Αν το 2021 ήταν η χρονιά που ο κόσμος έστρεψε την παλίρροια ενάντια στην πανδημία, το 2022 θα κυριαρχείται από την ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία στην επιστήμη, στην εργασία, στα ταξίδια, το εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα, στη ζωή μας.

Οπως έγραψε ο «Economist», οι 10 προκλήσεις για το 2022 είναι οι εξής:

1

Ο έλεγχος της πανδημίας: Ερχονται νέα αντι-ιικά χάπια, βελτιωμένες θεραπείες αντισωμάτων και πολλαπλά εμβόλια. Για τους εμβολιασμένους ανθρώπους στον αναπτυγμένο κόσμο, ο ιός δεν θα είναι πλέον απειλητικός για τη ζωή. Αλλά θα εξακολουθεί να αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, η COVID-19 θα έχει γίνει απλώς άλλη μια από τις πολλές ενδημικές ασθένειες που ταλαιπωρούν τους φτωχούς αλλά όχι τους πλούσιους.

2

Ανησυχίες για τον πληθωρισμό: Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η άνοδος της ζήτησης ενέργειας έχουν ωθήσει τις τιμές σε άνοδο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε ότι είναι προσωρινό, αλλά δεν το πιστεύουν όλοι. Η Βρετανία βρίσκεται σε κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, λόγω των ελλείψεων εργατικού δυναμικού μετά το Brexit και της εξάρτησής της από το ακριβό φυσικό αέριο.

3

Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ότι το μέλλον είναι «υβριδικό» και ότι περισσότεροι άνθρωποι θα περνούν περισσότερες ημέρες δουλεύοντας από το σπίτι. Υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια διαφωνίας στις λεπτομέρειες. Πόσες ημέρες και ποιες; Και θα είναι δίκαιο;

4

Δημοκρατία κατά απολυταρχίας: Οι ενδιάμεσες εκλογές της Αμερικής και το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα αντιπαραβάλουν έντονα τα αντίπαλα πολιτικά τους συστήματα. Ποιο είναι καλύτερο στην παροχή σταθερότητας, ανάπτυξης και καινοτομίας; Αυτός ο ανταγωνισμός θα επικρατήσει σε όλα, από το εμπόριο μέχρι τη ρύθμιση της τεχνολογίας, από τους εμβολιασμούς έως τους διαστημικούς σταθμούς. Καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να συσπειρώσει τον ελεύθερο κόσμο κάτω από τη σημαία της δημοκρατίας, η δυσλειτουργική, διχασμένη χώρα του είναι μια κακή διαφήμιση για τα πλεονεκτήματά της.

5

Το νέο techlash: Οι ρυθμιστικές αρχές στην Αμερική και στην Ευρώπη προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τους τεχνολογικούς γίγαντες εδώ και χρόνια.

Τώρα η Κίνα έχει αναλάβει το προβάδισμα, πλήττοντας τις εταιρείες τεχνολογίας της. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να επικεντρωθούν σε «βαθιά τεχνολογία» που παρέχει γεωστρατηγικό πλεονέκτημα. Θα ενισχύσει όμως αυτό την κινεζική καινοτομία ή θα καταπνίξει τον δυναμισμό του κλάδου;

6

Το Crypto μεγαλώνει: Oι ρυθμιστικές αρχές αυστηροποιούν τους κανόνες. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν επίσης να λανσάρουν τα δικά τους, κεντρικά, ψηφιακά νομίσματα.

7

Κλιματική κρίση: Ακόμα και όταν οι πυρκαγιές, τα κύματα καύσωνα και οι πλημμύρες αυξάνονται σε συχνότητα, επικρατεί μια εντυπωσιακή έλλειψη επείγουσας ανάγκης μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

8

Τουρισμός: Η δραστηριότητα αυξάνεται καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά. Ωστόσο, χώρες που ακολούθησαν μια στρατηγική μηδενικής «καταστολής» της COVID, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της διαχείρισης της μετάβασης σε έναν κόσμο στον οποίο ο ιός είναι ενδημικός.

Tα μισά επαγγελματικά ταξίδια έχουν φύγει οριστικά.

9

Διαστημικά ταξίδια: Το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία περισσότεροι άνθρωποι θα πάνε στο Διάστημα ως επιβάτες που πληρώνουν από αντίπαλες εταιρείες διαστημικού τουρισμού. Η Κίνα θα ολοκληρώσει τον νέο της διαστημικό σταθμό.

10

Πολιτική και… ποδόσφαιρο: Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ θα είναι υπενθυμίσεις για το πώς ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει τον κόσμο – αλλά και πώς τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα συχνά καταλήγουν να είναι πολιτικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια.