Για σαφή αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία.

Όπως είπε, η κατανομή των κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου διαμορφώθηκε ως εξής:

  • 1190 στην Αττική.
  • 198 στην Θεσσαλίκη.
  • 153 στο Ηράκλειο Κρήτης.
  • 96 Ρέθυμνο.
  • 86 στη Μύκονο.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι μέσα σε δύο εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο 7ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την 1η Ιουλίου, είχαμε 442 νέα κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα 1031.

Επιπλέον, η διάμεση ηλικία είναι χαμηλή, στα 26 χρόνια, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, με το 80% των κρουσμάτων να εμφανίζονται σε άτομα μικρότερα των 39 ετών.

Προσέθεσε, πάντως, ότι ενώ αρχικά το νέο κύμα της πανδημίας αφορούσε σε νέους, σήμερα, βλέπουμε διασπορά του ιού σε όλη την κοινωνία.

«Τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να αφορούν στους νέους, αλλά υπάρχει διασπορά παντού», επανέλαβε ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει αυξητική τάση των κρουσμάτων στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.

Η κυρία Παπαευαγγέλλου προειδοποίησε ότι οι νέοι, όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους, μεταφέρουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό, φιλικό ή και εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ καταγράφονται σημαντικές συρροές κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, τόσο στον τουριστικό κλάδο, όσο και σε άλλους.

«Η μεγάλη διασπορά είναι δεδομένη και ο αριθμός υποεκτιμά τον αληθινό ενεργό αριθμό κρουσμάτων», επεσήμανε η καθηγήτρια.

Αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε αύξηση και των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων, δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, εξηγώντας ότι πολλοί συμπολίτες μας που κόλλησαν τον ιό, δεν ξέρουν πώς έγινε αυτό, αφού δεν είχαν στο στενό τους περιβάλλον κάποιο κρούσμα.

Ευτυχώς, τόνισε ωστόσο, δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε άτομα 65 ετών και άνω, αφού μόλις το 2,6% των νέων κρουσμάτων αφορά στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Καταγράφεται αύξηση, όμως, σε ενήλικες 55-64 ετών, οι οποίοι – υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου – έχουν ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψη κάτω από 70%.

Ο ιός είναι «πανέξυπνος»

Πολλοί αναρωτιούνται, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, πώς είναι δυνατόν να έχουμε αύξηση κρουσμάτων, παρά την ύπαρξη των εμβολίων και των μέτρων.

«Ο ιός είναι πανέξυπνος», τόνισε η καθηγήτρια, εξηγώντας ότι βρίσκει τον τρόπο να διασπείρεται, ειδικά μάλιστα με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα (ινδική).

Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται μόνο στο ότι ο ιός είναι «πανέξυπνος», αλλά και στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως και στη συμπεριφορά μας, προσέθεσε.

Τα θετικά νέα

Μειώνονται οι νοσηλευόμενοι και οι εισαγωγές, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, καθώς είχαμε 670 νέους νοσηλευόμενους και 537 νέες εισαγωγές.

Παράλληλα, ακριβώς επειδή οι ασθενείς έχουν μικρότερη ηλικία, το τελευταίο διάστημα, η νόσος είναι ηπιότερη σε αυτούς και η αποθεραπεία τους γίνεται στο σπίτι.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, ο αριθμός των ασθενών κοροναϊού, που χρήζουν διασωλήνωσης ή και χάνουν τη ζωή τους, μειώνεται καθημερινά.

Είναι στο χέρι μας: Εμβολιασμός και ατομική προστασία

Το μήνυμα είναι σαφές, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου: «Είναι απολύτως στο χέρι μας».

Με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αλλαγή της συμπεριφοράς μας.

Και τόνισε πως επείγει ο άμεσος εμβολιασμός όσων κινδυνεύουν, αυτών δηλαδή που είναι άνω των 50 ετών.

Και κυρίως, υπογράμμισε, οι νέοι να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές. Δεν θέλουμε να επιστρέψουν από το νησί και να μεταδώσουν τον ιό στην οικογένειά τους.

Επίσης, παραμένει πάντοτε σημαντικά η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όταν είμαστε εκτός σπιτιού.