Στον πλέον κρίσιμο μήνα του καλοκαιριού εισέρχεται η κυβέρνηση. Οι εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα δεν δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας και παραπέμπουν σε «δύσκολες αποφάσεις» το φθινόπωρο, ενώ η εμφανής ανάγκη επανεκκίνησης της κυβερνητικής μηχανής αναζωπυρώνει και πάλι τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

 

Ομιχλώδες τοπίο στον τουρισμό

Ενδεικτικές του «ρευστού τοπίου» του Αυγούστου είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Μεγάρου Μαξίμου. Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη επιχείρησε, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την ανησυχία η οποία είναι έντονη στους κορυφαίους προορισμούς της χώρας, να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας τονίζοντας ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο 60% της κίνησης του 2019, συνεπώς ο στόχος να κλείσει η τουριστική περίοδος στο 50% εκείνης της χρονιάς είναι εφικτός. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης απέφυγε οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό απολογισμό.

Η επιδημιολογική εικόνα νησιών που προσελκύουν τον κύριο όγκο των επισκεπτών παραμένει προβληματική. Η Μύκονος και η Ιος είναι ένα βήμα πριν από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Οι Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος και Κρήτη βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Τα πάντα κινούνται πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί και η Γερμανία, όπως έκανε και με άλλες χώρες, επιβάλλει το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν «καταστάσεις ανεπιθύμητες». Σε κάθε περίπτωση και εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιδεινωθεί, είναι πιθανό η περίοδος να κλείσει σε επίπεδα πολύ πιο πάνω από ό,τι το 2020, αλλά κάτω από αυτά της κυβερνητικής αισιοδοξίας.

Σε ρηχά νερά ο εμβολιασμός

Πολλά θα κριθούν από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος το οποίο, παρά τα κίνητρα, εξακολουθεί να εξελίσσεται με ρυθμούς κατώτερους από τις προσδοκίες, δυσκολεύοντας τον στόχο για τη δημιουργία του απαραίτητου προστατευτικού τείχους. Η καλοκαιρινή έξοδος έχει ερημώσει τα εμβολιαστικά κέντρα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εικόνα μπορεί να ανατραπεί. Αυτή τη στιγμή είναι εμβολιασμένο το 65% του ενήλικου πληθυσμού, στο σύνολο όμως το ποσοστό παραμένει κάτω από το 50%, μακριά από τον στόχο του 70%-75% που είχε τεθεί.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει, προς το παρόν, διατεθειμένη να σφίξει και άλλο τα λουριά της υποχρεωτικότητας. Φάνηκε αυτό από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην την επεκτείνει στους εκπαιδευτικούς, παρότι το όλο ζήτημα απασχόλησε τις συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου. Η απόφαση να μην υποχρεωθούν σε εμβολιασμό οι 40.000 εκπαιδευτικοί που υπολογίζεται ότι τον αποφεύγουν και το ρίσκο που συνεπάγεται αντισταθμίστηκαν με την υποχρέωση διενέργειας δύο διαγνωστικών τεστ την  εβδομάδα και ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων. Καθηγητές και δάσκαλοι που δεν θα παρουσιάζουν βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου δεν θα έχουν πρόσβαση στις σχολικές μονάδες, θα τους επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων και περικοπή μισθού.

Κάλυψη των κενών με αναπληρωτές

Για την κάλυψη των κενών θα προσλαμβάνονται αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις, οι οποίες θα μπορούν να ανανεωθούν για τρεις ακόμα μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Αν εκτιμηθεί ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει έκρηξη των κρουσμάτων, η οποία θα ασκήσει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τότε, όπως λέγεται, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να την επεκτείνει και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της θωράκισης του πληθυσμού από το νέο κύμα της πανδημίας έχει συζητηθεί και όπως όλα δείχνουν προκρίνεται η οδός του… τρίτου «τσιμπήματος» την οποία επιλέγουν χώρες όπως η Βρετανία και το Ισραήλ. Η τρίτη δόση του εμβολίου θα αφορά τις ευπαθείς ομάδες, τις ηλικίες πάνω από 50 ή 60 ετών αλλά, κατά πληροφορίες, και τους υγειονομικούς, οι οποίοι ήταν από τις πρώτες ομάδες που εμβολιάστηκαν.

