Η διάσημη Αφγανή σκηνοθέτιδα Σαχράα Καρίμι έγραψε μια ανοιχτή επιστολή, καλώντας τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο που θα έχει για όλους, η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ενώ κάνει έκκληση για την προστασία των γυναικών και του πολιτισμού της χώρας.

Η επιστολή της Καρίμι εστάλη σε διεθνείς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και δημοσιεύτηκε με διάφορες μορφές στον λογαριασμό της στο Facebook. Την Κυριακή, η κατάληψη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φάνηκε να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς αναφέρθηκε ότι μαχητές εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπούλ, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να φύγει.

Σε ένα άλλο βίντεο στο Facebook, η Καρίμι λέει: «Σας χαιρετώ, οι Ταλιμπάν έφτασαν στην πόλη. Φεύγουμε». Στο βίντεο εμφανίζεται να τρέχει και να παροτρύνει και άλλους να φύγουν όσο ακόμα μπορούν.

Οι Ταλιμπάν έχουν λάβει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της χώρας σε λίγες μόνο εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους. Πρόκειται για ένα ακραίο, συντηρητικό κίνημα, που επιθυμεί να επαναφέρει τον αναχρονιστικό και βίαιο νόμο της Σαρία ξανά σε ισχύ.

Οι ανθρωπιστικές δυνάμεις της χώρας λοιπόν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα.