Ενας 60χρονος πρώην ηλεκτρολόγος που είχε κατηγορηθεί πριν από μία εξαετία περίπου για ηλεκτρονική απάτη με μεταφορές χρημάτων από Μ. Βρετανία προς Ρωσία εμφανίζεται ως ο «συνδετικός κρίκος» δεκάδων ύποπτων αστυνομικών από διάφορα τμήματα της Αττικής, της Κρήτης και της Στερεάς Ελλάδας, για την έκδοση 200 πλαστών πιστοποιητικών για να διευκολύνουν κυρίως επικίνδυνους αλβανούς ποινικούς να έχουν ελευθερία κινήσεων. Με τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αφού οι «εξυπηρετήσεις» μόνο για την επικύρωση και την έκδοση ενός πλαστού πιστοποιητικού κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Η τελευταία έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. (των επονομαζόμενων «αδιάφθορων») που ανέδειξε τη συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων είναι περίπου η 15η μεγάλης έκτασης σχετική αναζήτηση που έχει πραγματοποιηθεί από το 1999, οπότε και δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η «ρωσική μαφία»

Με κύριο ζητούμενο τότε να προσδιορισθεί η δράση κυκλώματος επίορκων αστυνομικών στο πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών και σε αστυνομική υπηρεσία στο Καματερό που έκλειναν ραντεβού σε διάφορα ξενοδοχεία της περιοχής για να προχωρούν σε παράνομη ελληνοποίηση αδίστακτων μελών της «ρωσικής μαφίας».

Και ανάμεσα σε αυτούς του ρώσου εκτελεστή, πρώην στελέχους της KGB Αλεξάντερ Σαλόνικ, το πτώμα του οποίου είχε βρεθεί λίγους μήνες νωρίτερα στη Βαρυμπόμπη.

Τότε είχε διαπιστωθεί ότι ο Σαλόνικ είχε δώσει περίπου 44.000 ευρώ για να ελληνοποιηθεί, ενώ και πάλι, όπως και στην τωρινή έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., είχε διαπιστωθεί εμπλοκή υπαλλήλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε μια έρευνα που κατηύθυνε τότε ο εισαγγελέας κ. Γιώργος Γεράκης, που ασχολούνταν και με άλλα κεντρικά συστήματα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ., μερικά από τα οποία δρούσαν μέχρι και προσφάτως. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ευάλωτοι στη διαφθορά είναι αρκετοί από τους αστυνομικούς που εργάζονται στα τμήματα έκδοσης ταυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών. Κι αυτό γιατί παραμένουν αποκλειστικά στο συγκεκριμένο πόστο πολλά χρόνια (παρότι τα διοικητικά στελέχη ή το υπόλοιπο προσωπικό μετατίθεται πιο σύντομα) και γνωρίζουν άριστα όλες τις διαδικασίες για έκδοση των πιστοποιητικών. Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις έχουν την ευχέρεια να διατυπώσουν τον ισχυρισμό (ψευδή ή αληθινό) ότι δεν αντελήφθησαν ότι τα πιστοποιητικά που συνόδευαν τα αιτήματα ήταν πλαστά.

Τους παραπλανούν…

Αρνούνται οποιαδήποτε σκοπιμότητα στις ενέργειές τους και μιλούν για αμέλεια, απροσεξία ή για επιτήδειους πλαστογράφους που τους παραπλανούν. Ετσι, σε αρκετές περιπτώσεις δράσης μεγάλων κυκλωμάτων ή σε μεμονωμένες εκδόσεις πιστοποιητικών (κυρίως για έλληνες «νονούς») θεωρούνται ορισμένοι από αυτούς ευάλωτοι σε χρηματισμούς από ιδιώτες που πληρώνουν χρηματικά ποσά από 20.000 έως 50.000 ευρώ για έκδοση ενός απλού κρατικού εγγράφου που θα αλλοιώνει τα στοιχεία ταυτότητάς τους.

Ακόμη, ορισμένοι γνωρίζουν τους συναδέλφους τους, με την ίδια θέση, σε άλλα τμήματα και «ενώνονται» μέσω των μεσαζόντων με τα μέλη των ξένων μαφιών. Οι τελευταίοι επισκέπτονται τα τμήματα για να προωθήσουν τις διαδικασίες, να εμφανίσουν ψευδομάρτυρες επαλήθευσης των στοιχείων ταυτοτήτων και οι οποίοι παράλληλα συνεννοούνται με ύποπτους υπαλλήλους πολλών ληξιαρχείων.

Εναν ρόλο που φέρεται σύμφωνα με τη δικογραφία να είχε και ο προαναφερόμενος 60χρονος από το Καζακστάν που του αποδίδεται ηγετικός ρόλος του κυκλώματος που αποκαλύφθηκε προσφάτως.

Ο 60χρονος, που έχει ως συγκατηγορούμενους στενούς συγγενείς του, αρνείται μέσω της δικηγόρου του κυρίας Παρασκευής (Βούλας) Δημητριάδου κάθε παράνομη ενέργεια και υποστηρίζει ότι απλώς διευκόλυνε γνωστούς του στην έκδοση ταυτοτήτων και ότι δεν χρημάτισε οποιονδήποτε.

Συνδετικοί κρίκοι και συσχετισμοί

Το σύστημα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών που αποκαλύφθηκε τώρα στον Ασπρόπυργο, στη Γλυφάδα, στην Ομόνοια, στην Κρήτη, στη Φωκίδα κι αλλού είχε άμεση σχέση με εκείνο που είχε αποκαλυφθεί τον Φεβρουάριο του 2020 σε αστυνομική υπηρεσία στο Παγκράτι. Επίσης το 2017 είχε ασκηθεί δίωξη εναντίον 29 ατόμων, ανάμεσά τους και πρώην αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης, για συμμετοχή στο μεγάλο κύκλωμα εκατοντάδων παράνομων ελληνοποιήσεων και εικονικών συμφωνιών συμβίωσης.

Η κληρονομιά του αστυνομικού διοικητή

Στην ίδια υπόθεση εμφανίζεται κατηγορούμενος διοικητής Τμήματος Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, στο υπηρεσιακό χρηματοκιβώτιο του οποίου βρέθηκαν 320.000 ευρώ και στενή συγγενής του που εργάζεται στο τμήμα έκδοσης ταυτοτήτων.
Ο νομικός εκπρόσωπός τους κ. Ευάγγελος Μπιτσαξής ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι «τα λεφτά που βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιό του προέρχονταν από κληρονομιά και θα τα κατέθετε σε τράπεζα. Είχε περιστασιακή επαφή με τον 60χρονο που μνημονεύεται σαν αρχηγός του κυκλώματος γιατί είχε ασχοληθεί με την εξαφάνιση της 17χρονης κόρης του (χάθηκε υπό άγνωστες συνθήκες στο Χαϊδάρι το 2017 και δεν εντοπίστηκε ποτέ). Οσον αφορά τη συγγενή του αστυνομικό εκείνη επισημαίνει ότι κάθε χρόνο χειρίζεται την έκδοση περίπου 1.000 ταυτοτήτων και τα έγγραφα που της παρουσιάζονται φαίνονται απολύτως νομότυπα».