Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επανέλαβε την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μετά το σάλο που προκλήθηκε όταν κολυμβητές και κολυμβήτριες εμφανίστηκαν στις απονομές μεταλλίων, χωρίς μάσκα.

Κανένα μέτρο που να έχει σχέση με την χαλάρωση στη χρήση της μάσκας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα εφαρμοστεί, ενημέρωσε σχετικά η ΔΟΕ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Ανταμς, υπογράμμισε ότι οι μάσκες είναι «απαραίτητες» στις τελετές απονομής μεταλλίων και δεν υπάρχουν σκέψεις για να χαλαρώσει αυτό το μέτρο.

«Δεν είναι όμορφο να την φοράς. Είναι όμως απαραίτητο», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με αρκετούς αθλητές της κολύμβησης, που έβγαλαν τις μάσκες τους κατά τη διάρκεια των τελετών απονομής μεταλλίων και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους, κατά παράβαση των κανόνων κατά της COVID-19.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους Ολυμπιακούς χώρους, τόσο εντός όσο και εκτός, για όλους τους αθλητές, τους προπονητές και τα ΜΜΕ, ως μέρος των αυστηρών μέτρων των διοργανωτών.

Ο αμερικανός Τσέις Κάλιζ έβγαλε τη μάσκα του στο βάθρο των νικητών, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα 400μ. μεικτής ατομικής ανδρών, αγκαλιάζοντας τον συμπατριώτη του, Τζέι Λίδερλαντ, ο οποίος με 4:10.28 πήρε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο.

Το ίδιο έκανε και ο Αυστραλός Μπρέντον Σμιθ, ο οποίος πήρε το χάλκινο.

Ακολούθησαν οι 12 αθλήτριες από την Αυστραλία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο βάθρο για την τελετή στα 4X100 ελεύθερου των γυναικών, οι οποίες δεν φορούσαν μάσκες και αγκαλιάζονταν.

«Δεν υπάρχει χαλάρωση και ζητούμε από όλους να υπακούσουν στους κανόνες», δήλωσε  χαρακτηριστικά ο Ανταμς.

Στο μεταξύ, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, ενημέρωσαν την Κυριακή για 10 νέα κρούσματα Covid-19, οπότε αυτά που συνδέονται άμεσα με τη διοργάνωση έφτασαν στον συνολικό αριθμό των 132. Την ίδια ώρα, σε όλο το Τόκιο, ανακοινώθηκαν 1.400 κρούσματα.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί θετικός στην Covid-19 o προπονητής κωπηλασίας της Ολλανδίας, Γιόσι Φερντονκσότ, ο οποίος μπήκε σε 10ήμερη καραντίνα, ενώ λίγο αργότερα, ο αμερικανός αθλητής του γκολφ, Μπράισον ΝτεΤσαμπό, διαγνώστηκε θετικός πριν από την αναχώρησή του για το Τόκιο και θα αντικατασταθεί στην ομάδα γκολφ ανδρών των ΗΠΑ από τον Πάτρικ Ριντ.