Με τις τοποθετήσεις συνέδρων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες θα την Κυριακή.

Βούτσης: «Δεν είμαστε ίδιοι»

«Πώς θα καταστεί ενεργό και αποτελεσματικό το κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα που σήμερα εν δυνάμει συγκροτείται, ιδιαίτερα πάνω στις ανάγκες και τις ανισότητες που αναδεικνύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Νίκος Βούτσης. Κατά τον ίδιο, η απάντηση βρίσκεται σε «μία νέα αριστερή, προοδευτική, ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, στον αντίποδα του διάχυτου φόβου που γεννά συντηρητισμό, του φόβου που προκύπτει από τη στρατηγική αξιοποίησης της πανδημίας και την κυβερνητική στρατηγική χειραγώγησης και διαχείρισης της εύλογης αβεβαιότητας και του καθεστώτος επιτήρησης της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου».

Αναφορικά με τη στρατηγική για τις κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πολύ στην έμπνευση και την ενεργοποίηση του κόσμου της Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας από τώρα για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Βουλή όλου του αριστερού δημοκρατικού και οικολογικού φάσματος».

Υποστήριξε ότι μόνον έτσι δημιουργείται θετικό κλίμα στη δημόσια συζήτηση και ευνοούνται ανασυνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό, «ανεξάρτητα από τη στάση των ηγεσιών», ενώ ενθαρρύνονται και οι πολίτες για να έρθουν ξανά στην κάλπη και η νεολαία να πάρει κουράγιο.

Ο Ν. Βούτσης είπε ότι «δεν είναι ανάγκη να ρίξουμε νερό στο κρασί μας, όταν μιλάμε για το σωφρονισμό και τα δικαιώματα των κρατουμένων, για το μεταναστευτικό, για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, για τις έμφυλες ταυτότητες, για τη σύγκρουση με το ρατσισμό, την πατριαρχία, την άρνηση στις μεταφυσικές δοξασίες, αλλά και την καταγγελία αυταρχικών κρατικών πρακτικών ή και για την ενεργητική ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, χωρίς την καταφυγή σε επιζήμια κούρσα εξοπλισμών». Χαιρέτισε δεμ το σχέδιο της πολιτικής απόφασης που αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα.

Τόνισε πως το «αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, συν τω χρόνω, διαμορφώνεται σε καθεστωτική πολιτική οντότητα, ενώ εκφράζει και ευρύτερο μπλοκ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Και προσέθεσε ότι «αυτοί μιλάνε ευθέως, δημοσίως και διεθνώς για μαύρη παρένθεση της αριστερής διακυβέρνησης και νοικάρηδες της εξουσίας, επιχειρούν να αμαυρώσουν τα δικά μας 4,5 χρόνιας διακυβέρνησης, να αποσείσουν τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες τους, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες μαζί με τον κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «πέραν της μαχητικής, υπεύθυνης και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης, για να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση σε θεσμικό επίπεδο, πρέπει σε όλα τα πεδία, ανυποχώρητα, να υπερασπίζουμε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, που διαχέεται σε όλες τις παραδόσεις, τις πολιτικές και τις σχέσεις της με την κοινωνία. Δεν επιδέχεται ούτε διαπραγμάτευση, ούτε συμβιβασμούς με τις δικές τους παραδόσεις και πρακτικές. Δεν ήμασταν, ούτε είμαστε ίδιοι», κατέληξε.

Γεροβασίλη: ««Η κυβερνώσα Αριστερά δεν είναι διαμαρτυρία, είναι ξεκάθαρη πρόταση»

«Αν δεν υπάρξει νίκη στις επόμενες εκλογές, δεν ξέρω αν θα υπάρξει χώρα για να κυβερνηθεί στις μεθεπόμενες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη.

Και προσέθεσε: «Η κυβερνώσα Αριστερά δεν είναι διαμαρτυρίαμ είναι ξεκάθαρη πρόταση, με ιεραρχημένες προτάσεις και λύσεις».

Στο ρητορικό ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε», η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Θέλουμε το κόμμα που έχει ανάγκη η κοινωνία και όχι μία λέσχη προβληματισμού. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άγονη αυταρέσκεια. Η κοινωνία μάς έφερε στη θέση κόμματος εξουσίας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε».

