πλεονέκτημα που άλλοι διαμόρφωσαν και δεν επέστρεψε ούτε ψήγματα ευγνωμοσύνης στις πληττόμενες χώρες και στις δοκιμαζόμενες κοινωνίες. Γενικώς έδρασε σε συνθήκες μεγίστης υγειονομικής κρίσης χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους ανθρώπους και την εξέλιξη της πανδημίας. Ετσι όλοι μπορούν να κερδοφορήσουν. Ακόμη και τώρα προπαρασκευάζει την πώληση των εμβολίων για μια δεκαετία, αρνείται τη διάθεση των πατεντών στις φτωχότερες χώρες, κατηγορώντας τους υπευθύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι διέπονται από «συναισθηματισμό». Ασυναισθηματικός ο ίδιος, απολαμβάνει τα κέρδη της κρίσης και εργάζεται μόνο για αυτά, αποποιούμενος οποιαδήποτε άλλη ευθύνη, που χωρίς δεύτερες σκέψεις αποδέχθηκαν στο παρελθόν πραγματικοί υπηρέτες της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό ας γνωρίζει ότι η Ιστορία θα τον αγνοήσει και θα μετρήσει τα θύματα που αφήνει πίσω του για τα εταιρικά και προσωπικά του κέρδη…