Το περασμένο καλοκαίρι ο δεκαήμερος καύσωνας, με θερμοκρασίες κοντά στους 45 βαθμούς Κελσίου, προπαρασκεύασε το κύμα των καταστροφικών πυρκαγιών που σάρωσαν τη χώρα μας.

Λίγο νωρίτερα η οργανωμένη Γερμανία αιφνιδιάστηκε και δοκιμάστηκε πρωτοφανώς από απρόσμενες φονικές πλημμύρες και την ίδια περίοδο η Καλιφόρνια και οι βορειοδυτικές αμερικανικές Πολιτείες έβλεπαν τα δάση τους να καίγονται ασταμάτητα επί σχεδόν έναν μήνα.

Αλλά δεν είναι τα μόνα συμβάντα. Καθημερινά καταγράφονται παντού απόκοσμα γεγονότα, από κατακρημνίσεις γαιών στη Σιβηρία μέχρι καταρρεύσεις προαιώνιων παγετώνων στην Παταγονία.

Τα κλιματικά γεγονότα πολλαπλασιάζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο την επέλαση της αλλαγής του κλίματος, που χωρίς αμφιβολία πια απειλεί το ανθρώπινο είδος.

Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατέγραφε εμφατικά πως αν συνεχίσουμε χωρίς μέτρα και έλεγχο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η άνοδος της θερμοκρασίας θα έλθει πολύ νωρίτερα απ’ όσο υπολογίζουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρώπινη ζωή και δραστηριότητα.

Οι προσομοιώσεις των επιστημόνων δείχνουν ότι το 2030 μπορεί να είναι εφιαλτικό, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει περίπου 15 εκατοστά τον χρόνο, το ρεύμα του Κόλπου θα χάσει την ισχύ του, οι μουσώνες θα μετακινηθούν βορειότερα, οι εύκρατες ζώνες θα αντιμετωπίζουν μεγάλα ύψη βροχής και απίστευτης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα και οι ηπειρωτικές αντιθέτως περισσότερες ξηρασίες και δυσκολίες στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

Σταδιακά, σύμφωνα με τα μοντέλα προσδιορισμού των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τα δέλτα των μεγάλων ποταμών θα χαθούν, οι Μαλδίβες θα βυθιστούν και σημαντικά τμήματα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης θα πλημμυρίσουν, για να μη μιλήσουμε για όσα μπορούν να απειλήσουν συνολικά τις ακτές και τα νησιά μας.

Με αυτές και άλλες ευρύτερες προειδοποιήσεις εκκινεί σήμερα στη Γλασκώβη η 26η διεθνής σύνοδος για το κλίμα, με σκοπό να αναληφθούν πραγματικές πρωτοβουλίες, να επιβληθούν ριζοσπαστικά μέτρα και να υιοθετηθούν ευκρινέστεροι στόχοι από όλες τις κυβερνήσεις για τον έλεγχο των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, όπως και του μεθανίου.

Η αίσθηση που επικρατεί διεθνώς είναι ότι η κλιματική κρίση έχει επέλθει και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει το βάθος του προβλήματος και το εύρος της απειλής. Το ζήτημα είναι ο συντονισμός των ενεργειών, η υιοθέτηση κοινών πολιτικών και η παροχή βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες ώστε να προσαρμοσθούν αναλόγως.

Ελπίδα όλων είναι να ομονοήσουν οι ηγέτες του πλανήτη, ιδιαιτέρως των είκοσι πλουσιότερων χωρών, οι οποίες ευθύνονται για το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και να αναλάβουν πρώτες την ευθύνη και το κόστος της απαιτούμενης προσαρμογής.

Η Ελλάδα, η κυβέρνηση και τα κόμματα, επιβάλλεται να προσαρμοσθούν ταχέως, να υιοθετήσουν και να υποστηρίξουν εμπράκτως, χωρίς μεμψιμοιρίες ή άλλες συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις, τους στόχους και τις πολιτικές ελέγχου του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Και να ξεκινήσουν αναλυτικές ενημερωτικές καμπάνιες, προκειμένου άπαντες να γνωρίζουν ότι η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι επιβεβλημένη εκ των συνθηκών, ότι η χρήση του αέρα, του ήλιου και του νερού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν ζημιώνει παρά ωφελεί το περιβάλλον και βελτιώνει τη ζωή των πολιτών.

Οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ευθέως, να αναδείξουν τις επιστημονικές προσεγγίσεις του φαινομένου και να μεταφέρουν με ακρίβεια στον ελληνικό λαό τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κλιματικής καταστροφής. Υπάρχει άλλωστε η δυστυχής εμπειρία της υγειονομικής κρίσης. Η νέα έξαρση του κορωνοϊού δεν είναι παρά αποτέλεσμα της διάχυσης αντιεπιστημονικών και συνωμοσιολογικών αντιλήψεων κατά των εμβολίων στην ελληνική κοινωνία. Οι οποίες επιβάλλεται να κατανικηθούν και να εξοβελιστούν πριν να είναι αργά.