«Κλείνουμε δύο χρόνια από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και την έναρξη της επίθεσης σε βάρος της κοινωνίας», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη. Και επεσήμανε πως «η ένταση της επίθεσης φαίνεται από το ότι έχουν ψηφιστεί πάνω από 200 νομοσχέδια, με στόχο να ακυρώσει κάθε δημοκρατική κατάκτηση και να στήσει τη νεοφιλελεύθερη αρένα».

«Ό,τι στήσαμε έχει ήδη προγραφεί από το πολιτικό υβρίδιο που είναι η ΝΔ. Έχουμε ένα αδίστακτο καρτέλ συμφερόντων. Το δήθεν επιτελικό κράτος απαρτίζεται από μέλη τού εκσυγχρονιστικού μπλοκ, με συγκολλητική ουσία την εξουσία», κατέληξε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Πολάκης: «Πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί»

Εκτός από τη δύναμη της ηθικής, υπάρχει και η ηθική της δύναμης, που προκύπτει από τις ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις που βρίσκουν απήχηση στον λαό, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε ότι «όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες, δεν μπορείς να τους ραντίζεις».

Ο κ. Πολάκης ανέλυσε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Υπάρχει ένα δίλημμα όσον αφορά την αντιπολιτευτική μας τακτική, επειδή μας γύρισε την πλάτη ένα κομμάτι των μικρομεσαίων, της μεσαίας τάξης, υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μία μετριοπαθή τακτική, να προβάλλουμε το ηθικό πλεονέκτημα, να μην τρομάξουμε τους μετριοπαθείς και θα έλθει η εξουσία σαν ώριμο φρούτο».

«Εννοείται ότι δεν συμφωνώ», τόνισε ο Παύλος Πολάκης. Και προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση, όταν θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα με καθαρές θέσεις – όπως 800 ευρώ κατώτατος μισθός και 35ωρο – όταν εκπέμψει ένα σχέδιο, που θα συνεγείρει τους 500 χιλιάδες που ψήφισαν το 2015, αλλά που δεν ήλθαν να ψηφίσουν το 2019.

«Τότε θα δημιουργήσουμε κλίμα επανόδου στην κυβέρνηση. Και τότε θα έλθουν μαζί μας και οι κεντρώοι, που πάνε πάντα με τον νικητή», όπως είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι επειδή το κράτος «έχει οικοδομηθεί με διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων, δεν μπορεί να υπηρετήσει το αριστερό πολιτικό σχέδιο, που θα χτυπήσει τη διαπλοκή».  Και κατέληξε: «Πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί και να περάσουν εξουσίες στους δήμους και τις Περιφέρειες».

Θεοχαρόπουλος: «Να σπάσουμε το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την αρχή «της αναγκαίας ανατροπής», υπογράμμισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σημείωσε ότι, με τη χθεσινή ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον κοινό στόχο, τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Το ερώτημα είναι πώς, όπως είπε, τονίζοντας: «Το πρώτο είναι ο πλούτος των προγραμματικών θέσεων να μπορέσει να γίνει και κτήμα της κοινωνίας. Δεύτερο, πρέπει να είναι προτεραιότητά μας να σπάσουμε το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο καλά κραττεί».

Ανέφερε ότι πρέπει «να χτίσουμε την αξιοπιστία μας και αυτό να το επιβεβαιώνουμε στις πολιτικές μας». Και προσέθεσε ότι απαιτείται σοβαρή, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, αγωνιστική αντιπολίτευση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι γίνεται σκληρή δουλειά και υποστήριξε ότι χρειάζεται επιμονή στη διεύρυνση, οργανωτική ανασυγκρότηση και μετασχηματισμός.

Σημείωσε ότι πρέπει να εστιαστούν οι κοινωνικές συμμαχίες παντού, στην εργασία, στην Αυτοδιοίκηση. Για τις πολιτικές συμμαχίες, επεσήμανε ότι πιστεύει την απλή αναλογική και «πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία, εφόσον είμαστε πρώτοι».

Είπε ότι χρειάζεται εξωστρέφεια και όχι εσωστρέφεια, «χρειάζεται να ασχολούμαστε με τον αντίπαλο, να φτιάξουμε όλοι μαζί το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς και να απευθυνθούμε σε όλο τον κόσμο, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Να μη χαρίσουμε το προοδευτικό κέντρο στον κ. Μητσοτάκη».