Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την επανάσταση του 21ου αιώνα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον χώρο της χειρουργικής. Επέτρεψε να αρθούν οι περιορισμοί που υπήρχαν στην πραγματοποίηση επεμβάσεων με την εισαγωγή ρομποτικών συστημάτων δίνοντας στον χειρουργό απόλυτο έλεγχο και ακρίβεια στα χειρουργικά εργαλεία σε ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες.

Φέτος συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από την ημέρα που η ομάδα του δρος Κωνσταντινίδη ξεκίνησε τη ρομποτική χειρουργική με το σύστημα da Vinci τον Σεπτέμβριο του 2006. Εκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες ρομποτικές επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, ουρολογίας, γυναικολογίας και παιδοχειρουργικής. Παράλληλα, έχουν σημειωθεί παγκόσμιες πρωτιές, όπως είναι οι πρώτες επεμβάσεις ρομποτικής χολοκυστεκτομής μίας τομής, ρομποτικής ημι-κολεκτομής μίας τομής, ρομποτικής αποκατάστασης διαφραγματοκοίλης για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ρομποτικής αποκατάστασης κιρσοκήλης μέσω μίας τομής, ρομποτικής αφαίρεσης κύστης περικαρδίου, ρομποτικής θολοπλαστικής μίας τομής, αφαίρεσης κύστεως νεφρού μίας τομής και υστερεκτομής μίας τομής καθώς και επεμβάσεις παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομής Whipple.

Η σύγχρονη τάση για λιγότερο τραυματική χειρουργική έστρεψε το ενδιαφέρον στη χειρουργική μίας τομής ως την πιο ρεαλιστική προσέγγιση της «χειρουργικής χωρίς ουλές». Η χρήση ρομποτικής τεχνολογίας εξαπλουστεύει τις επεμβάσεις μιας τομής, επαναφέροντας την ορθή αντιστοίχιση χεριών – εργαλείων, προσφέροντας σταθερό και στερεοσκοπικό εγχειρητικό πεδίο. Τα νέα εργαλεία και η τεχνολογία αιχμής που συνοδεύει τα συστήματα αυτά επαυξάνουν τις δυνατότητες ακόμα περισσότερο.

Το 2011, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και η ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του δρος Κ. Μ. Κωνσταντινίδη επιλέχθηκε με δύο άλλα κέντρα διεθνώς, ένα στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία, για να ξεκινήσει συγχρόνως η εφαρμογή της πλέον σύγχρονης ρομποτικής τεχνολογίας Single Site. Με την τεχνική αυτή πραγματοποιείται πλήρως ρομποτικά η επέμβαση διά μέσου μίας μόνο τομής 1,5 cm.

Το σύστημα εφαρμόστηκε αρχικά σε αφαίρεση χολής (χολοκυστεκτομή), αλλά επεκτάθηκε σε επεμβάσεις θολοπλαστικής για αποκατάσταση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, κύστης νεφρού, κιρσοκήλης, κύστης ωοθηκών, περικαρδιακής κύστης και πρόσφατα δεξιάς κολεκτομής. Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας για πρώτη φορά διεθνώς.

Για τον ασθενή που επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τις ουλές, η ρομποτική χειρουργική μίας τομής αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Η χειρουργική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με πρωτοπορία στη λαπαροενδοσκοπική χειρουργική πραγματοποιεί λαπαροσκοπικές επεμβάσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, με αποτέλεσμα να έχει τεράστια εμπειρία στην εν λόγω επέμβαση. Στην κλασική λαπαροσκόπηση π.χ. για τη χολοκυστεκτομή απαιτούνται 4 τομές ώστε να εισαχθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία καθώς και η ειδική κάμερα, το λαπαροσκόπιο μέσα στην κοιλιά. Σήμερα, με τη ρομποτική χειρουργική Single Site το λαπαροσκόπιο και όλα τα εργαλεία μπαίνουν μέσω μίας μόνο μικροτομής στον ομφαλό.

Παράλληλα, η ουρολογική ομάδα του Ιατρικού έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ριζικές προστατεκτομές για καρκίνο προστάτη, μερικές ή ολικές νεφρεκτομές, ριζικές κυστεκτομές με δημιουργία νεοκύστης και άλλες. Τέλος, η γυναικολογική ομάδα χρησιμοποιεί το da Vinci σε κύστεις ωοθηκών, αφαίρεση ινομυωμάτων, λεμφαδενικό καθαρισμό πυέλου και ολική ή υφολική υστερεκτομή με απόλυτη επιτυχία.

Επιπρόσθετα, η ομάδα μας έχει επιλεχθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία ως κέντρο εκπαίδευσης για τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της μακράς της εμπειρίας με τις ρομποτικές επεμβάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής, ουρολογίας και γυναικολογίας.  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το σύστημα απαιτεί εκπαίδευση ως προς την έναρξη της επέμβασης και τη σύνδεση του ρομπότ. Η ακρίβεια στις κινήσεις των χειρουργικών βραχιόνων του ρομπότ διευκολύνει τους εκπαιδευμένους χειρουργούς να πραγματοποιούν σύνθετες επεμβάσεις και δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς, έχοντας πρόσβαση και στα πιο δύσκολα μικροσκοπικά χειρουργικά πεδία.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι οι εκπαιδευμένοι ιατροί του Ομίλου υποστήριξαν πολλές επιστημονικές ομάδες ως επίσημοι εκπαιδευτές ρομποτικής, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Γαλλία, Λετονία, Ταϊλάνδη και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συμμετείχαν και σε επίσημα σεμινάρια μέσω Διαδικτύου.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ιατροί των ρομποτικών τμημάτων αποτελούν επιστημονικά μέλη κορυφαίων εκπαιδευτικών οργανισµών σε όλον τον κόσµο, όπως είναι η Ουρολογική Σχολή του IRCAD (Research Institute against Digestive Cancer) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στρασβούργου, η οποία θεωρείται το καλύτερο ρομποτικό-λαπαροσκοπικό ουρολογικό «σχολείο», του κέντρου αναφοράς και εκπαίδευσης, ORSI Academy Belgium (Robotic Training Center and Pediatric Robotic Training Center), αλλά και των συνεδρίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (International Workshop in Robotic Surgery for Southeastern Europe) και των πανευρωπαϊκών συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας (EAU – ΗΟΤ Robotic Courses).

Στον Ομιλο Ιατρικού Αθηνών διαθέτουμε τα φημισμένα ρομπότ Da Vinci Χί HD Edition 2019 & Da Vinci Χ, τα μοναδικά συστήματα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Χρησιμοποιώντας τη ρομποτική χειρουργική και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, η μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών έχει ήδη βελτιωθεί με λιγότερα προβλήματα από τις τομές, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές τους συνήθειες.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PHD, FACS, MAMSE Adjunct Professor of Surgery, Ohio State University, USA, είναι μέλος της Academy of Master Surgeon Educators του American College of Surgeons, Governor Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Επιστημονικός διευθυντής Ομίλου  Ιατρικού Αθηνών, Διευθυντής Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, γραμματέας Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, CRSA, Μέλος Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, SRS, Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.