Αν το σοκ και η αβεβαιότητα είναι οι δύο λέξεις που μπορούν να συνοψίσουν όσα βιώσαμε τα περασμένα δύο χρόνια, το 2022 αναμένεται να σηματοδοτήσει τη χρονιά της συνειδητοποίησης και της μετάβασης σε μία νέα και ενδεχομένως… μεταλλαγμένη κανονικότητα. Και παρότι το επόμενο στοίχημα είναι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, οι επιστήμονες επιμένουν πως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τον αγνοούμε.

Αλλωστε, το απρόσμενο χτύπημα της Ομικρον, που στιγμάτισε την έναρξη του νέου έτους με ένα πανδημικό «deja vu», λειτουργεί προειδοποιητικά αναιρώντας την ύπαρξη ενός και μόνου σεναρίου που προεξοφλεί το οριστικό τέλος της πανδημίας και εδραιώνοντας την ανάγκη ρεαλιστικών προσεγγίσεων.

Στη φάση που διανύουμε δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για το μέλλον, σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) Γιάννης Τούντας. «Ο ιός μάς έχει εκπλήξει κατά το παρελθόν και συνεπώς μπορεί να μας επιφυλάσσει δυσάρεστες ανατροπές και στο μέλλον με νέες μεταλλάξεις. Αλλωστε, όσο περισσότερο μεταδίδεται, ακόμη και με την ήπια μορφή της Ομικρον, τόσο αυξάνονται οι ευκαιρίες για την ανάδυση νέων στελεχών. Οι πιθανότητες για νέες μεταλλάξεις δηλαδή, είναι ανάλογες με τον ρυθμό μετάδοσης».

Με τα λόγια αυτά, ο καθηγητής περιγράφει το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, σχολιάζοντας ως εσφαλμένη «την αντίληψη ορισμένων – και από τον επιστημονικό χώρο ακόμη – ότι κάθε νέα μετάλλαξη είναι περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο τοξική».

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί