Ένα «νεκροταφείο» γεμάτο με λείψανα πέντε μαμούθ, που πέθαναν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων ανακαλύφθηκαν σε λατομείο στο Swindon, μια πόλη στη νοτιοδυτική Βρετανία.

Πρόκειται για τα απολιθώματα δύο ενηλίκων, δύο νεαρών και ενός μωρού που έζησαν 200.000 χρόνια πριν ανακαλύφθηκαν κοντά στο Σουίντον, μαζί με πλήθος εργαλείων των Νεάντερταλ που πιθανότατα κυνηγούσαν τα θηρία αυτά 10 τόνων.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως θα βρεθούν κι άλλα απολιθώματα καθώς έχει ανασκαφεί μόλις ένα μικρό σημείο ενός τεράστιου λατομείου χαλικιού.

Λατομείο – «χρυσορυχείο»

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κρίνοντας από την ποιότητα των ευρημάτων, πρόκειται για λατομείο – «χρυσορυχείο».

Τα ευρήματα κυμαίνονται από τους γίγαντες αυτούς της εποχής των Παγετώνων, όπως μαμούθ και ελάφια -διπλάσια σε μέγεθος από τους σημερινούς απογόνους τους, με κέρατια τριών μέτρων- έως μικροσκοπικά πλάσματα όπως σκαθάρια και σαλιγκάρια του γλυκού νερού, ακόμη και σπόρους, γύρη και απολιθώματα φυτών.

Όλα αυτά τα πολύτιμα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, θα προσφέρουν νέα στοιχεία για τον τρόπο ζωής των Νεάντερταλ στις σκληρές καιρικές συνθήκες ψύχους τής τότε Βρετανίας, σε μια περίοδο της προϊστορίας για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά.