Με συντριπτική πλειοψηφία άνω του 99% το σώμα των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 750 εκ. ευρώ και τη διάθεση νέων 232 εκατομμυρίων μετοχών.

Την ίδια στιγμή η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε και την μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρία μέλος του fund από την Αυστραλία Maquarie.

Με τη διαδικασία να εκκινεί περί τα τέλη Οκτωβρίου η επιχείρηση αλλάζει σελίδα ενώ το δημόσιο αναμένεται να μειώσει τη συμμετοχή του στο 34%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων γιατί η διοίκηση δεν αποφάσισε την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε στρατηγικό επενδυτή επισήμανε: «Δεν ήταν επιλογή να πουληθεί όλο το ποσοστό μετοχών. Η περαιτέρω μετοχοποίηση της με την είσοδο πλειάδας επενδυτών και θεσμικών επενδυτών δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Αναφορικά με τη διοίκηση της εισηγμένης μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο επενδυτών ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι Έλληνες μπορούν να διοικήσουν τη ΔΕΗ ισάξια όπως κάνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

Ιστορική ευκαιρία

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης η διοίκηση της εταιρίας απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων κι εξηγώντας τα οφέλη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για χρηματοδότηση της εταιρίας χωρίς πρόσθετο δανεισμό». Επισήμανε δε, ότι «τέτοιες ευκαιρίες είναι ιστορικές και παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια στην ιστορία μιας εταιρίας. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη διαδικασία που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό της εταιρίας με περαιτέρω δανεισμό». Έδωσε ακόμη έμφαση και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κεφαλαιαγοράς απέναντι σε τέτοιες κινήσεις ελληνικών εταιριών: «Υπάρχει τέτοια ελκυστική συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές που ποτέ έως σήμερα δεν συνάντησε καμία ελληνική εταιρία από το 2007».

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων είναι το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών προς το τέλος του μήνα όπως επίσης και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της Εταιρείας και θα της επιτρέψει να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW (Γιγαβάτ) εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026. Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ θα φέρουν λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Εξαγορές στα Βαλκάνια

Η εταιρεία θα διερευνήσει επιπρόσθετες ευκαιρίες σε νέες δραστηριότητες, στους τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές αναξιοποίητες προοπτικές στην ελληνική αγορά, όπως στην ηλεκτροκίνηση και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να διερευνήσει την «αυστηρά επιλεκτική και λελογισμένη επέκτασή της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή και να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μερίδιο που διαθέτει στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή τους που απευθύνεται προς τους μετόχους.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επενδυτικό της πλάνο, η δημόσια επιχείρηση στοχεύει να εξαγοράσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στις γειτονικές χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Μέχρι το 2024 θέλει να προσθέσει περίπου 700 MW από αυτές τις αγορές.

Ο λόγος της επέκτασης συνδέεται και με την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα. Οι τιμές χονδρεμπορικής στα Βαλκάνια κινούνται σε χαμηλότερα κατά περίπου 20% επίπεδα. Η ΔΕΗ με την απόκτηση συστημάτων ΑΠΕ θα μπορεί να φέρνει φθηνότερες ποσότητες ρεύματος στην Ελλάδα ρίχνοντας τις τιμές για τους πελάτες της.

Πηγή: ΟΤ