Τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί ραγδαία και πολλά νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ το Ηράκλειο από χθες, Τετάρτη, έχει τεθεί σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις ακόμη περιοχές «φλερτάρουν» με έκτακτα μέτρα, λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας, με τους ειδικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι η Ρόδος, η Νάξος, η Ευρυτανία και η Πιερία.

Τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη θετικότητα στις περιοχές αυτές, έβαζαν τη Ρόδο και τη Νάξο στο «κόκκινο», καθώς έχουν ξεπεράσει το όριο συναγερμού με 3,57% και 5,32% αντίστοιχα στα ποσοστά θετικότητας.

Οι αποφάσεις για το αν θα επιβληθεί «μίνι» lockdown στις συγκεκριμένες τέσσερις περιοχές αναμένεται να ληφθούν αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν στο Ηράκλειο από χθες, αλλά και σε Χανιά και Ζάκυνθο, που τέθηκαν σε καθεστώς τοπικού lockdown από τις 5 Αυγούστου, είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Παγώνη: Ανησυχία εν όψει 15Αύγουστου – Έκκληση για εμβολιασμό

Αν και θεωρεί αναμενόμενη εξέλιξη την εκτίναξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνει ότι υπάρχει ανησυχία για τον 15Αύγουστο, καθώς αυξάνονται οι αφίξεις στα νησιά – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα «έκρηξη» της πανδημίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι οι εμβολιασμοί καταγράφουν κάμψη και απηύθυνε έκκληση να ενταθούν. Η ίδια θεωρεί «άπιαστο όνειρο» τη δημιουργία τείχους ανοσίας της τάξης του 80% έως το τέλος καλοκαιριού.

«Τις τελευταίες ημέρες και βάσει των σχεδίων που προϋπήρχαν από τους επιδημιολόγους, αναμέναμε από τις 15 Αυγούστου και μετά μια αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ήταν σταδιακή και ελπίζουμε να μη φτάσουμε τα κρούσματα που έδειχναν οι μελέτες, γιατί θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας. Αν σταματήσουμε σε αυτά τα επίπεδα, των 4.000-5.000 κρουσμάτων, θα είναι καλά και θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι ακόμα δεν υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ, καθώς οι επιπλοκές από τους ασθενείς που βρίσκονται στις απλές κλίνες Covid δεν έχουν ξεκινήσει.

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή καθώς, όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες, οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ, λόγω του καύσωνα, των διακοπών και των πυρκαγιών.

«Κάνω έκκληση, όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές, να πάει να εμβολιαστεί», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι το πλάνο για τείχος ανοσίας γύρω στο 80% στο τέλος Αυγούστου «θα μείνει όνειρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να το φτάσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παγώνη επεσήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο πρέπει να τρέξουμε για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, καθώς «δεν υπάρχει άλλη σωτηρία».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τον 15Αυγουστο, δεδομένου ότι τότε θα φύγουν και οι τελευταίοι για διακοπές.

«Καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει στα νησιά, ήδη υπάρχει συνωστισμός στα σοκάκια, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη, η οποία έρχεται δεύτερη μετά την Αθήνα, ενώ μας ανησυχούν και τα άλλα νησιά», υπογράμμισε.

Τέλος, ανέφερε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται το εμβόλιο. «Μπορεί και οι εμβολιασμένοι να αρρωσταίνουν, αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ απλά και δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που νοσηλεύονται και φτάνουν στις ΜΕΘ», κατέληξε.

Τζανάκης: Η Κρήτη έχει τόσα πολλά κρούσματα που ποτέ άλλοτε δεν είχε

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA , ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο.

«Το Ηράκλειο, η Κρήτη έχει τόσα πολλά κρούσματα που ποτέ άλλοτε δεν είχε. Σε αυτό το κύμα, το Ηράκλειο έχει σπάσει τρεις φορές διαδοχικά το ανώτατο όριο. Είχαμε την πρόβλεψη ότι ίσως φτάσαμε κοντά στα 300 στο Ηράκλειο, αλλά ήταν η χειρότερη πρόβλεψη που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Μάλιστα, μας έδωσε μια ελπίδα το περασμένο δεκαήμερο, μια μικρή ύφεση που είχαμε, που έδειχνε ικανή να σταματήσει την πανδημία σε αυτό το επίπεδο, πλην όμως φαίνεται ότι η ύφεση αυτή ήταν το εφαλτήριο για μια μεγαλύτερη αύξηση. Ελπίζω το lockdown να λειτουργήσει, ώστε να βάλουμε μυαλό, να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε σωστά», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως υπάρχουν πολλά άτομα που δίνουν το «παρών» σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν τηρούν τα μέτρα ή είναι θετικοί και παρόλα αυτά συγχρωτίζονται με άλλους πολίτες.

«Προτρέπω τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. Έχουμε το φαινόμενο αρκετοί ιερείς να παρακούν την Ιερά Σύνοδο και να δημιουργούν συνθήκες υπερμεταδοτικές στις εκκλησίες και στις θρησκευτικές τελετές. Ιερείς που δεν έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει κίνδυνος για τους εαυτούς τους και το ποίμνιό τους, πολλές φορές, καταπατούν οι ίδιοι τα μέτρα αυτοπροστασίας και δημιουργούν συνθήκες, στους ναούς και γύρω από τους ναούς, υπερμετάδοσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.