Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει σύσταση ή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την επέκταση της χρήσης του πιστοποιητικού COVID στα ταξίδια εντός ΕΕ, δήλωσε στη Euractibv.com πηγή προσκείμενη στο θέμα.
Η πηγή αυτή προσέθεσε ότι το πιστοποιητικό θα λήγει 12 μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει, θα απαιτείται είτε ένα τεστ, είτε η τρίτη δόση του εμβολίου.
Δεν είναι βέβαιο αν η πρόταση της Επιτροπής θα έχει τη μορφή εξουσιοδοτημένης πράξης ή σύστασης. Η Euractiv ενημερώθηκε ότι η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο την Παρασκευή.
Η πηγή δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη συμφωνούν κατ’ αρχήν με την κατεύθυνση της Επιτροπής, αλλά ομολογούν ότι δεν θέλουν να «κάνουν πολύ θόρυβο γύρω από αυτό», λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων στις χώρες τους.
Η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν στους πολίτες όλων των ηλικιών την τρίτη δόση. Την Τετάρτη, το Βέλγιο προσχώρησε στο «κλαμπ» και θα αρχίσει να χορηγεί την τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό τους πρώτους μήνες του 2022.
Άλλες χώρες την έχουν συστήσει για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Εν τω μεταξύ, το προσωπικό της Κομισιόν θα λάβει την τρίτη δόση την επόμενη εβδομάδα και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2022.
Μετά από πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ισχύων κανονισμός για το διαβατήριο COVID-19 υποτίθεται ότι θα διαρκούσε ένα έτος, μετά τη δεύτερη. Ωστόσο, η πηγή εκτίμησε ότι οι βουλευτές της ΕΕ δεν αναμένεται να αντιταχθούν στα σχέδια της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη την επιδεινούμενη κατάσταση της πανδημίας.
Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε πρόσφατα απότομη αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει την πρόσβαση σε αναμνηστικά εμβόλια για το εμβόλιο του κοροναϊού της Pfizer για όλους τους ενήλικες ήδη από την Πέμπτη, ανέφερε την Τρίτη το CBS News.
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αντιταχθεί σθεναρά στη χορήγηση τρίτων δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι άλλες φτωχές περιοχές παγκοσμίως περιμένουν ακόμη το πρώτο εμβόλιο.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους, χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τη χορήγηση τρίτης δόσης στις αναπτυγμένες χώρες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις πέντε αφρικανικές χώρες, λιγότερο από το 10% των 54 κρατών της Αφρικής, προβλέπεται να εμβολιάσουν πλήρως το 40% του πληθυσμού τους.