Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέπεμψε νέο σήμα κινδύνου μόλις την περασμένη Παρασκευή, όταν σε νέα έκθεση για την εκτίμηση κινδύνου υπογράμμιζε πως «η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια αλματώδη και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό, όμως αυξάνεται αργά».

Από τα δεδομένα δε, μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας.

Επιπλέον, «πορτοκαλί» συναγερμό έχει σημάνει το ECDC για τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Σημειώνεται, δε, πως η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας συμπεριλαμβάνει την ανάλυση των «σκληρών δεικτών» (δηλαδή αριθμό μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.

Βάσει αυτών εκτιμά πως ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φτάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.

47.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αντίστοιχη ήταν και η προειδοποίηση που εξέπεμψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Οπως είπε, «η μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια είναι εμφανής και όλοι καταλαβαίνουμε ότι με τόσο μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, ό,τι και να κάνουμε, η πίεση του ΕΣΥ θα συνεχίσει για τουλάχιστον άλλες δύο-τρεις εβδομάδες».

Τα δεδομένα άλλωστε δεν είναι για να εφησυχάζει κανείς, καθώς η χώρα βιώνει την πιο κρίσιμη πανδημική φάση. Αναλυτικότερα, υπολογίζεται πως υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων ένα στα τέσσερα στην Αττική, πάνω από 7.500 στη Θεσσαλονίκη και πάνω από 3.000 στη Λάρισα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα προβλεπτικά μοντέλα διαπιστώνουν μια επιβράδυνση στις φρενήρεις ταχύτητες που είχε αναπτύξει η μετάλλαξη Δέλτα. Οπως διαπιστώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στην Πανεπιστημιακή Σχολή Προηγμένων Σπουδών της Παβία (Ιταλία) Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η ανοδική αυτή πορεία καταγράφεται από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

«Κάπως έτσι φτάσαμε και τις τελευταίες ημέρες καταγραφόταν αύξηση κατά 300 κρούσματα ημερησίως. Ομως πρόσφατα διαπιστώθηκε μια μείωση στη θετικότητα αλλά και στο Rt στο 1,31. Παραμένει όμως πάνω από μονάδα, που δηλώνει σταθερή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα» προσθέτει ο καθηγητής.

Αναμένουν κορύφωση στις αρχές Δεκεμβρίου

Αντλώντας δεδομένα από τα προγνωστικά μοντέλα που επεξεργάζεται με τους συναδέλφους του, σημειώνει πως το «κακό σενάριο» δείχνει έως και 900 διασωληνωμένους ασθενείς έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Εκείνη την περίοδο ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων θα μπορούσε να υπερβαίνει τους 100, ενώ λίγες ημέρες πριν (στις αρχές του Δεκέμβρη) αναμένεται η κορύφωση.

Ομως, ο φόβος και η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης – που αποτυπώνεται στην αύξηση των εμβολιασμών και παράλληλα μεταφράζεται με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και τις πιο συνετές κοινωνικές επαφές – είναι πιθανόν να βοηθήσουν σημαντικά, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, με αποτέλεσμα πριν από τη λήξη του έτους το κύμα να έχει… ξεθυμάνει.

Ερχονται νέα μέτρα με αρχή από τα σουπερμάρκετ

Η επαναφορά του μέτρου περιορισμένου αριθμού πελατών στα σουπερμάρκετ, ανάλογα με τα τετραγωνικά, είναι το πρώτο οριζόντιο μέτρο που επιβάλλεται στη χώρα μας έπειτα από το καλοκαίρι αποδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Αντίστοιχα, όμως, και στην Ευρώπη οι χώρες λαμβάνουν αποφάσεις που θυμίζουν την περίοδο των lockdowns, με στόχευση εν τούτοις τον περιορισμό της κινητικότητας των ανεμβολίαστων, σε μια προσπάθεια να σωθούν τα Χριστούγεννα.

Πάντως και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, κάθε απόφαση για την περαιτέρω μείωση της διασποράς αναμένεται να συμβάλει θετικά. Και αυτό γιατί τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται πρώιμα σημάδια σταθεροποίησης, έστω και σε υψηλά επίπεδα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.
Αναλυτικότερα και όπως σημειώνει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής, «ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων παρουσιάζει σταθεροποίηση. Μάλιστα, αυτό καταγράφεται σε μια περίοδο που ο αριθμός των τεστ είναι πολύ μεγαλύτερος, συνεπώς είναι ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα».

Ο ίδιος πάντως εξηγεί ότι ακριβώς λόγω του διευρυμένου testing στην κοινότητα εφεξής οι παρατηρήσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται κυρίως στις νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ, καθώς τα δεδομένα αυτά θα δίνουν μια πιο «καθαρή» εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας.

Οι ανατροπές όμως που επιφυλάσσει ο πανδημικός ιός καθρεφτίζονται στην Ολλανδία, που ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο επέβαλε το πρώτο μερικό lockdown στη Δυτική Ευρώπη. Ετσι, μεταξύ άλλων τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν από τις 7 το απόγευμα, περιορισμός που θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Επιπλέον, οι επιστήμονες εκεί επενδύουν εκ νέου στην τηλεργασία αλλά και στη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων χωρίς οπαδούς. Εν τω μεταξύ, σε δραματικούς τόνους, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν ομολόγησε πρόσφατα ότι «πρέπει να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα, διαφορετικά θα έχουμε έναν πικρό Δεκέμβρη». Υπό τις συνθήκες αυτές στο Βερολίνο στήνεται μπλόκο στις κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες των μη εμβολιασμένων, καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους σε εστιατόρια που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, σε μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια.

Αντίστοιχοι κανόνες επιβάλλονται και στα μουσεία αλλά και στις εκδηλώσεις σε ανοικτό χώρο με 2.000 και πλέον συμμετέχοντες, όπως είναι για παράδειγμα οι αγώνες ποδοσφαίρου.
Εξίσου δύσκολη όμως αναμένεται να είναι η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων και στην Αυστρία, αφού θα απαγορεύεται η είσοδός τους σε εστιατόρια, θέατρα, τελεφερίκ σε χιονοδρομικά κέντρα αλλά και η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, όπως τα κομμωτήρια.