Οχι σε οριζόντιο lockdown

Σε ό,τι αφορά το σκηνικό του φθινοπώρου, η κυβέρνηση παραμένει απαρέγκλιτα στη γραμμή της αποφυγής οριζόντιων μέτρων, ενός lockdown που θα αφορά τους πάντες. Και αυτό γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους πολίτες που έσπευσαν να εμβολιαστούν θεωρώντας ότι θα αποκτούσαν το διαβατήριο επιστροφής στην κανονικότητα.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να εμφανιστεί ανακόλουθο με τα όσα έχει υποσχεθεί, και μάλιστα με ένα τμήμα της κοινωνίας που, εκτός των άλλων, αποτελεί και τη μεγάλη δεξαμενή ψήφων. Προτιμά, και αυτός είναι ο προσανατολισμός που υπάρχει, να ανοίξει μέτωπο με τους ανεμβολίαστους από τους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν προσδοκά εκλογική στήριξη.

«Παίζουν με τις ζωές των άλλων»

Ενδεικτική της πρόθεσης να ακολουθηθεί «σκληρή γραμμή» απέναντι σε όσους αποφεύγουν τον εμβολιασμό είναι η δήλωση του Νίκου Χαρδαλιά ότι οι ανεμβολίαστοι δεν παίζουν μόνο με τη ζωή τους, αλλά και με τις ζωές των άλλων.  Δεν ήταν επίσης λίγοι όσοι πρόσεξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να σταματήσει να… πατάει σε δύο βάρκες, σε αυτή των ανεμβολίαστων και αυτή των εμβολιασμένων. Ο Πρωθυπουργός, όπως λέγεται, έχει πάρει τις αποφάσεις του. Ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους θα σφίξει και άλλο. Θεωρείται βέβαιο ότι από το φθινόπωρο στους κλειστούς χώρους (ψυχαγωγία, εστίαση) θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι, ενώ οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με περιορισμούς και στα εμπορικά καταστήματα.

Οχι σε ανασχηματισμό έως τη ΔΕΘ, μεταδίδει το Μαξίμου

Το σκηνικό που θα διαμορφωθεί τον Αύγουστο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το αν, όπως λέγεται, επισπευσθούν οι αποφάσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Πρωθυπουργός έχει πει σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης στις αρχές του επόμενου έτους. Το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι τα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρεί σε αναδόμηση της κυβέρνησης στο τέλος Αυγούστου και πάντως πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ είναι ανυπόστατα. Ωστόσο ο προβληματισμός για το κατά πόσον το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα μπορεί να αντέξει, χωρίς αλλαγές, τους επόμενους πέντε μήνες γίνεται ολοένα και πιο έντονος.

Σχέδιο 77 δισ. με το βλέμμα στις κάλπες του 2023

«Εχουμε στη διάθεσή μας 77 δισ. ευρώ για την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έγκριση του «ΕΣΠΑ 2021-2027» δείχνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τον ορίζοντα των επόμενων εθνικών εκλογών. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέλει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνει σε ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι έχει βάλει τη χώρα σε τροχιά μιας διαφορετικής ανάπτυξης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχουν εμφανιστεί απτά σημάδια της αξιοποίησης των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω αναπτυξιακών έργων που θα δώσουν το νέο στίγμα της ελληνικής οικονομίας. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες όταν θα έχει τη μορφή ενός εργοταξίου που θα παραπέμπει σε βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής. Αναλυτικό ρεπορτάζ για το ΕΣΠΑ στις σελίδες Β4-5