Εδώ και καιρό ρωτάμε και ξαναρωτάμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote κ. Μιχάλη Τσαμάζ για τις επενδύσεις που όλο εξαγγέλλονται αλλά μηδέποτε εκτελούνται, χωρίς να παίρνουμε απαντήσεις. Αφού είδαμε και αποείδαμε, είπαμε να απευθυνθούμε στους υπευθύνους της «ψηφιακής επανάστασης» στη χώρα. Οι οποίοι δεν έκρυψαν το πρόβλημα των χαμηλών ταχυτήτων στα τηλεπικοινωνιακά μας δίκτυα και στο Internet, ούτε τους υπεύθυνους παρόχους, με πρώτη και καλύτερη την Cosmote, η οποία με κάθε ευκαιρία νέων εσόδων στέλνει έκτακτα μερίσματα στη μητρική Deutsche Telekom.

Μας εκμυστηρεύθηκαν λοιπόν οι αρμόδιοι ότι όντως η κακοδαιμονία των δικτύων πηγάζει από το έλλειμμα επενδύσεων και ιδιαιτέρως από την εμμονή της Cosmote στα δίκτυα χαλκού της σταθερής τηλεφωνίας. Η αποχαλκοποίηση των δικτύων σταθερής και η αντικατάστασή τους με οπτικές ίνες είναι βραδεία. Μόλις 700.000 νοικοκυριά στα ακριβά προάστια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης έχουν αποκτήσει 5G και τρέχουν με γρήγορες ταχύτητες και όλες οι άλλες περιοχές πάνε με τον αραμπά.

Μέχρι τώρα η διοίκηση της Cosmote αποφεύγει συστηματικά την αποχαλκοποίηση και επιχειρεί μόνο σε ασφαλείς περιοχές οι οποίες διακρίνονται για το εισόδημά τους και είναι βέβαιη η χρήση των νέων δικτύων. Αναμένει δε τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών για 2,2 εκατ. νοικοκυριά. Μέχρι τα 4,8 εκατ. νοικοκυριά που θα χρειαστούν τις οπτικές ίνες θα απέχουμε και πάλι πολύ. Δεν ξέρουμε αν τελικά θα παρακινηθεί η μεγάλη τηλεπικοινωνιακή μας φίλη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Αλλά υποθέτουμε πως γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι διεθνή funds διεκδικούν τα δίκτυα οπτικών ινών και ότι ο πολύς Ελον Μασκ ετοιμάζεται να διεισδύσει και στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω των δορυφόρων που πρόκειται να εκτοξεύσει στο Διάστημα. Γιατί καλά τα πρόσκαιρα κέρδη και οι συνεχείς μεταφορές έκτακτων μερισμάτων στη Γερμανία, αλλά χωρίς επενδύσεις και τόσο πολλούς πια ανταγωνιστές το μέλλον εύκολα χάνεται…

Οι εκτιμήσεις Βορίδη για τις πολιτικές εξελίξεις

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης είναι συνήθως δύσκολος στις κρίσεις και στις αξιολογήσεις του. Αποφεύγει τις εύκολες κρίσεις. Ωστόσο τον πετύχαμε σε καλή διάθεση και έτοιμο να δώσει απαντήσεις για το τρέχον πολιτικό περιβάλλον. Τον ρωτήσαμε λοιπόν για τις πολιτικές εξελίξεις υπό το πρίσμα και της πανδημικής έξαρσης. «Η πανδημία», μας είπε, «δυστυχώς πάει όπως πάει, μας πιέζει όλους, αλλά παρά ταύτα δεν βλέπω ανατροπές». Για να συνεχίσει μεταφράζοντας την εκτίμησή του ως εξής: «Κοιτάξτε, η άνοδος του ΚΙΝΑΛ είναι παροδική και ο Τσίπρας δεν έχει λύσεις, παραμένει κολλημένος, έχει βαρύ στρατηγικό πρόβλημα, δεν του βγαίνει το πράγμα, νομίζω ότι τον απασχολεί κυρίως η διαχείριση της ήττας παρά οτιδήποτε άλλο».

Ωστόσο του επισημάναμε ότι η πανδημία βαραίνει την ατμόσφαιρα και οι αντιδράσεις με τον καιρό πολλαπλασιάζονται. «Η πανδημία», επέμεινε, «με όλες τις δυσκολίες που τη συνοδεύουν, τελεί υπό έλεγχο και οι όποιες αντιδράσεις είναι χύμα, δεν συνθέτουν κάτι, δεν ομογενοποιούνται, κυρίως  αντιπροσωπεύουν λούμπεν στοιχεία και κάποιους φωνακλάδες σκληροπυρηνικούς της Ακροδεξιάς και της Ακροαριστεράς, δεν είναι ικανοί να συγκροτήσουν κάτι. Θα βγαίνουν κατά καιρούς διάφοροι, αλλά δεν μπορούν να φτιάξουν το παραμικρό. Ο μόνος που έχει πυρήνα στρατευμένο και ενεργό είναι ο φυλακισμένος Κασιδιάρης, αλλά δεν θα μπορέσει να μπει στη Βουλή. Οπότε δεν βλέπω κάποια σοβαρή μετατόπιση. Ο Μητσοτάκης εν τω μεταξύ δεν θέλει εκλογές, θα εξαντλήσει την τετραετία, επενδύει στον χρόνο και στην κίνηση που θα προκαλέσει στην οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης παρά σε οτιδήποτε άλλο». Τούτα μάς είπε και κρίναμε ότι χρήσιμα είναι, τροφή για σκέψη. Ιδωμεν τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό μέρισμα

