Με αμφιθυμία και διστακτικότητα ως προς την έγκαιρη λήψη μέτρων αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου την επιδημιολογική «λυπητερή» της εορταστικής περιόδου και την προεξοφλημένη επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον. Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις της προηγούμενης εβδομάδας συζητήθηκαν πολλά ενδεχόμενα, κυριάρχησε ωστόσο η άποψη ότι πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής και να μη διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έως ότου υπάρξουν ασφαλή δεδομένα για το επιδημιολογικό αποτύπωμα της νέας μετάλλαξης. Παρά ταύτα, υπό την πίεση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε την Τετάρτη μια σειρά μέτρα, κάποια από τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν ήδη κατά την περίοδο των εορτών και κάποια από τις 3 Ιανουαρίου.

Ο φόβος ενός επιδημιολογικού βατερλό

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναζητήθηκαν πολλές εκδοχές ρεαλιστικής παρέμβασης, την ίδια στιγμή όμως διατυπώθηκαν και πολλές επιφυλάξεις σε σχέση με το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων, τα οποία θα περιελάμβαναν και τους εμβολιασμένους πολίτες. Παρά ταύτα, στις αρχές της εβδομάδας διακινήθηκε επισήμως (διά του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου) ότι ένα από τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα ήταν η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ για τους εμβολιασμένους πολίτες, ως προϋπόθεση για να έχουν αυτοί πρόσβαση στην εστίαση κατά την περίοδο των εορτών.

Μόλις ωστόσο έγινε αντιληπτό ότι το μέτρο θα προξενούσε πολλαπλές παρενέργειες και θα έστελνε ένα λανθασμένο μήνυμα, απορρίφθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Υπό αυτές τις συνθήκες, το αναμενόμενο νέο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται προς το παρόν με παραινέσεις και συστάσεις και με την ελπίδα ότι η εορταστική περίοδος δεν θα καταλήξει σε επιδημιολογικό βατερλό.

Τα μέτρα και ο χρόνος των αποφάσεων

Στην ουσία, η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη φάση σε ένα νέο παιχνίδι με τον χρόνο. Αναμένει την εξέλιξη της νέας φάσης της πανδημίας και αναζητεί τον χρόνο κατά τον οποίο θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσής της. Ωστόσο, ο συνδυασμός της πρωτοφανούς μεταδοτικότητας της Ομικρον με τα ελλιπή στοιχεία για τη βαρύτητα της ασθένειας που προκαλεί δυσχεραίνει τις αποφάσεις για το πλέγμα των μέτρων τα οποία θα πρέπει να ληφθούν.

Από τις ανακοινώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης αλλά και την παρέμβαση Πλεύρη στη Βουλή την Τετάρτη, έγινε σαφές ότι παρεμβάσεις θα υπάρξουν. Φαίνεται ότι είναι ειλημμένη απόφαση να ανακοινωθούν μετά τις γιορτές αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό να γίνει και μέσα στην εορταστική περίοδο. Οι αποφάσεις κατά πάσα βεβαιότητα θα αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και μαζικής διασκέδασης, την πληρότητα, την εντατικοποίηση της τηλεργασίας, ενώ σύμφωνα με τα όσα συζητούνται δεν αποκλείεται να εξεταστούν και επεκτάσεις στα ηλικιακά όρια της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κάτω από τα 60 έτη. Την ίδια στιγμή, το στοίχημα του εμβολιασμού (αρχικού ή με την τρίτη δόση) παραμένει ανοιχτό, ειδικώς δε αφότου καταδείχθηκε ότι ο στόχος της επίτευξης ανοσίας μέσω της κάλυψης του 70% του πληθυσμού ήταν μια χαμηλή και εν τέλει ανεδαφική προσδοκία.

