Για τα λεγόμενα προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως αυτά θα εξειδικευθούν την επομένη εβδομάδα, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός.

Τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα. Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική.

Έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει. Αντίθετα όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό, απάντησε αρνητικά.

Για τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών, εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει εντός του καλοκαιριού αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

Πότε έρχονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες, καθώς ως τα τέλη Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη, ή μετάλλαξη Δέλτα, θα κυριαρχεί επιδημιολογικά και ο εμβολιασμός είναι μόνος δρόμος για να μην επιστρέψουν τα lockdown.

Την επόμενη εβδ0μάδα, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  η κυβέρνηση θα ανακοινώσει διευκολύνσεις, προκειμένου οι δύσπιστοι αλλά και όσοι αμελούν τον εμβολιασμό τους, να καταλάβουν ότι οντας εμβολιασμένοι θα διευκολύνεται η καθημερινότητά τους, από τους δύσκολους περιορισμούς που έχει επιβάλλει πανδημία.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να μην ξαναγίνει lockdown, που θα παραλύσει οικονομικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός να κινηθεί με καλύτερους όρους από ότι πέρυσι. «Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό».

Τα πρώτα προνόμια

Η εφαρμογή των προνομίων των εμβολιασμένων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το διαβατήριο. Σημειώνεται πως τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους έχουν ανακοινωθεί καθώς από την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα προνόμια που θα εξετάζονται για τους εμβολιασμένους δεν είναι μόνο διαδικαστικά, δηλαδή δεν αφορούν μόνο τον τρόπο που θα ταξιδέψει κάποιος σε ένα νησί. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν πριν τον Σεπτέμβρη. Κι αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται και από τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, στόχος είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λειτουργήσει ως «πράσινη κάρτα» για μία σειρά από δραστηριότητες.

Τι άλλο εξετάζεται

Επίσης εξετάζεται τα προνόμια που θα δοθούν για τους εμβολιασμένους να είναι «κλιμακωτά». Δηλαδή ο εμβολιασμός να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή σε κάποιες δραστηριότητες και σε κάποιες άλλες ισχυρή σύσταση.

Συγκεκριμένα ειδικοί και κυβέρνηση επεξεργάζονται στενά το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, καθώς όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Τα προνόμια σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλους χώρους, όπως σε γήπεδα, χώρους διασκέδασης, γήπεδα και γυμναστήρια περιλαμβάνονται στο προσχέδιο που έχει φτιαχτεί για το «πακέτο προνομίων» για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με αυτό το πακέτο, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Αναλυτικότερα  στα σενάρια που θα αφορούν όσους έχουν δεχθεί και τα δύο «τσιμπήματα» ή έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσιακό εμβόλιο, στα οποία προφανώς και προστεθούν και άλλα το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
  • Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος των εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων
  • Να είναι ελεύθερη η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα γυμναστήρια,  τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και στα γήπεδα

Γεωργιάδης στο MEGA: Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα ιδιαίτερα το χειμώνα

«Επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρο θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε.

«Αν ο ρυθμός διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι θα πάμε καλά. Αν τα 4.300.000 γίνει 7 εκατομμύρια θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτός ο ρυθμός θα κρατηθεί. Το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», πρόσθεσε.