Το καμπανάκι του κινδύνου ιδιαίτερα ενόψει του χειμώνα έκρουσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Όπως επανέλαβε θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού άμεσα, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου όσοι χρειάζεται να την πραγματοποιήσουν, σε μία ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε πάνω από τις 4.000.

«Το ποσοστό τον εμβολισμένων που υπολείπεται από εκεί που θα θέλαμε να είναι για covid-19 και μάλιστα σε περίοδο επικράτησης της μετάλλαξης Δ», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Επίσης, να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ιδιαίτερα για το εμβόλιο της γρίπης, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι φέτος ο πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος από ανοσολογικής πλευράς όσον αφορά τον ιό της γρίπης και τα δυο στελέχη του.

Η1Ν3 στην Κροατία

Αναφερόμενη, μάλιστα, στην Κροατία είπε ότι ήδη εμφανίστηκε μία σοβαρή μορφή γρίπης που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για την Η3Ν2, μορφή που μπορεί να διασπαρεί και σε άλλα γειτονικά κράτη, όπως τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σε αυτές τις περιπτώσεις μετράνε και οι σπίθες, δεν περιμένουμε την πυρκαγιά. Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα. Σήμερα είναι στην Κροατία κι αύριο σε δυο – τρεις άλλες χώρες». Τόνισε, επίσης, ότι η περσινή χρονιά όσον αφορά τη γρίπη δεν θα είναι η ίδια με την φετινή, παραθέτοντας στοιχεία για τον χαμηλό εμβολιασμό κατά της γρίπης που έχει καταγραφεί τον πρώτο μήνα από την έναρξη συνταγογράφησης του εμβολίου στη χώρα μας.

Όπως είπε, έχουν γίνει πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, τονίζοντας ωστόσο ότι το μήνυμα για τον εμβολιασμό όσων πρέπει δεν έχει φθάσει σε αυτούς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόλις 4.000 έγκυες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, 5.000 παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες και 20.000 υγιειονομικοί.

Φόβοι για το «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης

Μάλιστα, η κυρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στη συνύπαρξη λοίμωξης Covid-19 και γρίπης, είπε ότι η συνθήκη αυτή διπλασιάζει τον κίνδυνο για όσους νοσούν να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη όπως προκύπτει από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας για τον φετινό χειμώνα στη χώρα μας, τόνισε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι ανησυχητικά για την Covid-19 τα οποία είναι:

α. το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμών για Covid-19 υπολείπεται του επιθυμητού

β. λόγω κόπωσης η συμπεριφορά μας είναι πιο χαλαρή με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα προστασίας και

γ. οι καιρικές συνθήκες που κάνουν τον κορωνοϊό να μεταδίδεται ευκολότερα καθώς γνωρίζουμε ότι στους 6 βαθμούς διασπείρεται στο περιβάλλον δέκα φορές πιο πολύ από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΟΥ: Αργεί ακόμη το τέλος

Η πανδημία της Covid-19 «απέχει πολύ από το να τελειώσει», ανέφερε σήμερα επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας τις χώρες να αναγνωρίσουν όλα τα αδειοδοτούμενα εμβόλια.

Πρόκειται για την επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για την Covid-19 που συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες κάνοντας απολογισμό της κατάστασης.

Μετά την τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε σήμερα μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος μέσω της αυξημένης χρήσης εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19, η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Είναι η ίδια επιτροπή, η οποία -στη δεύτερη συνεδρίασή της στις 30 Ιανουαρίου 2020- είχε συμβουλεύσει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για επιδημία. Οπως και έγινε.

Στην ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα, η επιτροπή υπογράμμισε ότι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα «ομόφωνα ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί ένα έκτακτο γεγονός που συνεχίζει να πλήττει την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενέχει κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης, διατάραξης της παγκόσμιας κινητικότητας και απαιτεί συντονισμένη διεθνή απάντηση».