Επιστροφή στην κανονικότητα για τον τουρισμό από την άνοιξη του 2022 βλέπουν οι έλληνες ξενοδόχοι, με τον χειμώνα ωστόσο να προδιαγράφεται δύσκολος -τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Μάρτιο – ειδικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας των πόλεων και των χειμερινών προορισμών.

Μπορεί η θερινή σεζόν του 2021 να κινήθηκε πολύ καλύτερα του αναμενομένου, όμως σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού η τουριστική επανεκκίνηση «έχει πολλές ιδιομορφίες, καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές δεν έχουν τις ίδιες ταχύτητες με το city break, τα εταιρικά ταξίδια, τον συνεδριακό τουρισμό και τις εκθέσεις που δέχονται τον ισχυρότατο ανταγωνισμό των ψηφιακών διοργανώσεων, όπως και με τις εξορμήσεις στον ορεινό και ημιορεινό όγκο όλης της ηπειρωτικής χώρας».

Με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και του προέδρου της Γρηγόρη Τάσιου, η εφετινή σεζόν πήγε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους του τουρισμού και ειδικότερα την τόλμη, το ρίσκο και τον επαγγελματισμό των ξενοδόχων. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εφετινής σεζόν έπαιξαν ακόμα η προβολή της χώρας και των επιμέρους προορισμών, η υγειονομική διαχείριση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, οι στρατηγικές συνεργασίες με ισχυρούς εταίρους της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και η τουριστική διπλωματία.

Το 2021 θα μείνει στην Ιστορία ως μια χρονιά που η Ελλάδα παγίωσε το αίσθημα της ασφάλειας στους επισκέπτες της, εξαργυρώνοντας ό,τι είχε χτίσει στο μέτωπο αυτό την προηγούμενη χρονιά. Η πολύ καλή επίδοση της εφετινής χρονιάς σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κλάδος προετοιμάστηκε επαρκώς, με τον ιδιωτικό τομέα να δείχνει υψηλή προσαρμοστικότητα.

«Ολοι συνέβαλαν για να πάμε καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε και να επιβεβαιωθεί η αντοχή και η ελκυστικότητα του brand Ελλάδα» λέει ο κ. Τάσιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως σε ό,τι αφορά τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της επιτυχίας όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. «Ενας καλός Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα «σπασμένα». Μπορεί να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις, αλλά επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν ζουν με εντυπώσεις. Ζουν από το τι μένει τελικά στο ταμείο της επιχείρησης, του μαγαζιού, του ξενοδοχείου» λέει χαρακτηριστικά.

Από την επανεκκίνηση
του 2021 στη…

Τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού εφέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τελικά σε 10,2 δισ. ευρώ, ήτοι στο 55% των εσόδων του 2019 που ήταν 18,2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά είναι κατά 3 δισ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο που είχε θέσει αρχικά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την εφετινή χρονιά και μεταφράζεται σε επιπλέον 2 μονάδες στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας του 2020, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της χώρας.

Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν κανένας δεν μπορούσε να προβεί ουσιαστικά σε ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξή της. Μάλιστα ο ΣΕΤΕ, όταν ανακοινώθηκε από τη Βρετανία ότι δεν θα επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδέψουν εκτός χώρας πριν από τον Αύγουστο, αλλά και με τη Ρωσία να απαγορεύει τις πτήσεις προς την Ευρώπη για το 2021, έκανε λόγο για την επίτευξη του 40% των εσόδων του 2019.

«Πάντως, αν δούμε όλα τα μεγέθη στη διετία 2020-2021, έχουμε μεσοσταθμικά μια μείωση της τάξης του 55%-60% σε σχέση με το 2019» λέει ο κ. Τάσιος και προσθέτει: «Ολα τα οικονομικά μοντέλα λένε πως απαιτούνται τρεις-πέντε χρονιές για να φτάσουμε στην πλήρη ανάκαμψη των επιχειρήσεών μας, θεωρώντας δεδομένη την παγκόσμια τουριστική ανάκαμψη. Ο ένας «καλός» μήνας, όπως ήταν ο εφετινός Αύγουστος, δεν φέρνει την άνοιξη. Το 2020 ελπίζαμε ότι το 2021 θα ήταν χρονιά ανάκαμψης. Αποδείχθηκε χρονιά επανεκκίνησης. Η ανάκαμψη πλέον τοποθετείται για μετά την άνοιξη του 2022 και στον βαθμό που δεν θα έχουμε άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις με νέες μεταλλάξεις του ιού και νέους γύρους περιορισμών».

…μεγάλη ζήτηση
για το νέο έτος

Για το 2022 η υγειονομική ασφάλεια αναμένεται να είναι και πάλι το πρώτο κριτήριο για να ταξιδέψει κάποιος σε τουριστικούς προορισμούς, καθώς και η νέα χρονιά πρόκειται να είναι άλλη μια χρονιά πανδημίας.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η Ελλάδα διατηρεί το ισχυρό τουριστικό brand της, έχει ήδη πολύ μεγάλη ζήτηση για το 2022 και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, μέχρι στιγμής, έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Και τη νέα σεζόν το στοίχημα θα είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος. Βέβαια, υπογραμμίζει, η αισιοδοξία για το 2022 μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί με την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με αυτήν της Μποτσουάνα.

Οσον αφορά την έναρξη της νέας τουριστικής χρονιάς, ο κ. Ρέτσος είναι κατηγορηματικός: «Κακώς έχει περάσει το μήνυμα ότι ο τουρισμός σταματάει και ξεκινάει. Είναι μια δραστηριότητα 12μηνη. Εχουμε κλάδους της τουριστικής οικονομίας που δεν σταματάνε (αερομεταφορές, ακτοπλοΐα, καταλύματα ορεινών όγκων και πόλεων, τουριστικά γραφεία κ.λπ.). Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας και να προετοιμαζόμαστε ανάλογα για την κορύφωση της περιόδου».

Ολοι συμφωνούν ότι ο κλάδος του τουρισμού θα πρέπει να προετοιμάζεται να υποδεχθεί αυξημένες ροές τουριστών, καθώς ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες και tour operators να εκκινήσουν τα ταξίδια στην Ελλάδα νωρίτερα.

Αυξήθηκε στα 630 ευρώ η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη

Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων επισημαίνουν ότι πλέον κανένας δεν θυμάται τα νούμερα των αφίξεων αλλά και κανένας δεν θέτει στόχους αφίξεων. Ολοι στοχεύουν στα έσοδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Σε ό,τι αφορά την εφετινή αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης (ξεπέρασε τα 630 ευρώ), αυτή αποδίδεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:
l
Ταξίδεψαν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και υψηλής οικονομικής στάθμης.
l
Αυξήθηκε η μέση παραμονή γιατί μειώθηκαν τα ταξίδια μικρότερης διάρκειας (city break κ.λπ.) που ρίχνουν τη μέση δαπάνη προς τα κάτω.
l
Υπερίσχυσε το αεροπορικό ταξίδι έναντι του οδικού, που έχει υψηλότερη δαπάνη, σε σχέση με το οδικό.