Με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις μεγάλες περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις τους ξεκινούν οι εργασίες της Βουλής  με τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για το θέμα σε μια προσπάθεια αναζήτησης ευθυνών αλλά και των νέων πολιτικών ισορροπιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την επόμενη μέρα της μεγάλης καταστροφής. Αλλά και σε νομοθετικό επίπεδο οι φωτιές αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αιχμή τον κλιματικό νόμο που βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του και τον νόμο για την κυκλική οικονομία, αλλά και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

Η μάχη στη Βουλή και το στοίχημα

Το «ραντεβού» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για σήμερα, Τετάρτη, σηματοδοτεί την ολική επαναφορά του Κοινοβουλίου στην οδυνηρή πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι στάχτες και τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι πρωτοφανείς πυρκαγιές. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πέραν της αντιπαράθεσης που αναμένεται για τα λάθη και τις παραλείψεις στη διαχείριση των πυρκαγιών, εστιάζεται στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν και των κατοίκων τους που έμειναν δίχως σπίτι και δουλειά. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση των κομμάτων ως προς το αναζητούμενο πλαίσιο συναίνεσης για την επόμενη μέρα.

Η πρωτοβουλία Γεννηματά

Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τους βουλευτές με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο δίνει το δικαίωμα στον Πρωθυπουργό να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της Βουλής για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση, υποδηλώνει την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων όσον αφορά τη μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει τόσο για τις αδυναμίες στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων όπως οι φετινές πυρκαγιές όσο και για τις ραγδαίες αλλαγές που επιβάλλονται με στόχο την οχύρωση της χώρας έναντι του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Για το θέμα είχε προηγηθεί πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά να υπάρξει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών μετά τον Δεκαπενταύγουστο για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών, για το πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν και τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα πρόληψης και πολιτικής προστασίας. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενημερώσει τη Βουλή δηλώνοντας παράλληλα πως είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης με τις νηφάλιες τοποθετήσεις της ώστε να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πυρόπληκτων περιοχών και των κατοίκων τους.

 

Η πρόταση επτά σημείων του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών έναντι της Επιτροπής Μπένου που αναλαμβάνει το βαρύ έργο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει με τις προτάσεις του, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, της ανικανότητας του επιτελικού κράτους και των ευθυνών του» και τον εκπρόσωπο του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο να προϊδεάζει για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «θυμήθηκε τη συναίνεση – στις δικές του επιλογές» και ότι «ο πολιτικός διάλογος δεν είναι εργαλείο καλλωπισμού της εικόνας του». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας, αν και επέρριψε «βαρύτατες εγκληματικές ευθύνες» στην κυβέρνηση και «επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγγνώμες» στον Πρωθυπουργό, κατέθεσε πρόταση επτά σημείων για ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης ζητώντας να υπάρξει εκτός από τον άμεσο σχεδιασμό και συνεννόηση: με τα θύματα της φωτιάς, με τους επιστημονικούς φορείς, με τις επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Μάλιστα προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη «να καλέσει με δική του ευθύνη σε συνεννόηση όλες τις πολιτικές δυνάμεις», καθώς, όπως δήλωσε, «η επόμενη μέρα της επούλωσης των πληγών, της ανασυγκρότησης, και της θωράκισης της χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλάβει το λεγόμενο επιτελικό κράτος». Ωστόσο η σκληρή κριτική του κ. Τσίπρα για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης φαίνεται να μην αφήνει για την κυβέρνηση περιθώρια συναίνεσης. Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου του καταλόγισε ότι «επιστρατεύει όχι τη συναίνεση αλλά τις φλόγες του λαϊκισμού». Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά στο πεδίο αυτό, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να ασκεί δριμύ κατηγορώ για «ανικανότητα του επιτελικού κράτους, αναποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, απουσία συστήματος πρόληψης και έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων» και καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό «επικοινωνιακά σόου».

ΤΡΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ

Στο «θερμό» πολιτικό πεδίο της σύγκρουσης που αναμένεται για τις πυρκαγιές προστίθενται και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που συμπίπτουν με την πύρινη λαίλαπα. Ο πρώτος κλιματικός νόμος (θα ψηφιστεί εντός του φθινοπώρου) που θα αποκτήσει η χώρα μαζί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και με τον νόμο για την κυκλική οικονομία θα αποτελέσουν τα τρία «εργαλεία» για τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την κλιματική ουδετερότητα. Επιπλέον, οι αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Ποινικό Κώδικα πέραν όλων των άλλων (αυστηροποίηση για τα ειδεχθή εγκλήματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο κ.λπ.) προβλέπουν και την επιβολή βαρύτερων ποινών για μια σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών.

«Καυτή» και η νομοθετική ατζέντα του φθινοπώρου

Η «ολική επαναφορά» στους έντονους ρυθμούς που επιβάλλει η πολιτική ατζέντα του φθινοπώρου εκτός από το θέμα των πυρκαγιών περιλαμβάνει και τις νέες απειλές από το μέτωπο της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και την ψήφιση κρίσιμων νομοθετημάτων όπως το νέο ασφαλιστικό που προβλέπει την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση. Εκτός της επικουρικής ασφάλισης, που έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των αντιδράσεων κομμάτων και συνδικάτων, οι νομοθετικές εκκρεμότητες περιλαμβάνουν ακόμα τα νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για τη νομοθετική κατοχύρωση του lobbying μέσα από κανόνες διαφάνειας και αποτροπής φαινομένων διαφθοράς και αθέμιτων πρακτικών (το lobbying είναι μια διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό επηρεασμού δημοσίων προσώπων από ομάδες συμφερόντων του ιδιωτικού τομέα), για την αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας των υπαλλήλων με την κατάργηση διατάξεων που εισάγουν παρεκκλίσεις από αυτό, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση για τα ζώα συντροφιάς.