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν τα όργανα. Ο Δημ. Λιάκος, υφυπουργός Επικρατείας και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, τοποθετούμενος πρόσφατα με άρθρο του για τα θέματα της οικονομίας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην πολιτική των «κοινωνικών μερισμάτων» που ανήγγειλε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, γράφοντας πως «πρόκειται για λάθη προηγούμενων δεκαετιών που απ’ ό,τι φαίνεται δεν μας έχουν γίνει διδάγματα».

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από τη γραφίδα του κ. Λιάκου, έσπευσε να του επιτεθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Τσίπρας γράφοντας με τη σειρά του στο Facebook ότι «τέτοιες αντιλήψεις ενδεχομένως δεν έχουν καμία θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και ο Σόιμπλε πιο μετρημένος θα ήταν». Κάτι τέτοιες συγκρούσεις εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ και τείνω να συμφωνήσω με την εκτίμηση του κ. Βορίδη περί στρατηγικού αδιεξόδου που καταδιώκει τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του. Οπως λέει και ένας παλαιός του συνεργάτης, «ο Τσίπρας αν θέλει να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων οφείλει μια δεύτερη σύγκρουση στο κόμμα του σαν εκείνη του καλοκαιριού του 2015. Οσο την καθυστερεί και συνεχίζει να ασκείται με τον προηγούμενο κύκλο, προκοπή δεν θα έχει».

«Ντοπάρισμα» στις σχέσεις ΚΟ – κυβέρνησης

Στον απόηχο της πρόσφατης συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την Παρασκευή μία επιστολή στους βουλευτές του κόμματος. Σε αυτήν μεταξύ των άλλων σημειώνει ότι «οι δικές σας προτάσεις τροφοδοτούν τις δικές μου αποφάσεις» και τους ενημερώνει για μια νέα διαδικασία του νομοθετικού έργου, που ονομάζει «Ταυτότητα Σχεδίου Νόμου». Οπως σημειώνει ο Πρωθυπουργός, στην ΤΣΝ θα ενσωματώνεται «το σύνολο των εσωτερικών ενεργειών που θα ακολουθούμε στο νομοθετικό έργο: από τη διαμόρφωση και την ανάρτηση κάθε νέου Σχεδίου Νόμου μέχρι τη διαβούλευση, την τεκμηρίωση και την ψήφισή του. Αλλά και την προβολή του, μετά, στην κοινωνία».

Τα βήματα θα είναι τα εξής: Προετοιμασία, σύνταξη και ανάρτηση του Σ/Ν στη Δημόσια Διαβούλευση. Ορισμός εισηγητή Σ/Ν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα από τον επισπεύδοντα υπουργό. Πρώτη τηλεδιάσκεψη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με τον υπουργό. Κατάθεση του Σ/Ν στη Βουλή. Ενημερωτικό σημείωμα που συντάσσεται από τον εισηγητή βουλευτή. Δεύτερη τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με τον υπουργό. Συνεδριάσεις της οικείας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Εισαγωγή και συζήτηση του τελικού κειμένου του Σ/Ν στην Ολομέλεια.

Προφανώς, το θέμα είναι η τόνωση της σχέσης ΚΟ – κυβέρνησης, η οποία έχει αναδειχθεί ως ανάγκη και μένει να φανεί αν με τη νέα πρακτική θα καλυφθεί.

Στη Μόσχα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Στη Μόσχα θα βρίσκεται στις 29-30 Νοεμβρίου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , ουσιαστικά ως προπομπός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου στο Σότσι, όπου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα έχει αρκετά πυκνό πρόγραμμα κατά τη διήμερη παρουσία του στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί κατ’ αρχάς τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, έναν από τους καλύτερους και εμπειρότερους ρώσους διπλωμάτες. Την επομένη, Τρίτη 30 Νοεμβρίου, θα συμπροεδρεύσει της 13ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής με τον υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ, ενώ θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας και επιμέρους συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Μαζί με τον κ. Βαρβιτσιώτη θα μεταβεί στη Μόσχα ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Στην αποστολή θα μετέχουν και εμπειρογνώμονες διαφόρων υπουργείων, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Ενέργειας. Οπως πληροφορούμαι, η Αθήνα επιδιώκει να διαπραγματευθεί καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές τιμές για το φυσικό αέριο. Φυσικά, η κομβική συζήτηση επί του θέματος θα γίνει κατά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Πούτιν στο Σότσι και όχι στη Μόσχα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν.