Ο κόσμος και η Ελλάδα υποδέχονται το 2022 με την υγειονομική κρίση ενεργή, τη μετάλλαξη Ομικρον απολύτως μεταδοτική, άκρως απειλητική και κατά πάσα βεβαιότητα αποδιοργανωτική της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Από τα τέλη Δεκεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν διεθνώς και εκτινάχθηκαν από 300.000-400.000 σε πάνω από 1.000.000!

Η χώρα και η κοινωνία μας, κινητικές και ανοιχτές όπως είναι στον κόσμο, δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από αυτό το τόσο μεταδοτικό κύμα κορωνοϊού. Ετσι εξηγείται άλλωστε και ο καταγραφείς, παρά τα μέτρα και τους περιορισμούς, πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων. Ωστόσο, όπως συμβαίνει διεθνώς, έτσι και στην Ελλάδα η εκτίναξη των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, από αντίστοιχη αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων ή θανάτων και επιπρόσθετη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διεθνώς οι θάνατοι διατηρήθηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων στη ζώνη των 7.000 ημερησίως παρότι τα κρούσματα είχαν εκτιναχθεί σε πάνω από 1.000.000. Αντιστοίχως η ίδια περίπου κατάσταση παρατηρείται και στη χώρα μας.

Κοινή είναι έτσι η πεποίθηση στη διεθνή και ελληνική επιστημονική κοινότητα ότι η νοσηρότητα της Ομικρον είναι μειωμένη, γεγονός που κατά τα φαινόμενα επιβεβαιώνει την εκδοχή ότι η νόσος πολλαπλασιάζεται εκφυλιζόμενη, ακολουθώντας τη φυσική εξελικτική διαδικασία όλων των μεταδιδόμενων ιών.

Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε υποτυπωδώς να αισιοδοξούμε ότι η εξελισσόμενη υγειονομική κρίση μπορεί να τείνει προς έλεγχο στη διάρκεια του νέου έτους.

Οπως και να έχει, ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος των συμβούλων. Η Ελλάδα, κατά πάσα βεβαιότητα, θα δοκιμαστεί, όπως ολόκληρος ο κόσμος, από την Ομικρον στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς, αλλά πλέον δεν είναι εντελώς ανοχύρωτη. Περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις και άλλα περίπου 3,5 εκατομμύρια με τρεις δόσεις.

Επιπλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά την καταπόνηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τα διακριτά ελλείμματα, διαθέτει πια εμπειρίες και κατακτημένη γνώση, που επιτρέπουν άμεση αντίδραση και δυνατότητα διαχείρισης των όποιων συνθηκών, ακόμη και των επαχθέστερων. Αν τηρηθούν πιστά τα υγειονομικά μέτρα ατομικής προστασίας, ενταθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πολλαπλασιαστούν τα διαγνωστικά τεστ και επαυξηθούν δυναμικά οι εμβολιασμοί, και αυτό το κύμα κορωνοϊού θα ελεγχθεί. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν επιβεβαιωθεί η μειωμένη νοσηρότητα της Ομικρον και αποδειχθεί η εκφυλιστική προοπτική της νόσου.

Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, πέραν της πανδημίας, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση του πλήθους των άλλων προκλήσεων που θα συνοδεύσουν το 2022. Ας μην ξεχνούμε ότι ο κόσμος, παρά την υγειονομική κρίση, παραμένει κινητικός, ευμετάβλητος, έντονα ανταγωνιστικός και εμφανώς προετοιμάζεται για δυναμική επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα, σε ένα νέο, μεταπανδημικό περιβάλλον. Κρίσιμες γεωπολιτικές ανακατατάξεις βρίσκονται σε εξέλιξη, το πληθωριστικό κύμα επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα, η ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση έχουν αναδειχθεί σε μείζονες αλλαγές παγκοσμίως που θα καθοδηγήσουν τον μετασχηματισμό των οικονομιών.

Η Ελλάδα στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης κατάφερε να βρεθεί στο κέντρο αυτής της διαδικασίας οικονομικού μετασχηματισμού. Πέτυχε εν μέσω αντιξοοτήτων να καταστεί και πάλι ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, να καταγραφεί διεθνώς ως επενδυτικός προορισμός. Το 2021 ανέκτησε, κατά τρόπο εντυπωσιακό, το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών απωλειών του πρώτου πανδημικού σοκ και μαζί εξασφάλισε πλήθος πόρων για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ότι διαμόρφωσε προίκα μεταπανδημική και ικανή να φέρει πρόοδο μεγάλη στη χώρα και στους πολίτες της.

Κοινώς, το 2022 μπορεί να αποδειχθεί κομβικό έτος, χρονιά-σταθμός για την Ελλάδα. Οσο και αν ακούγεται κυνικό, μέσα από τον ζόφο της πανδημίας προβάλλει μια ευκαιρία μοναδική. Την οποία οφείλουν να αξιοποιήσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και συνολικά ο πολιτικός κόσμος. Και να την προστατεύσουν από τις συνήθεις περιπλοκές που το άνοιγμα του εκλογικού κύκλου προκαλεί.