Τουλάχιστον δέκα Αφγανοί μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, έχουν εγκλωβιστεί στο Αφγανιστάν, όπου είχαν μεταβεί για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους, αποκαλύπτει στο in.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, κ. Ρεζάι Μοχτάρ.
Όπως σημειώνει ο κ. Μοχτάρ, πρόκειται για ανθρώπους εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας, συμμετέχοντας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Όμως καταγγέλλει ότι οι προσπάθειές του να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να πληροφορηθεί αν και ποιες κινήσεις πραγματοποιούνται για τον απεγκλωβισμό τους έχουν πέσει στο κενό, αφού οι κλήσεις του παραμένουν αναπάντητες.
«Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει η ζωή τους»
«Όπως ενημερώθηκα τις τελευταίες ώρες, εγκλωβισμένα είναι τουλάχιστον δέκα άτομα στο Αφγανιστάν, που έμεναν και ζούσαν νόμιμα στην Ελλάδα», τόνισε σε χθεσινοβραδινή επικοινωνία με το in.gr ο κ. Μοχτάρ. «Έχουν εγκλωβιστεί και, δυστυχώς, δεν έχουν τρόπο να επιστρέψουν. Είναι άτομα που ζουν χρόνια εδώ, εργάζονται, πληρώνουν ένσημα, συμμετέχουν στις λύπες και τις χαρές της χώρας και αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στο Αφγανιστάν».
«Δεν ξέρω αν το ΥΠΕΞ έχει κάποια λύση για τη μεταφορά τους προς την Ελλάδα», συνέχισε. «Δεν έχω ενημέρωση, γιατί ενώ καλούσα το υπουργείο, κανείς δεν απαντούσε – όπως συμβαίνει πάντα».
«Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει η ζωή τους. Ζητάω από το ελληνικό κράτος μια άμεση λύση για αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Μοχτάρ.
Άμεση ανάγκη για επανένωση οικογενειών
Τέλος, αιτήθηκε μέσω του in.gr την άμεση επανένωση οικογενειών, μέλη των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα «και είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Η Ελλάδα ποτέ δεν το έχει τηρήσει αυτό», κατήγγειλε. «Ούτε ένα παιδάκι από όσα γνωρίζω δεν έχει επανενωθεί με την οικογένειά του. Πρέπει να γίνει όσο πιο άμεσα γίνεται γιατί η διορία είναι σε λίγες ημέρες».
«Μετά θα γίνει κόλαση στο Αφγανιστάν», κατέληξε ο κ. Μοχτάρ.
Από την πλευρά του, το ΥΠΕΞ αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση:
«Ο Πρέσβης μας στο Ισλαμαμπάντ, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αναμένεται να μεταβεί, υπό τον όρο ότι οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέπουν, στην Καμπούλ, προκειμένου να συντρέξει επί τόπου στις προσπάθειες απεγκλωβισμού ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος.
»Παράλληλα, δόθηκε εντολή σε Πρεσβείες μας σε κράτη-μέλη ΕΕ και Ουάσιγκτων, όπως ζητηθεί από Ευρωπαίους εταίρους και ΗΠΑ να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στον Έλληνα Πρέσβη από τις επί τόπου Πρεσβείες τους».
Διορίες και συνέπειες
Την ίδια στιγμή, ο χρόνος μετρά αντίστροφα, αφού οι Ταλιμπάν εξέδωσαν τελεσίγραφο ότι η εκκένωση του Αφγανιστάν από τις ξένες δυνάμεις θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Από εκείνη την ημερομηνία και έπειτα – που απέχει μόλις μια εβδομάδα από σήμερα – η παραμονή των αμερικανικών ή άλλων δυνάμεων θα αντιμετωπιστεί «ως παράταση της κατοχής του Αφγανιστάν», με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν να προειδοποιεί, σύμφωνα με το BBC, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες.
Είναι δεδομένο πως στο στενό αυτό χρονικό πλαίσιο είναι ανέφικτη η απομάκρυνση των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είτε είναι πολίτες τρίτων χωρών, είτε έχουν συνεργαστεί με τις ξένες δυνάμεις, είτε είχαν επιδείξει ακτιβιστική δράση στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας με αποτέλεσμα η ζωή τους να διατρέχει άμεσο κίνδυνο.
«Πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά»
Το γεγονός αυτό έχει παραδεχτεί μέσα από τις δηλώσεις του στο AFP ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο τελευταίο διάγγελμά του προειδοποίησε ότι η διαδικασία απομάκρυνσης χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν θα είναι «σκληρή και οδυνηρή», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «πολλά πράγματα να πάνε στραβά».
Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει πραγματοποιήσει κινήσεις για την απομάκρυνση ελλήνων πολιτών που ζούσαν και εργάζονταν στο Αφγανιστάν και έχει ήδη προχωρήσει στον απεγκλωβισμό ορισμένων εξ αυτών, όμως άγνωστο παραμένει το κατά πόσον θα κατορθώσει τον απεγκλωβισμό του συνόλου των «προσώπων ελληνικού ενδιαφέροντος» από τη χώρα, που όλα δείχνουν ότι βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου.