«Φοβίζει» ο Αύγουστος τους ανθρώπους του τουρισμού που ανησυχούν για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις αποφάσεις για τυχόν νέα απαγορευτικά μέτρα σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως συνέβη στη Μύκονο.

Μπορεί οι περιορισμοί στη Μύκονο να μην προκαλέσουν τελικά μεγάλες απώλειες, καθώς παρά τις πρόσκαιρες ακυρώσεις, η ζήτηση που καταγράφεται για το νησί παραμένει υψηλή, όμως δημιουργούν γενικότερη ανησυχία για την εικόνα του τουρισμού. Ταυτόχρονα, εγείρουν ερωτήματα για το εάν θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές (με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα»), όπου τον Αύγουστο αναμένουν μεγάλο όγκο τουριστικών αφίξεων.

Φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, οι κρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας βαίνουν αυξανόμενες, καθώς εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από τους ξένους για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ από τις αρχές Αυγούστου στο «παιχνίδι» αναμένεται να μπει δυναμικά και η Βρετανία, λόγω της άρσης των περιορισμών.

Οι αφίξεις ξεπερνούν  τα 2,3 εκατ.

Ηδη οι έως τώρα αφίξεις ξεπερνούν τα 2,3 εκατ. τουρίστες, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν μόλις 600.000. Πρόκειται για διαπίστωση που αν δεν διαταραχτεί βίαια το επόμενο διάστημα και εφόσον οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος «κρατήσουν» τουριστικά, μπορούν να σώσουν μια χρονιά που φαινόταν χαμένη.

«Η φετινή τουριστική σεζόν, όπως και η περυσινή, δεν ορίζεται με αμιγώς τουριστικούς όρους. Το 2021 είναι μια χρονιά, η οποία – όπως και πέρυσι – ορίζεται από τους λοιμωξιολόγους και όχι από τους τουριστικούς επιχειρηματίες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και προσθέτει: «Η χρονιά συνεχίζει να έχει εκπλήξεις, συνεχίζει να έχει ανατροπές. Η χώρα δεν βρίσκεται ακόμα σε κακή επιδημιολογική κατάσταση. Ομως, είναι πολύ σημαντικό να ανακοπεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αφενός έναν Αύγουστο που θα αφήσει κάποια σημάδια βιωσιμότητας στον κλάδο και αφετέρου να προετοιμάσουμε ένα φθινόπωρο το οποίο προμηνύεται πολύ δύσκολο για όλα τα ξενοδοχεία».

 

Το «σύνδρομο»  της Μυκόνου

Η  ανησυχία των επιχειρηματιών του τουρισμού είναι μεγάλη, καθώς δίνουν αγώνα επιβίωσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. «Το παράδειγμα της Μυκόνου δείχνει ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε σε δεύτερη σεζόν COVID. Οπου δεν τηρούνται τα μέτρα, κινδυνεύει η τοπική οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γρηγόρης Τάσιος.

«Δυστυχώς, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν την εξέλιξη και της φετινής σεζόν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Προς το παρόν, η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2020. Ωστόσο, η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, που μας δείχνει ξεκάθαρα πως εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

Τουλάχιστον 50%  της κίνησης του 2019

Σε ό,τι αφορά τις ακυρώσεις στη Μύκονο, ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρει ότι προέρχονται τόσο από  Ελληνες όσο και από ξένους. Και όλα αυτά, την ώρα που οι αφίξεις τον Ιούνιο κινήθηκαν στο 40% αυτών του 2019, ενώ τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50% της κίνησης του 2019.

Συγκριτικά με το 2020, τον φετινό Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση των αφίξεων κατά 246,2%, ενώ τον Μάιο η αύξηση επιβατικής κίνησης ήταν 589,7%. Σε απόλυτους αριθμούς, τον περασμένο Ιούνιο διακινήθηκαν 1.092.737 επιβάτες, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαν διακινηθεί 315.000. Επίσης, τον Μάιο οι ξένοι επισκέπτες ανήλθαν σε περίπου 580.000 επιβάτες, έναντι μόλις 84.000 τον Μάιο του 2020.

Ανοίγουν  οι μεγάλες αγορές

Η σημαντική άνοδος που καταγράφεται στο τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 οφείλεται στην άρση της καραντίνας και στο γεγονός ότι σταδιακά ανοίγουν οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού για τη χώρα μας. Βρετανοί, Γερμανοί, Ρώσοι, Πολωνοί και Γάλλοι προτιμούν να περάσουν στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της κίνησης του Ιουλίου, η εικόνα που επικρατεί είναι θετική, καθώς αναμένεται να αγγίξει το 50% της κίνησης του 2019, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ίσως φτάσει ακόμα και στο 70%, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο στο μέτωπο της πανδημίας! Οι παράγοντες του τουρισμού φοβούνται τα «περιστατικά τύπου Μυκόνου», καθώς πέραν του προορισμού, ο αρνητικός αντίκτυπος αντανακλά σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στη Μύκονο, ο πρόεδρος της ΠΟΞ υπογραμμίζει επιπλέον ότι «κατέρρευσε ο μύθος των Covid free προορισμών». Το πιο τουριστικό νησί της χώρας, λέει ο κ. Τάσιος, «μπήκε σε καραντίνα, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές μονάδες να δέχονται βροχή από ακυρώσεις». Αυτό, οδήγησε σε αναδίπλωση την κυβέρνηση, που αποφάσισε να επαναφέρει το νησί στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Γιατί αισιοδοξεί ο υπουργός Τουρισμού

Για τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, «δεν υπάρχουν ακυρώσεις στη Μύκονο και αν υπάρχουν, δεν ξεπερνούν το 1%», με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος για την εξέλιξη της εφετινής τουριστικής περιόδου. Oπως επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης, η αισιοδοξία του δεν βασίζεται μόνο σε εκτιμήσεις. «Eχουμε πια διανύσει ένα μέρος του καλοκαιριού και οι αφίξεις είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι. Ο φετινός Ιούνιος ήταν 40%-50% πάνω σε αφίξεις σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος μήνας ανοίγματος. Η πρώτη χώρα σε αφίξεις είναι η Γερμανία, ενώ φέτος έχουμε και μια έκπληξη, την Πολωνία, η οποία είναι μεν τρίτη, αλλά πολύ κοντά στη δεύτερη Γαλλία».

Οι εφετινές αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των ξενοδόχων, είναι τέσσερις φορές περισσότερες από τις αντίστοιχες περυσινές. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο μέτωπο των εισπράξεων, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία πως και τα έσοδα θα κινηθούν αρκετά υψηλότερα εφέτος.

Ο εφετινός Ιούνιος είχε μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας 45%, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα δεν ξεπερνούσε το 20%. Τον τρέχοντα Ιούλιο η μέση πληρότητα βρίσκεται μεταξύ 55% και 65%, ανάλογα με τον προορισμό, ενώ εφέτος όλα τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά, σε αντίθεση με πέρυσι που δεν άνοιξαν καθόλου περίπου 3.000 μονάδες.
Πάντως, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, φέτος όλα θα κριθούν από το εάν η σεζόν θα μείνει «ζωντανή» τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αυτό, τονίζουν, θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη τη διαφορά από πέρυσι, όπου στα τέλη Αυγούστου μπήκε «stop» στον τουρισμό, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και της αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.