Μεγάλη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών τους αντιμετωπίζουν επτά στους δέκα εργοδότες στη χώρα μας (περίπου το 72%), ποσοστό που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 από εξειδικευμένες έρευνες.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπάρχει κατά την αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού όλων των κατηγοριών είναι το γεγονός ότι στις αρχές του έτους (2021) η χώρα μας κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό 80% – σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (χώρες ΕΜΕΑ) – στον συγκεκριμένο δείκτη δυσκολίας των εργοδοτών για την κάλυψη των θέσεων εργασίας με το κατάλληλο προσωπικό.

Με λίγα λόγια, τον Ιανουάριο του 2021 οκτώ στους δέκα εργοδότες δήλωναν ότι ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν εργαζομένους με τα κατάλληλα προσόντα για να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους.

Πρόκειται για ποσοστό-ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, από το 2008, οπότε ξεκίνησε η διενέργεια της έρευνας που αφορά την αναζήτηση κατάλληλου προσωπικού (ταλέντων). Οι τέσσερις τομείς με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης των θέσεων εργασίας σχετίζονται με: Πληροφορική – Δεδομένα (31%), Βιομηχανία – Παραγωγή (21%), Εφοδιαστική αλυσίδα – Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%) και Πωλήσεις – Μάρκετινγκ (19%).

Δυσκολία εύρεσης

Αντιστοίχως οι τέσσερις προσωπικές δεξιότητες με τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης είναι οι εξής: Ηγεσία και Κοινωνική Επιρροή (58%), Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%), Δημιουργικότητα και Αυθεντικότητα (49%) και Κριτική Σκέψη και Ανάλυση (48%). Εναν χρόνο πριν από την καταγραφή της εταιρείας ManpowerGroup, το 2019 μια ανάλογη έρευνα του ΣΕΒ κατέγραφε το 35% των επιχειρήσεων να αδυνατεί να βρει εργαζομένους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, και ταυτόχρονα η ανεργία στη χώρα μας να παραμένει στο υψηλότερο ποσοστό της Ευρώπης.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών σχολίαζε το συγκεκριμένο γεγονός ως «το διαρθρωτικό πρόβλημα των αστοχιών της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης» και πρόσθετε ότι «σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις».

Τα 11 επαγγέλματα

Η έλλειψη κατάλληλων οριζόντιων δεξιοτήτων, εργασιακής εμπειρίας και τυπικών προσόντων συγκαταλέγονται τους σημαντικότερους λόγους που δυσχεραίνουν την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.

Κατά την έρευνα του ΣΕΒ, έντεκα επαγγέλματα παρουσιάζουν προοπτικές πλήρους απασχόλησης, καθώς το υπάρχον εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Πρόκειται για:

Μηχανικούς Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων. Μηχανικούς Ανάπτυξης Λογισμικού. Τεχνικούς Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων. Τεχνικούς Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων. Τεχνικούς Αυτοματισμών. Στελέχη Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων. Εργοδηγούς κλάδου εξόρυξης. Στελέχη προώθησης εξαγωγών. Στελέχη εφοδιαστικής αλυσίδας. Τεχνικούς Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων. Και χειριστές μηχανημάτων έργου.

Οι προοπτικές

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αναμένονται «συγκρατημένες προοπτικές προσλήψεων», σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ManpowerGroup. Μόλις το 20% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, ενώ το 15% προβλέπει μείωση και το 61% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

Ο υψηλότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στους τομείς των Κατασκευών (20%), Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις (18%), Βιομηχανίας – Παραγωγής (15%) και στην Πρωτογενή Παραγωγή (14%).

Ωστόσο η έρευνα διαπιστώνει ότι το 72% των ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων.

Παρ’ όλα αυτά, οι εργοδότες προσφέρουν ένα εύρος κινήτρων για την κάλυψη των ελλείψεων, όπως εκπαίδευση, ευέλικτα ωράρια εργασίας (42%), ενώ ακολουθούν τα οικονομικά κίνητρα όπως υψηλότεροι μισθοί (39%) και τα μπόνους (29%).

Αυξημένη ζήτηση

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η καταγραφή από Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης με βάση την πρακτική άσκηση που κάνουν οι απόφοιτοι των ΙΕΚ, αλλά και τη ζήτηση επιχειρήσεων σε συγκεκριμένο προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο κλάδος του Τουρισμού και της Γαστρονομίας παραμένει ο κλάδος με την υψηλότερη ζήτηση. Οι ειδικότητες ξενοδοχειακών επαγγελμάτων και μαγειρικής είναι από τις πιο περιζήτητες και με την πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς πολλοί σπουδαστές εργάζονται πριν καν την ολοκλήρωση των σπουδών τους!

Σημαντικά αυξανόμενη είναι η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Οπως και αποφοίτων Marketing, με εξειδίκευση στο Digital Marketing. Επίσης εξειδικευμένους αποφοίτους της ειδικότητας Γραφίστα Εντυπου και Ηλεκτρονικών Μέσων. Στον τομέα της πληροφορικής μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι ειδικότητες που σχετίζονται με τις Εφαρμογές Πληροφορικής και το Web Design, αλλά και των Τεχνικών Δικτύων.

Ελλειψη στην αγορά

Επίσης έλλειψη υπάρχει στην αγορά εργασίας για εξειδικευμένους τεχνικούς στα αντικείμενα της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, των ηλεκτρονικών και των ψυκτικών.

Στον χώρο της Υγείας, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η γήρανση του πληθυσμού αλλά και η ευαισθητοποίηση απέναντι στην φροντίδα ευπαθών ομάδων δημιούργησε ευκαιρίες απασχόλησης για τους Βοηθούς Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας.

Τέλος, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ομορφιά και την ευεξία, όπως τεχνικός κομμωτικής, τεχνικός αισθητικής και τεχνικός καλλωπισμού άκρων ανήκουν στις ειδικότητες με αυξημένη ζήτηση από την αγορά.