Το φθινόπωρο αναμένεται να κριθεί η αξιοπιστία του κυβερνητικού σχεδιασμού ως προς τις δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων. Μετά τις διαρκείς παρατάσεις ο δρόμος παραμένει με «αγκάθια», τόσο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά και για τη ΛΑΡΚΟ.

Το πρώτο «στοίχημα» αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τη δικαστική διένεξη με τη λιπασματοβιομηχανία ELFE να έχει στοιχειώσει τον διαγωνισμό. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει την παγίδα τού «αλλιώς δεν γίνεται» και εξετάζει εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο αφορά τον διαχωρισμό της «προίκας» της ΔΕΠΑ Εμπορίας και την πώληση των… ασημικών που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του λιανεμπορίου, δηλαδή της πρώην ΕΠΑ Αττικής, μιας εταιρείας με πλούσιο πελατολόγιο. Ωστόσο, στο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για το λείψανο της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα απομείνει.

Εναλλακτικά έχει προταθεί είσοδος στο χρηματιστήριο ενός ποσοστού από το 65% που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία.

Ομως ο χρόνος τρέχει καθώς η αναστολή της φάσης υποβολής δεσμευτικών προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου και πρέπει να ενημερωθούν οι επενδυτές για το μέλλον του διαγωνισμού, αλλά και τα ΕΛΠΕ που διαθέτουν το 35% της ΔΕΠΑ και έχουν αποφασίσει ότι εάν δεν αποκτήσουν το σύνολο της εταιρείας θα πωλήσουν το μερίδιό τους. Για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενδιαφέρονται όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας.

Στο μέτωπο της ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τις Italgas και EP Investment Advisors το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αξιολόγηση των νομιμοποιητικών εγγράφων ενώ από Σεπτέμβριο θα ανοίξει τις οικονομικές προσφορές.

«Δίδυμος διαγωνισμός»

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έχει δοθεί και για τους «δίδυμους» διαγωνισμούς της ΛΑΡΚΟ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σταλούν στους επενδυτές – από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικό Διαχειριστή – τα χρονοδιαγράμματα για τις δεσμευτικές προσφορές. Ωστόσο, παραμένουν εκκρεμότητες που θέτουν τροχοπέδη στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ειδική Διαχείριση που έληγε στα μέσα Ιουλίου πήρε παράταση έως τις 7 Οκτωβρίου.

Κατ’ αρχάς, εκκρεμεί η προώθηση τροπολογίας από το υπουργείο Ενέργειας που θα δίνει χρόνο στον νέο επενδυτή να προσαρμοστεί στους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των περιβαλλοντικών όρων, όπως και το κόστος του ρεύματος μονοπωλούν τις ερωτήσεις που πέφτουν βροχή από τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι μελέτησαν τα δεδομένα του Virtual Data Room και έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και των μεταλλείων.

Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατεβαίνει σε συνεργασία με την AD Holdings), οι Trafigura και Commodity & Mining Insight Irland, η Μυτιληναίος, ενώ σε χαμηλότερους τόνους κινούνται οι Solway και Thatisa.

Αναμένονται συμπράξεις για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ οι δεσμευτικές προσφορές των εννέα επενδυτικών σχημάτων αναμένονται στις 4 Σεπτεμβρίου. Από τη ΔΕΗ έχει εγκριθεί το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης για τη μεταφορά των παγίων του δικτύου διανομής στον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή του τιμήματος από τον επενδυτή. Η αποτίμηση από την Grant Thornton τα υπολογίζει περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες της επιχείρησης, θεωρείται πιθανό οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε συμπράξεις, υποβάλλοντας από κοινού δεσμευτικές προσφορές.