Μία εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποίησε το Κίνημα Αλλαγής, όχι μόνο επειδή είχε ως θέμα την ποιότητα της Δημοκρατίας σήμερα, αλλά και επειδή μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Πανούσης – αν και είχε προηγηθεί στο πολιτικό του βιογραφικό το ΠΑΣΟΚ και μετά η ΔΗΜΑΡ – καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής του ιδίου κόμματος – παρότι αποχώρησε και ανεξαρτητοποιήθηκε, κάποια στιγμή – Κώστας Χρυσόγονος.
Πολλοί ερμήνευσαν την παρουσία των δύο ανδρών ως κίνηση διεύρυνσης του ΚΙΝΑΛ, μια διεύρυνση που αναμένεται να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.
Ως προς το αντικείμενο της εκδήλωσης, προβλήματα στην ποιότητα της Δημοκρατίας και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, με αφορμή την πανδημία και επιλογές της κυβέρνησης, διαπίστωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Στο χαιρετισμό της, με τον οποίο άνοιξε τη διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο «Η ποιότητα της Δημοκρατίας σήμερα», η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε πως «είναι πολλά που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας και ακόμη περισσότερα εκείνα που πρέπει να εμπεδωθούν στη συνείδηση των πολιτών. Δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά. Δεν υπάρχει πια καμία ανοχή στην αδιαφάνεια, στην έλλειψη λογοδοσίας, στα δίκτυα εξάρτησης, στις σκοτεινές διαδρομές ισχύος και χρήματος. Μόνη απάντηση, περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία. Δημοκρατία των πολλών και όχι των λίγων. Των πολιτών και όχι των κολλητών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρατήρησε ότι «υπάρχει πλήρης έλλειψη διαφάνειας, νομοθέτηση με fast track, φωτογραφικές διατάξεις και συνεχής, απροκάλυπτη παρέκκλιση των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις» ενώ σημείωσε ότι «στηρίζονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».
Όπως είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «υπάρχει ένα αυστηρά ελεγχόμενο κομματικό κράτος, που μετατρέπει ακόμη και τους υπουργούς σε ‘μαριονέτες’, πρόθυμους συντελεστές των εντολών του Μαξίμου», επικρίνοντας με τον τρόπο αυτό πρωτοβουλίες και αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.
Επεσήμανε ότι υποβαθμίζεται η λειτουργία της Βουλής, καθώς ανέφερε πώς είναι «βροχή» οι άσχετες με τα συζητούμενα νομοσχέδια τροπολογίες, που έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς κανένα περιθώριο για ουσιαστική συζήτηση.
Η κυρία Γεννηματά έκανε ειδική αναφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι: «σιεθνείς οργανισμοί, όπως οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα, επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει ένα ‘επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου’. Ναι, υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας, όταν διαστρεβλώνονται ή αποσιωπώνται οι θέσεις των κομμάτων. Έχει μεγάλη ευθύνη και το ΕΣΡ».
Η ίδια σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «fake news», λέγοντας πώς είναι μια μάστιγα στο διαδύκτιο.
«Τα fakenews στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης είναι μια πραγματικότητα, που συντηρείται από την κυβέρνηση με τα πληρωμένα παπαγαλάκια. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν η ΕΣΗΕΑ και ο πολιτικός κόσμος την προσπάθεια για αδέσμευτη πληροφόρηση. Γιατί το αντίδοτο στα fake news δεν μπορεί παρά να είναι αξιοπρεπή ΜΜΕ και αδέσμευτοι δημοσιογράφοι. Μέχρι τότε, οι δηλώσεις Μητσοτάκη είναι απλά υποκρισία», ανέφερε χαρακτηριστικά.