Στην προ ημερών συνάντηση με τη λίβυα ομόλογό του Νάιλα αλ Μάνγκους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη για απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, προκειμένου να διενεργηθούν αδιάβλητα και απρόσκοπτα οι – προγραμματισμένες για την 24η Δεκεμβρίου –  εκλογές. Εν τούτοις, 103 ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες, η οποία θα σηματοδοτούσε την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου σε μια χώρα που ταλανίστηκε από εμφύλιο σπαραγμό την τελευταία δεκαετία, η κατάσταση μοιάζει με «κινούμενη άμμο», καθώς η εμπλοκή πολλών δρώντων, εγχώριων και διεθνών, την καθιστά μια περίπλοκη εξίσωση. Αυτή η εξέλιξη ανησυχεί την Αθήνα, που είναι προφανές ότι συνδέει την ομαλή διεξαγωγή εκλογών με τον περιορισμό της επιρροής της Αγκυρας και την ανατροπή του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Περιπλοκές

Παρ’ όλο που τον περασμένο Οκτώβριο οι αντιμαχόμενες πλευρές του λιβυκού εμφυλίου συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός, κατά διαστήματα σημειώνονταν μάχες ανά τη χώρα. Τις προηγούμενες ημέρες δε, ισλαμικές πολιτοφυλακές συγκρούστηκαν εντός της Τρίπολης. Οι συγκρούσεις αυτές συνέπεσαν με την επίσκεψη του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στη λιβυκή πρωτεύουσα. Αν και είναι σαφές ότι οι συνθήκες ασφαλείας δεν είναι οι προσήκουσες για τη διεξαγωγή εκλογών, ο ευρωπαίος αξιωματούχος επέμεινε στην πραγματοποίησή τους τον προσεχή Δεκέμβριο.

«Ο χρόνος τρέχει. Στις 24 Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία που επέλεξαν οι Λίβυοι στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών. Νομίζω ότι δεν υπάρχει χρόνος να χάσουμε για να εγκρίνουμε την απαραίτητη νομοθεσία, να πάμε στο κοινοβούλιο και να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη δώσει τεχνική υποστήριξη και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα» ξεκαθάρισε.

Εμποδίζουν τις εκλογές

Την ίδια ώρα, ορισμένα «περιφερειακά κόμματα» εμποδίζουν τις εκλογές και τη σταθερότητα στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας Χαλίντ Μισρί. Ο κ. Μισρί δεν κατονόμασε τις πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, τα «πυρά» του αφορούν και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Ο κ. Ντμπεϊμπά, όταν ανέλαβε την υπηρεσιακή πρωθυπουργία, είχε υποστηρίξει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, κάτι που προϊόντος του χρόνου άρχισε να το ξανασκέφτεται και τρίτοι παίκτες να μην το απορρίπτουν εξαρχής.

Πέραν των ζητημάτων ασφαλείας, η Λιβύη αντιμετωπίζει και «τεχνικά» προβλήματα στον δρόμο για τις κάλπες, καθώς η χώρα δεν διαθέτει θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες σημειωτέον θα είναι διπλές: προεδρικές και βουλευτικές. Παράλληλα, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU)δεν έχει υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ ο λιβυκός λαός αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα στην υδροδότηση και στην ηλεκτροδότηση. Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, μόλις το 15% του λιβυκού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

«Απομακρύνονται» οι κάλπες

Οι προαναφερθείσες εξελίξεις αυξάνουν τις πιθανότητες αναβολής των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία, που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Λιβύης. Αυτό, με τη σειρά του, περιπλέκει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη βορειοαφρικανική χώρα. Και ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι στα της Λιβύης γνωρίζουν ότι οι εκλογές με παρουσία ξένων δυνάμεων δεν δύνανται να είναι αδιάβλητες, δίνεται προτεραιότητα στην πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

Νέα επίσκεψη Φραγκογιάννη

Για την Ελλάδα, η οποία έχει αυξημένο ενδιαφέρον και ζωτικά συμφέροντα για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, η συνολική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων (κυρίως των τουρκικών) αποτελεί μονόδρομο. Στο πλαίσιο του ισχυρού ελληνικού ενδιαφέροντος για τα λιβυκά πράγματα, ο δραστήριος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης θα επισκεφθεί ακόμα μια φορά την Τρίπολη, στις 2-4 Οκτωβρίου.