Δεν έχουν τέλος οι εκκλήσεις των ειδικών προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς όπως όλα δείχνουν η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο σαρωτική που θα μολύνει το μεγαλύτερο μέρος του ανεμβολίαστου πληθυσμού.
Αναλυτικά στοιχεία για τα ποσοστά μόλυνσης και νοσηλείας των ανεμβολίαστων κρουσμάτων έδωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
Όπως είπε, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους, δηλαδή ποσοστό 35-40% και από αυτούς το 10%-15% θα πάει στο νοσοκομείο και ένα 5% δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει.
Πέρα όμως από το γεγονός πως οι ανεμβολίαστοι είναι εντελώς απροστάτευτοι και «γυμνοί» στη μάχη απέναντι στον ιό, εμποδίζουν το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας.
Πάνω από 3 εκατ. ανεμβολίαστοι «άοπλοι» μπροστά στη μετάλλαξη
Σύμφωνα με δεδομένα έρευνας της Pulse σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, 3.138.000 ενήλικοι πολίτες δεν έχουν ακόμη κλείσει το ραντεβού τους, την ώρα που δίνεται μάχη για να χτιστεί τείχος ανοσίας.
Την ώρα μάλιστα που το τείχος ανοσίας υπολογιζόταν πως θα χτιστεί το φθινόπωρο, ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης τόνισε πως όλα δείχνουν ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
Επίσης τα στοιχεία που δείχνουν πως οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που εν τέλει καταλήγουν στα νοσοκομεία είναι αδιάσειστα.
«Αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα», δήλωσε στην ΕΡΤ σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Σε άλλες δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, με τον καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο, σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται στους ανθρώπους που χρειάζεται να νοσηλευτούν ημερησίως είναι της τάξης του 25%.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, τονίζει πως πλέον έχει φτάσει πάνω από το 1,5 ο δείκτης μεταξύ νέων εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό και εξιτηρίων.
Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά στα νοσοκομεία γίνεται μία εξαγωγή για σχεδόν τρεις εισαγωγές ασθενών.
Πιθανό να φτάσουμε και τις 300 εισαγωγές την ημέρα τον Αύγουστο
Ο κ. Τζανάκης, επικαλούμενος τα συμπεράσματα από τα μοντέλα που χρησιμοποιεί και τα οποία εκτιμούν την εξέλιξη της πανδημίας, βλέπει σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τις 300 καθημερινά το διάστημα μεταξύ τέλους Ιουλίου και αρχές Αυγούστου. Μάλιστα, προσδιορίζει το πικ του παρόντος κρούσματος της πανδημίας στη χώρα το διάστημα μεταξύ 15–20 Αυγούστου.
Έκτακτα μέτρα αν φτάσουμε τις 500 εισαγωγές
Ωστόσο, όπως ανέφερε το πρωί της Κυριακής στο OPEN, ο κ. Τζανάκης, «αν φτάσουμε τις 500 εισαγωγές τότε θα είναι δύσκολα και από την πίεση αυτή θα προκύψουν έκτακτα μέτρα».
Ο καθηγητής ανέφερε ότι ως τώρα οι πάσχοντες κάτω των 50 ετών και ανακύπτουν γρήγορα, με μικρό χρόνο νοσηλείας, ωστόσο όπως σημείωσε υπάρχει ανησυχία μετά την επιστροφή των νέων από διακοπές καθώς θα μεταδόσουν πιθανότατα τον ιό σε υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Ο κ. Τζανάκης δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για την ανοδική πορεία των διασωληνώσεων από το Σάββατο.
Ο εμβολιασμός κατεβάζει τον κίνδυνο θανάτου 100 φορές
Για την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα μίλησε στο OPEΝ και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη μίλησε ο Γιώργος Παυλάκης γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ αναφέροντας ότι είμαστε στο κέντρο της νέας μετάλλαξης Δέλτα η οποία θα επεκταθεί σε όλη την κοινωνία, κάτι το οποίο θα σημάνει και περισσότερα κρούσματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουν να κολλήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι, ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να νοσήσουν, αλλά κολλάνε δυσκολότερα και νοσούν ηπιότερα, στέλνοντας μήνυμα για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πολίτες, καθώς όπως ανέφερε ο γιατρός, ο εμβολιασμός κατεβάζει τον κίνδυνο θανάτου 100 φορές.
Ο Γιώργος Παυλάκης εξήγησε ότι ο συνωστισμός είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφεύγουμε καθώς η μετάλλαξη Δέλτα κολλάει πανεύκολα σε εξωτερικούς χώρους συνιστώντας στους πολίτες να αποφύγουν πολυσύχναστα μέρη, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα είναι οι γάμοι, συναυλίες, πανηγύρια. Να τα ξεχάσουμε για φέτος».
Ο διακεκριμένος ερευνητής, εκτίμησε ότι θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και όταν ο ιος περάσει από τους νέους στους μεγαλύτερους, θα υπάρξει άνοδος σε νοσήσεις και διασωληνώσεις. «Φοβάμαι περισσότερο από όλα το τσουνάμι, τις μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία«, ανέφερε ο κ. Παυλάκης.
Παράλληλα εκτίμησε ότι για κάποιους εμβολιασμένους θα χρειαστεί και τρίτη δόση σε περίπτωση που δεν έχουν αναπτύξει καλή ανοσία ενώ προέκρινε και την φαρμακευτική αγωγή ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, λέγοντας: «Χρειάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλα τα επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με πολλούς, όπως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να το επιβάλλει τώρα πριν είναι αργά. Γιατί το Σεπτέμβρη θα είναι αργά να πιάσουν τα εμβόλια. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με εμβολιασμούς και με μάσκες παντού!».
Ναι στον εμβολιασμό, όχι στα περιοριστικά μέτρα
Την ανάγκη εμβολιασμού για να περιοριστούν οι συνέπειες του τέταρτου κύματος της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα επισήμανε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μάλιστα στράφηκε εναντίον των αντιεμβολίαστους, για τους οποίους ανέφερε ότι πρέπει «να αναλαβουν ευθυνη επιλογής τους καθώς βγαίνουν απροστάτευτοι ενώ υπάρχει δυνατότητα προστασίας».
Αντίστοιχα για συναδέλφους του, αντιεμβολιαστές, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είπε μιλώντας στο OPEN ότι ο «δεν εκφράζεται από κάθε ανόητο» και έχει κινηθεί εναντίον τους αλλά είναι χρονοβόρα διαδικασία.
Επίσης, ο κ. Εξαδάκτυλος τάχθηκε κατά νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά υπέρ του εμβολιασμού.