Συνεχής πολιτική σύγκρουση

Η διστακτικότητα της κυβέρνησης ως προς τη λήψη μέτρων πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων αποδόθηκε μεταξύ των άλλων στην ανησυχία για πιθανές αντιδράσεις, από επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, με το βλέμμα στραμμένο και στα όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η νέα φάση της πανδημίας είναι πάντως σαφές ότι ασκεί και έντονες πολιτικές πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια περίοδο κατά την οποία η κόπωση των πολιτών και τα συγκεχυμένα μηνύματα κυριαρχούν. Παρά τα όσα θα επιθυμούσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, προεξοφλείται ότι το θέμα θα εξακολουθεί να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιτίθεται πλέον με κάθε ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπονομευτική τους στάση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η αβεβαιότητα των σεναρίων αυτοδυναμίας

Με φόντο την αβεβαιότητα που προξενεί η νέα έξαρση της πανδημίας, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κατά μείζονα λόγο, η κυβέρνηση έχει παραμείνει εγκλωβισμένη σε μια προσδοκία της κανονικότητας, η οποία ωστόσο έχει φανεί κατά τη διάρκεια της θητείας της ότι δεν είναι ρεαλιστικό να προεξοφλείται.

Υπό αυτή τη συνθήκη, η έντονη νευρικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκοπική ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ/ΠαΣοΚ είναι νέες παράμετροι του πολιτικού παιχνιδιού, οι οποίες επιχειρείται να αξιολογηθούν από το επιτελείο του Πρωθυπουργού. Το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης και παγίωσης της τάσης προξενεί μια ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, για δύο τουλάχιστον λόγους: α) ως προς το ποσοστό κεντρογενών ψηφοφόρων, οι οποίοι θα αναζητούσαν μια εναλλακτική, λόγω και της αβελτηρίας της κυβέρνησης σε διάφορα πεδία, και β) ως προς το ενδεχόμενο να καταστεί το ΠαΣοΚ αξιόπιστος πόλος αντιπολίτευσης και να διεκδικήσει ένα αξιόλογο ποσοστό στις εκλογές.

Ο συνδυασμός των δύο παραμέτρων δημιουργεί μέχρις ενός βαθμού ανησυχία στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς καθιστά πλέον παρακινδυνευμένη τη βεβαιότητα για την επαλήθευση του σεναρίου των διπλών εκλογών και της επίτευξης αυτοδυναμίας από τη ΝΔ.

Οι στρατηγικοί πυλώνες του κυβερνητικού έργου

Παρά τον νέο κύκλο αβεβαιότητας λόγω του πέμπτου κύματος της πανδημίας, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρεί στον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου για το νέο έτος. Εν όψει αυτού, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Τρίτης παρουσιάστηκε το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, το οποίο έχει καταρτιστεί γύρω από έξι στρατηγικούς πυλώνες.

Ειδικότερα:

  • Οικονομία, Ανάπτυξη και Επενδύσεις: Προτεραιότητες είναι η διευκόλυνση του επιχειρείν, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.
  • Κοινωνικό Κράτος: Περιλαμβάνει την ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, εκπαίδευσης και πρόνοιας και το ολιστικό σχέδιο για ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ+ και την κακοποίηση παιδιών.
  • Πράσινη Μετάβαση: Περιλαμβάνει τις δράσεις για τη μεταστροφή προς μια οικονομία φιλικότερη προς το περιβάλλον.
  • Ανάπτυξη Δεξιοτήτων (σύγχρονες δεξιότητες για όλους): Οι παρεμβάσεις σε αυτό το πεδίο αντιμετωπίζονται ως εργαλείο ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και οικονομικής συμμετοχής των πολιτών.
  • Δημόσια Διοίκηση: Στόχος είναι να καταστεί προσβάσιμη, γρήγορη και αποτελεσματική, με εξορθολογισμό των δομών, οριοθέτηση του οικονομικού ρόλου της και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Ψηφιακή Μετάβαση: Προβλέπει την ψηφιακή αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου και της λειτουργίας του κράτους.