Οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάστηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη από το κλείσιμο των συνόρων αποτέλεσαν αναμφίβολα ένα από τα χειρότερα επακόλουθα της υγειονομικής κρίσης. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν διαθέτουν παραγωγικό ιστό και έχουν συστήματα υγείας με ισχυρή εξάρτηση από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους για την εισαγωγή φαρμάκων. Στη χώρα μας δεν παρατηρήθηκαν αντίθετα τέτοια φαινόμενα, καθώς η ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας διασφάλισε την επάρκεια της αγοράς σε όλα τα αναγκαία φάρμακα.

Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη ανέδειξε νέα θέματα προς επίλυση στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε την ανάγκη επιστροφής ενός μεγάλου μέρους της παραγωγής φαρμάκων (πρώτων υλών και τελικών προϊόντων) στην Ευρώπη, με στόχο την αποτροπή εμφάνισης αντίστοιχων ελλείψεων στο μέλλον.

Βασισμένη στα «διδάγματα» που έδωσε η πανδημία, η Νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Πολιτική προβλέπει την ενίσχυση/επαναπατρισμό της παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους, την ενίσχυση της έρευνας και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, τον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές φαρμάκων και γενικότερα υγειονομικού υλικού από τρίτες χώρες και την ενίσχυση των τοπικών περιφερειακών ευρωπαϊκών δικτύων/αλυσίδων αξίας.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία θωρακίζει τον έλληνα ασθενή

Με δραστηριότητα πολλών δεκαετιών η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία διαθέτει 42 εργοστάσια που στελεχώνονται από υψηλού επιπέδου επιστήμονες και είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες αιχμής και τα πιο εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου. Η παραγωγική δυναμική του συγκεκριμένου κλάδου έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 70% των αναγκών των  Ελλήνων ασθενών με ποιοτικά και αξιόπιστα φάρμακα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ισχυρή παραγωγική βάση που διαθέτει η χώρα μας στον τομέα του φαρμάκου λειτούργησε ως εγγυητής για την επάρκεια φαρμάκων, καλύπτοντας περισσότερους από 3 εκατομμύρια ασθενείς.

Το Ελληνικό Φάρμακο πρωτοστατεί και στην Ανάπτυξη

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Επενδύει διαχρονικά στην έρευνα, διαθέτει υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό,  αναπτύσσει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα που εξάγονται σε όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Οι  δημοσιονομικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τον συγκεκριμένο κλάδο. Οι επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στις εταιρείες του έφθασαν έως και το 70% του κύκλου εργασιών τους. Η υποχρηματοδότηση που προκάλεσαν τα συγκεκριμένα μέτρα έθεσε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ελληνικών παραγωγικών μονάδων φαρμάκων. Μια τέτοια εξέλιξη απετράπη ευτυχώς λόγω της έντονης εξαγωγικής δραστηριότητας του ελληνικού φαρμάκου, που λειτούργησε ως σανίδα σωτηρίας.

Παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία κινητοποιήθηκε επενδυτικά μόλις δόθηκαν τα ελάχιστα κίνητρα. Αξιοποιώντας το περιθώριο που δημιούργησε ο συμψηφισμός του 8-10% του clawback με επενδύσεις, δρομολόγησε επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις αυτές αναδεικνύουν την Ελλάδα σε παραγωγικό και ερευνητικό κόμβο φαρμακευτικής τεχνολογίας για την Ευρώπη.

Βασικά προαπαιτούμενα για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του κλάδου είναι η ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου και η άρση των υφιστάμενων αντικινήτρων που σχετίζονται κυρίως με τη φορολογία. Στο πλαίσιο αυτό, η κάλυψη του επενδυτικού κενού που προκάλεσε η υπερφορολόγηση των προηγούμενων ετών, οι συνέργειες, η σωστή χρήση των κονδυλίων και το άνοιγμα των δικτύων στο εξωτερικό θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή.

H ΕLPEN επενδύει στην έρευνα
και την παραγωγή για τη θωράκιση των ασθενών

Η ELPEN έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη πενταετία, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ερευνητικής και παραγωγικής δυναμικής της. Αναγνωρίζοντας τις επενδύσεις ως τον μονόδρομο για την επιβίωση μιας σύγχρονης επιχείρησης στο διεθνές περιβάλλον, υλοποιεί τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, θέτοντας τις βάσεις για την αύξηση των εξαγωγών και  την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της για την επόμενη δεκαετία.

Στον παραγωγικό τομέα η ELPEN επενδύει στη δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα και στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεών της στο Πικέρμι. Στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης η επένδυσή της αφορά σε ένα  Πάρκο  Ερευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα. Η λειτουργία του θα στηρίξει τη διεξαγωγή προκλινικής έρευνας από Ελληνες και ξένους ερευνητές, τη δημιουργία biobanks για την αντιμετώπιση ασθενειών, αλλά και την υποδοχή εταιρειών τεχνολογίας και startups. Η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της ELPEN θα απορροφήσει έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιστημόνων, δημιουργώντας νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας παράλληλα ενεργά στο brain gain. Επιπλέον, θα έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Το πιο σημαντικό μήνυμα που εκπέμπουν τα επενδυτικά σχέδια της ELPEN είναι αναμφίβολα η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας μας, στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. H εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της, με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση των 1.200 εργαζομένων που έχει σήμερα.

H Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία έχει αποδείξει ότι είναι ένας ελπιδοφόρος κλάδος με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, την απασχόληση και τις εξαγωγές. Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την πολλαπλασιαστική της αξία, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για την απελευθέρωση και αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής της. Η άρση των υφιστάμενων αντικινήτρων, η διαμόρφωση ενός σταθερού επενδυτικού πλαισίου και η ολοκλήρωση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ο βιώσιμος προγραμματισμός των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και η περαιτέρω ανάπτυξή τους προς όφελος των ασθενών, της ελληνικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) & Co CEO ΕLPEN Group.