Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, είχε σημειώσει ότι «υπάρχει η υποδομή για ένα κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, με πιο ακραίο λόγο και συμπεριφορά». Τότε ο κ. Μαύρος σημείωσε – άποψη με την οποία πολλοί εντός της ΚΟ της ΝΔ συμφώνησαν – ότι «υπάρχει ο ενισχυτής και ένα πολύ καλό cd player, αλλά δεν υπάρχουν τα σωστά «ηχεία» στο στερεοφωνικό που λέγεται ακροδεξιά έκφραση. Αν τυχόν βρεθεί κάποιος έξυπνος ακροδεξιός εκπρόσωπος που θα αρχίσει να παίζει το παιχνίδι αυτό με πολιτική ορθότητα, τότε θα υπάρξει πολύ ισχυρή έκφραση αυτού του χώρου και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».

Σημαντικό ποσοστό

Με δεδομένο ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν καταγραφεί σε Γαλλία, Ολλανδία και Ουγγαρία, εάν παρατηρήσει κανείς τις τελευταίες μετρήσεις, θα δει ότι υπάρχουν δυνάμεις που κινούνται στα «δεξιά της ΝΔ» και καταγράφουν σημαντικό ποσοστό. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που τοποθετούνται στα άκρα δεξιά του εκλογικού χάρτη, κάποιοι άλλοι είναι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και υπάρχουν επίσης πολίτες που, αν και εκφράζουν ουσιαστικά ακροδεξιές απόψεις, δεν δηλώνουν προτίμηση.

Σε αυτό το ρευστό πολιτικό τοπίο στα «δεξιά της ΝΔ», παρασκηνιακά γίνονται πολλές κινήσεις τους τελευταίους μήνες με την εμφάνιση κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, όπως η σύμπραξη του Φαήλου Κρανιδιώτη (Νέα Δεξιά) με τον Θάνο Τζήμερο (Δημιουργία Ξανά), ο νέος πολιτικός φορέας του Στέφανου Χίου (εφημερίδα «Μακελειό») που τιτλοφορείται Λαϊκή Δεξιά Πατριωτική Κίνηση. Σε αυτό το πεδίο δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς να βάλει στην πολιτική εξίσωση και το κόμμα του φυλακισθέντος στις φυλακές Δομοκού μετά την περυσινή απόφαση του Εφετείου Αθηνών (δίκη της Χρυσής Αυγής, δολοφονία Παύλου Φύσσα και άλλων υποθέσεων) Ηλία Κασιδιάρη (Ελληνες για την Πατρίδα) που συγκεντρώνει ποσοστά περίπου στο 1,5% και τα οποία με αναγωγή ανεβαίνουν στο 2% με 2,5%.

Τους τελευταίους μήνες γίνονται πολλές κινήσεις με την εμφάνιση κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, όπως η σύμπραξη του Φαήλου Κρανιδιώτη με τον Θάνο Τζήμερο, οι οποίοι βρέθηκαν μαζί και φωτογραφήθηκαν στις εκδηλώσεις για τη μάχη του Μακρυγιάννη, με τον διαγραφέντα βουλευτή από την ΚΟ της ΝΔ Κωνσταντίνο Μπογδάνο

Με τη Μαρίν Λεπέν

Οι κινήσεις είναι αρκετές τελευταία και στις αρχές του Δεκεμβρίου, στις εκδηλώσεις για τη μάχη του Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη, βρέθηκαν μαζί και φωτογραφήθηκαν στο ετήσιο μνημόσυνο οι Κρανιδιώτης, Τζήμερος και Μπογδάνος. Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ο Φ. Κρανιδιώτης, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματός του, Δημήτρη Κεκερή, είχε βρεθεί στις Βρυξέλλες. Συμμετείχε σε σύναξη της σκληρής Ευρωδεξιάς, μαζί με τη Μαρίν Λεπέν, πρόεδρο του Συναγερμού για τη Γαλλία, τον οικοδεσπότη της σύναξης, τον πρόεδρο του Φλαμανδικού Συμφέροντος (το μεγαλύτερο κόμμα της Φλάνδρας) Τομ Βαν Γκρίκεν, τον Γκερτ Βίλντερς, πρόεδρο του δεύτερου μεγαλύτερου ολλανδικού κόμματος, του Κόμματος για την Ελευθερία, κ.ά.

 

Αποστάσεις

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον είναι σε πλήρη εξέλιξη διάφορες κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ή και τη συμπόρευση μικρών κομμάτων στις εκλογές. Παράλληλα, υπάρχει έντονο παρασκήνιο και για τη δημιουργία ενός αμιγώς κεντροδεξιού κόμματος από στελέχη με καραμανλική πολιτική καταγωγή, αλλά από τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κρατάει αποστάσεις.

