Σημαντική μείωση στον κίνδυνο θανάτου των ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό και ταχύτερη έξοδο τους από το νοσοκομείο, διαπιστώνεται από τη χρήση της ρεμδεσιβίρης τόσο σε νεότερες μελέτες, όσο και στην καθημερινή πρακτική και την περίθαλψη ασθενών σε πραγματικές συνθήκες εν μέσω πανδημίας.

Μέχρι στιγμής σε τρεις νεότερες διεθνείς αναδρομικές μελέτες που περιέλαβαν συνολικά σχεδόν 100.000 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν λόγω COVID-19  το τελευταίο έτος, διαπιστώθηκε μείωση του κινδύνου θανάτου: σε μία από αυτές ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 23% σε ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη , ενώ σε άλλη μελέτη η μείωση του κινδύνου θανάτου έφθασε το 54% και παράλληλα επιταχύνθηκε ο χρόνος εξόδου από το νοσοκομείο. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο World Microbe Forum.

Τα ενθαρρυντικά αυτά δεδομένα είναι εμφανή καθημερινά και στα νοσοκομεία της χώρας μας, από την έναρξη χορήγησης του φαρμάκου ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2020 μέσω ΙΦΕΤ, όπου η ρεμδεσιβίρη βρίσκεται σε επάρκεια προκειμένου να χορηγείται άμεσα στους ασθενείς που επιβεβαιωμένα έχουν προσβληθεί από τον πανδημικό κορωνοϊό.

Στη χρήση της ρεμδεσιβίρης από την έναρξη της κυκλοφορίας της στη χώρα μας, αναφέρεται η επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας στη Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» Γαρυφαλλιά Πουλάκου, τονίζοντας τα οφέλη του φαρμάκου. «Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται όσο το δυνατόν νωρίτερα, από την αρχή των συμπτωμάτων της λοίμωξης», επισημαίνει η κ. Πουλάκου, «γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσει η αγωγή την ώρα που πολλαπλασιάζεται ακόμη ο ιός στον οργανισμό. Πρόκειται για ένα αντι –ιικό φάρμακο, οπότε πρέπει να προλάβει κανείς να το χορηγήσει μέχρι την έβδομη μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Έτσι, πετυχαίνουμε να το δώσουμε στην πρώτη φάση της νόσου, πριν ξεκινήσει η φλεγμονώδης απάντηση του οργανισμού που αποτελεί τη δεύτερη φάση της ασθένειας και εκεί χρειάζεται άλλη αγωγή.

Για τους ασθενείς όμως οι οποίοι παίρνουν τη ρεμδεσιβίρη έχουμε δει από την χρήση του φαρμάκου ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Υπάρχουν ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, καρδιοπάθειες κλπ, που παρά την ύπαρξη των νοσημάτων αυτών, έχουν καλή έκβαση και βραχύτερη νοσηλεία, σε σύγκριση με αντίστοιχους ασθενείς που δεν πήραν το φάρμακο, διότι νόσησαν την εποχή που το φάρμακο δεν ήταν διαθέσιμο.

Η χορήγηση γίνεται για πέντε ημέρες στη χώρα μας, ενώ μπορεί να επεκταθεί και μέχρι την έβδομη μέρα για κάποιους ασθενείς που χρειάζονται να μπουν σε υψηλή ροή οξυγόνου. Μέχρι στιγμής έχουμε δει τους ασθενείς που παίρνουν ρεμδεσιβίρη, να καταφέρνουν να πάρουν εξιτήριο 2-3 ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο, εξαιτίας της καλύτερης έκβασης της νοσηλείας τους».

Στη Β. Ελλάδα

Αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα διαπιστώνουν οι λοιμωξιολόγοι και στη Β. Ελλάδα, όπως επισημαίνει και ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λοιμωξιολόγος, Περικλής Παναγόπουλος.

Αναφερόμενος στο δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας στη Β. Ελλάδα και την Αθήνα, αντίστοιχα, ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε τη σημασία μείωσης του χρόνου νοσηλείας των ασθενών, προκειμένου να απελευθερώνονται κλίνες νοσηλείας από το σύστημα υγείας. Εξήγησε ότι φυσικά η ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο, σημαίνει ταχύτερη ίαση από τη λοίμωξη.

Χαρακτήρισε λοιπόν τη ρεμδεσιβίρη, ως ένα σημαντικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου, τόσο διότι βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα, «αλλά την ίδια στιγμή βοηθά και στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας κάτι που διαπιστώσαμε όλοι πόσο σημαντικό είναι στη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη αρχικά και στη συνέχεια και στην Αθήνα», είπε ο κ. Παναγόπουλος χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να χορηγηθεί το φάρμακο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη έναρξη των συμπτωμάτων, πριν ξεκινήσει η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού, οπότε εκεί χρειάζονται ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Εξήγησε ότι στην πρώτη φάση της νόσου έχουμε τον ιικό πολλαπλασιασμό, ο οποίος διαρκεί 7-10 ημέρες και μέχρι τότε έχει νόημα να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη, η οποία είναι αντι –ιικό φάρμακο. Στη δεύτερη φάση έχουμε την αντίδραση του οργανισμού στην προσβολή από τον ιό, τη λεγόμενη «καταιγίδα των κυττοκινών», και εδώ χρειάζονται τα ανοσοτροποιητικά.

Και ελληνική μελέτη

Ο κ. Παναγόπουλος, σημείωσε πως μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη πραγματοποιήθηκε και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, και τα δεδομένα της είναι υπό επεξεργασία σε συνεργασία με λοιμωξιολογικές κλινικές των πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα παρουσίασε ο κ. Παναγόπουλος πρόσφατα σε ελληνικό διαδικτυακό συνέδριο λοιμώξεων. Σύμφωνα με αυτά, η χρήση του φαρμάκου βελτιώνει την έκβαση της νόσου και μειώνει το χρόνο νοσηλείας, επιτρέποντας την απελευθέρωση κλινών νωρίτερα. Ταυτόχρονα προλαμβάνεται το δυσάρεστο ενδεχόμενο της διασωλήνωσης ή της χρήσης μονάδας εντατικής θεραπείας. Πρόκειται εξάλλου για το μοναδικό αντι-ιικό φάρμακο που διαθέτουμε.

Καταλήγοντας ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως το φάρμακο χορηγείται επί πενθήμερο και μοναδική εξαίρεση όπου μπορεί να επεκταθεί η χορήγησή του στις 10 ημέρες, είναι αν χρειαστεί αυξημένη ροή οξυγόνου ή διασωλήνωση στο πλαίσιο της εξελισσόμενης θεραπείας του.