Παρά τις υψηλές αρχικά επιδόσεις τους, οι ΗΠΑ μόλις που έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν πλήρως τον μισό πληθυσμό τους. Και τώρα, που τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει ανάγκη για επαναφορά των μέτρων που λάμβαναν οι πολίτες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πανδημικών κυμάτων.

Η περίπτωση των ΗΠΑ, φυσικά, μπορεί να δώσει πολύτιμα μαθήματα και στη δική μας χώρα, όπου μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εξακολουθεί να αρνείται το σωτήριο «τσίμπημα».

«Για να το θέσω εντελώς ευθέως: Αυτή τη στιγμή, αν είσαι στις ΗΠΑ και είσαι ανεμβολίαστος, δεν πρέπει να μπεις σε μπαρ και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρέπει να φας σε εστιατόρια. Διατρέχεις μεγάλο κίνδυνο να μολυνθείς», δηλώνει στο CNN ο ιατρικός αναλυτής Δρ. Τζόναθαν Ράινερ, καθηγητής ιατρικής και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Σε 48 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ τα νέα κρούσματα παρουσίασαν ρυθμό αύξησης της τάξης του 10% και άνω στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ενώ σε 34 από τις πολιτείες αυτές ο ρυθμός αύξησης ξεπέρασε το 50%.

Καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και πάλι με ασθενείς κοροναϊού, οι γιατροί της Αλαμπάμα, του Μισισίπι, της Φλόριντα και του Μιζούρι προειδοποιούν πως αυτή τη φορά οι άνθρωποι που περιθάλπουν είναι νεότεροι σε ηλικία.

Παρά την ενθάρρυνση πολλών αξιωματούχων και τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι τα εμβόλια αποτελούν την καλύτερη προστασία απέναντι στον ιό, μόλις το 49,1% του αμερικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αν οι αριθμοί των ανεμβολίαστων παραμείνουν υψηλοί, προειδοποιεί ο Ράινερ, οι ΗΠΑ θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις δύο επιλογές για να ελέγξουν την εξάπλωση: Να κλείσουν ξανά τις επιχειρήσεις – μια κίνηση που σίγουρα δεν θα αποδειχθεί δημοφιλής – ή να επαναφέρουν τη χρήση μάσκας.

«Ο μόνος τρόπος να αναγκάσεις τους ανεμβολίαστους να φορέσουν μάσκα, είναι ζητώντας από όλους να τη φορέσουν», εξηγεί ο Ράινερ.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση μάσκας, όπως και ο εμβολιασμός, μπορεί να καταστεί υποχρεωτική σε επίπεδο πολιτείας, ο καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, τονίζει στο CNN πως πιστεύει πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν πιο επιτυχής, αν οι πιέσεις προέρχονταν από τις τοπικές αρχές και από αξιόπιστους ηγέτες των επιμέρους κοινοτήτων.

Όσον αφορά εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί προσωπική επιλογή, ο Σάφνερ υποστηρίζει πως δεν έχουν ακριβώς δίκιο.

«Είναι λίγο σαν να περνάς ένα κόκκινο φανάρι. Ναι, δική σου απόφαση είναι, εσένα βάζει σε κίνδυνο, αλλά όχι μόνο εσένα», τονίζει.

Ένας από τους λόγους που οι ειδικοί καλούν σε επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι η παραλλαγή Δέλτα, με την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που τη χαρακτηρίζει.

«Στην αρχή της πανδημίας το CDC είχε αναφέρει ότι το μόνο που χρειαζόταν για να κολλήσεις κοροναϊό, ήταν να συναντηθείς με κάποιον σε κλειστό χώρο για δεκαπέντε λεπτά ή περισσότερο, χωρίς να φοράτε μάσκα», εξηγεί η Δρ. Σελίν Γκούντερ, που υπηρέτησε στη μεταβατική συμβουλευτική επιτροπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον κοροναϊό, σε συνέντευξή της στο STAT που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. «Το αντίστοιχο για την παραλλαγή Δέλτα δεν είναι 15 λεπτά, είναι ένα δευτερόλεπτο».

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα για να προστατευτούν απέναντί της, ανέφερε η Γκούντερ που είναι ειδική στα λοιμώδη νοσήματα στην Ιατρική Σχολή Goodman του NYU.

Επιπλέον «κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να εξετάσουμε είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους όταν συναντιόμαστε με άτομα που δεν ανήκουν στο νοικοκυριό μας αλλά και η βελτίωση του εξαερισμού των σπιτιών μας. Και μόνο το άνοιγμα ενός παραθύρου μπορεί να βοηθήσει πολύ», σημείωσε.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να σκέφτονται πόσο μεγάλο είναι το ιικό φορτίο στον αέρα, αλλά και πόση ώρα ήρθαν σε επαφή με αυτό τον αέρα.

«Επομένως, αν είστε σε εσωτερικό χώρο, ο αέρας δεν κυκλοφορεί πολύ, εκτός αν ανοίγετε παράθυρα ή κάτι τέτοιο. Όταν είστε σε εξωτερικό χώρο, ο αέρας είναι αραιωμένος σχεδόν άπειρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι γενικώς χαμηλός», συμπλήρωσε.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ πάντως απειλεί να βγει εκτός ελέγχου, με το Σαν Ντιέγκο και το Λος Άντζελες να καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων τους από τον Φεβρουάριο και μετά. Στην κομητεία του Λος Άντζελες, ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπέρασε τους 700 την Κυριακή, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο.

Η πολιτεία της Φλόριντα κατέγραφε καθημερινά κατά μέσο όρο 10.452 κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με δυο εβδομάδες νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην έκρηξη των κρουσμάτων – όμως εκμεταλλεύεται και τα μεγάλα ποσοστά του ανεμβολίαστου πληθυσμού.