Η συζήτηση για τη δημιουργία ενός καθαρόαιμου δεξιού κόμματος έχει περάσει από πολλές φάσεις. Η πιο ουσιαστική είχε γίνει την περίοδο του πρώτου συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη. Τότε στο επίκεντρο βρέθηκε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, υπήρξαν έντονες υπόγειες και εν πολλοίς μυστικές συνάξεις σε πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία με δεξιά απόχρωση, αλλά δεν προχώρησε το υπό συζήτηση εγχείρημα. Η συζήτηση αυτή είχε πάντα ως βασικό άξονα να δημιουργηθεί ένας Συνασπισμός της Δεξιάς, με κόμματα και κινήσεις ως συνιστώσες, με κατοχυρωμένη την αυτοτέλειά τους και με έντονα ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία. Τελικά δεν έγινε καμία ουσιαστική κίνηση και κερδισμένος ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση που μπήκε στο Κοινοβούλιο, εκμεταλλευόμενος την ελεύθερη πτώση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, οι ψηφοφόροι της οποίας σκόρπισαν, ενώ δεν «περπάτησαν πολιτικά», κόμματα όπως το Δύναμη Ελληνισμού των Τάκη Μπαλτάκου και Δημήτρη Καμμένου, με τους οποίους κάποιο διάστημα συνομιλούσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Υπάρχει δεξαμενή

Στο σημερινό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, όπου υπάρχει υποεκπροσώπηση, κατά αυτούς τους παράγοντες, των καθαρόαιμων δεξιών πολιτών, αρκετοί εκτιμούν ότι πλέον είναι η ώρα για το νέο κόμμα ή τα νέα κόμματα, με δεδομένη τη φθορά της ΝΔ και το γεγονός πως υπάρχει μεγάλη δεξαμενή είτε αναποφάσιστων είτε ψηφοφόρων που είναι αποστασιοποιημένοι από την πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί είδαν θετικά το κόμμα του προσφάτως αποβιώσαντος λόγω κορωνοϊού Γιώργου Τράγκα Κίνημα Ελεύθεροι Ανθρωποι που δεν προσδιοριζόταν ως σκληρό δεξιό, αν και το στήριξαν αρκετοί δεξιοί.

Η απλή αναλογική, εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, στρώνει το έδαφος σε μικρές κινήσεις και στα δεξιά της ΝΔ, επενδύοντας και στο διόλου αμελητέο, όπως αποδεικνύεται, αντιεμβολιαστικό κοινό.

Η «Κίνηση των 13» και το ΡΕΥΜΑ

Στην πολιτική εξίσωση πρέπει να υπολογίζεται και η «Κίνηση των 13». Αυτή η πρωτοβουλία που δεν έχει δεξιό πρόσημο αλλά ευρύτερη παρουσία, φλερτάρει και με κόσμο που ψήφιζε ΝΔ, καθώς σε αυτήν συμμετέχουν και πρόσωπα με διαδρομή στο κυβερνών κόμμα επί πολλά χρόνια, αλλά και άτομα με άλλη πολιτική διαδρομή εκτός Δεξιάς, όπως οι Βαλάνη Στέλλα, Δημητριάδης Παύλος, Καζάκης Δημήτρης, Καραχάλιος Νίκος, Νικολόπουλος Νίκος, Ντινόπουλος Αργύρης, Τσιτουρίδης Σάββας κ.ά. Πολιτική σφήνα θέλουν να είναι και άλλα πρώην στελέχη της ΝΔ που δεν είναι ακροδεξιοί, αλλά θέλουν να δημιουργηθεί ένα σχήμα που θα κινηθεί στον χώρο της «μετριοπαθούς κοινωνικής Δεξιάς και του κοινωνικού Κέντρου». Μάλιστα, σημείο αναφοράς ήταν ένα προ μηνών άρθρο του καραμανλικού Θανάση Σκορδά, πρώην υφυπουργού και προέδρου του think tank ΡΕΥΜΑ, με τίτλο «ποιος φοβάται τους συντηρητικούς», στο οποίο αναφερόταν στο πρόβλημα ανεπαρκούς πολιτικής εκπροσώπησης της κεντροδεξιάς παραδοσιακής κοινωνικής βάσης στην Ελλάδα.

«Προάσπιση των δικαίων της πατρίδας και του λαού»

Στη χώρα υπάρχει ένα υπερσυντηρητικό ακροατήριο, το οποίο κατά καιρούς διάφορα πρόσωπα του συγκεκριμένου χώρου θέλησαν να προσεγγίσουν. Σε αυτό το κλίμα, έγινε πριν μερικές εβδομάδες μια ακόμα κίνηση με δεξιό προφίλ (όχι ακραίο). Ο πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Μηχανικής και επίτιμος διδάκτωρ Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ίδρυσε το κόμμα με την ονομασία «Πανελλήνια Πατριωτική Ενωση», ενώ το έμβλημά του είναι το αστέρι της Βεργίνας σε κύκλο, με μπλε τετράγωνο φόντο. Στόχος του κόμματος σύμφωνα με τη διακήρυξη είναι η προάσπιση των δικαίων και των συμφερόντων της πατρίδας και του λαού.